Twee honden vechten om een been en de derde

border collie 1167926 960 720

Steeds vaker spreek ik zorgprofessionals die meerdere potjes op het vuur hebben naast hun eigen praktijk, zoals een extra opleiding of andere werkzaamheden. Uit interesse of om ‘ooit’ iets anders te gaan doen.

Veel schoteltjes in de lucht
Soms houden ze twee heel verschillende bedrijven in de lucht. Met twee verschillende websites, twee verschillende facebookpagina’s, twee verschillende vul het maar verder in. Daarin kan je zover gaan als je wil. En pas hoorde ik van iemand die vanuit een expertise in alternatieve gezondheidszorg een eigen praktijk heeft en nu een studie voor diëtist volgt. Hij heeft alvast een bestaande praktijk overgenomen waarin een gediplomeerd diëtist werkt. Om er ook iets wat officieel erkend is bij te doen. Hoe hij beiden wil combineren weet hij nog niet.

Waar blijft je aandacht?
Wat kan het gevolg zijn van al die schoteltjes in de lucht? Van meerdere kanten is er een appel op je energie, focus en creativiteit. Zoals je iedere euro maar een keer uit kan geven zijn ook je energie, je focus en je creativiteit niet onbeperkt.

Door te zoeken naar een goede combinatie van je expertise, je ervaring en je passie kan je extra onderscheidend zijn en al je aandacht daar geheel op richten.

Keuzes
Sinds ik zelfstandige professionals in de zorg help in hun ondernemerschap heb ik al prachtige keuzes zien ontstaan bij mijn klanten. Een logopedist die ouders van jonge kinderen met een spraakachterstand begeleidt bij wat je als ouder kan doen. Een medisch specialist die consultant wordt voor maatschappen in fusie-ziekenhuizen. Een orthopedagoog die zich gaat toeleggen op de dialoog tussen overheid en zorgvrager. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het komt erop neer dat je kiest voor die combinatie van expertise, doelgroep en te bieden resultaat die jou uniek maakt.

Vragen
Heb je ook meerdere potjes op het vuur? Ga er dan eens voor zitten en stel jezelf de vraag welk menu jij wil maken. Is het een eenheid? Is de som meer dan de afzonderlijke delen? Het valt niet altijd mee om zelf die unieke combinatie te zien en te vinden. Praat met anderen. Volg je hart. Precies als toen ik zelf besloot om een nieuw bedrijf als businesscoach te starten. Van mijn eigen businesscoach heb ik geleerd om telkens kleine stappen te zetten en goed te focussen.