3 Kansen die voedingsdeskundigen zoals diëtisten laten liggen

3 Kansen voor voedingsdeskundigenlichter

Voor mijn zoon van 17, net iets te zwaar zocht ik een diëtist. Niet zozeer om hem vandaag af te laten vallen, maar om hem morgen niet meer aan te laten komen. Ik vond geen diëtist, maar wel wat ik zocht.

Als moeder ben ik blij dat ik iemand gevonden heb.

Als businesscoach zie ik veel kansen voor gewichtsconsulenten, voedingsdeskundigen en diëtisten.

Wat heb ik dan wel gevonden
Ik vond iemand die met mijn zoon boodschappen gaat doen en koken. En ondertussen op ontspannen wijze hem van alles vertelt over voeding, net iets gezondere keuzes en zijn eetdagboek met hem doorneemt. De begeleiding moet nog beginnen, maar hij verheugt zich nu al en maakt trouw foto’s voor het eetdagboek die hij via WhatsApp verstuurt.

En ik zie veel kansen, voor diëtisten, gewichtsconsulenten en andere voedingsdeskundigen die meer willen dan alleen 1 op 1 consulten aanbieden, of zich willen profileren met een specifieke visie of aanbod:

Kans 1: Onderscheid jezelf
Tijdens mijn zoektocht vond ik een diëtistenpraktijk. Op hun website zag ik een mooie opsomming van ‘doelgroepen’ maar ik had niet het gevoel dat er betrokkenheid was bij jongeren met een verstandelijke beperking. Ik vond ook niets over een specifieke visie of methode.
• Dus in mijn regio vond ik niemand die zich voldoende kon onderscheiden om mij enthousiast te maken.

Kans 2: Denk in waarde voor de klant
Ik plaatste een oproep binnen diverse Facebookgroepen. Dat leidde tot een verwijzing naar een landelijk bekende methode, vooral toegepast in instellingen voor verstandelijk beperkten. Ik nam contact op met de bedenker van die methode. Toen bleek dat de methode alleen toegankelijk is via een consult met een bevoegd diëtist of gelijk een forse investering. Het was voor mij niet duidelijk wat de resultaten van de methode zijn en hoe het zou bijdragen aan ander eetgedrag van mijn zoon. En eigenlijk houd ik ook niet van de sfeer en cultuur van instellingen.
• Het was mij niet duidelijk voor welk probleem de methode een oplossing is en welke resultaten de methode zou opleveren

Kans 3: Denk in productvormen
De voedingsdeskundige die we hebben gekozen gaat werken met mijn zoon. Hij gaat met haar doen wat hij leuk vindt, namelijk koken. Naast praten over eten (ook een favoriete bezigheid) gaat hij met haar boodschappen doen en uitgebreid rondlopen in de supermarkt.

Hij krijgt persoonlijke begeleiding, een soort “VIP” behandeling. En leert ondertussen over verantwoord eten en hoe je vaak net iets anders kan kiezen. Aan de implementatie is ook gedacht, die sluit aan bij de belevingswereld van mijn zoon, namelijk via WhatsApp en Facebook.
• Deze voedingsdeskundige heeft productvormen ontwikkeld om kennis over eten over te brengen bij een specifieke doelgroep.