Klant, cliënt, patiënt, welke smaak kies jij?

Op een groot event van Google voelde ik me de koning te rijk. Ik werd al bij de deur verwelkomd, er waren interessante sprekers, er was een heerlijke lunch, dropjes en chocolaadjes en zelfs een kraam met allerlei waters met vers fruit en kruiden.

IMG 1177smaller

Ik voelde me een echte KLANT. Er werd echt alles in het werk gesteld om het mij naar de zin te maken. Ik voelde dat ik ertoe deed en belangrijk was voor Google.

Het deed mij denken aan de workshop die ik vorige week gaf. Ik sprak daar met zorgprofessionals over hun verdienmodel. De eerste kop koffie was nog niet op of de begrippen klant, cliënt en patiënt waren al over de tafel gegaan. De begrippen werden door elkaar heen gebruikt.

Nadenken over je verdienmodel begint eigenlijk al met de manier waarop je over de ander praat. Er ontstond een levendige discussie.

Wat zegt de Van Dale? 

Een mooie aanleiding om de Van Dale te raadplegen. Wat betekenen al die begrippen nu precies?
Klant: persoon die van de diensten van een handelaar, vakman, bedrijf enz. gebruik wenst te maken.
Cliënt: persoon die van de diensten van een advocaat, notaris, psychotherapeut, maatschappelijk werker e.d. gebruikmaakt in zijn verhouding tot deze.

En dan is cliënt weer een hyponiem van klant, dat wil zeggen dat de betekenis door een andere, meer omvattende term gedekt wordt. Dus een cliënt is een soort klant.