Tinder voor psychologen?

op tinder3

Een vriendin was zo attent om mij uit te nodigen voor een regionale avond van haar beroepsgroep. Er werd verteld over een specifieke interdisciplinaire aanpak om overgewicht tegen te gaan, door een organisatie uit het midden van het land. Deze aanpak is een samenwerking tussen diëtisten, gewichtsconsulenten en psychologen. “Werkt u ook in Den Haag?”, vroeg een toehoorder aan een van de sprekers, “want hier hebben we niemand met uw expertise als psycholoog”. 

Ik viel zo ongeveer van mijn stoel
Zou dat betekenen dat er in Den Haag geen enkele psycholoog mensen begeleidt in het veranderen van voedingsgewoontes? Dat geen enkele psycholoog in Den Haag daarmee goede resultaten heeft behaald? Dat kan ik mij niet voorstellen.

Ik denk dat het door iets heel anders komt, namelijk dat je als psycholoog niet te koop loopt met je resultaten. Ik heb nog geen psycholoog ontmoet die, vergelijkbaar met “Red Bull – Geeft je vleugels”, zichzelf afficheert als “Kom naar psycholoog Roderick – en wordt nooit meer dik”?

Toch gun ik iedereen die graag psychologische begeleiding wil om eetgewoontes te veranderen, of doorverwijzers die voor hun klanten een passende psycholoog zoeken, de mogelijkheid om hun klanten goed door te verwijzen. Een mooi voorbeeld zag ik al in de thuiszorg.  

Tinder in de thuiszorg
Thuiszorgorganisatie Cair laat mensen online zelf hun zelfstandig verzorgende of verpleegkundige kiezen, met een functionaliteit vergelijkbaar aan Tinder. Klanten maken een eerste selectie op basis van een foto, profiel, specialisaties en recensies van anderen. De eerste resultaten zijn positief. De reden dat thuiszorgorganisatie Cair dating inzet, is om de klant zelf te laten bepalen wie hij toelaat in zijn persoonlijke en vaak kwetsbare omgeving.

Tinder voor psychologen?
Psychologen komen doorgaans niet bij mensen thuis, maar komen wel op persoonlijk terrein. In een kwetsbaar stuk. Hoe zou het zijn als psychologen zich presenteren op Tinder? Tinder is natuurlijk maar een middel. Net als Facebook, LinkedIn of een brochure.

Waar het in mijn visie omgaat is dat je je onderscheidt als zorgverlener. Door een specifieke visie of door een specifieke aanpak of omdat je intensief met andere disciplines samenwerkt. En dat klanten en doorverwijzers je weten te vinden.