Kies jij ervoor om in 2021 LinkedIn in te zetten voor de marketing van je bedrijf?

Heb jij dat ook, dat je in deze tijd de balans opmaakt waar je je geld en tijd in 2020 in hebt geïnvesteerd, en hoe je dat gaat doen voor 2021? Zo heb ik besloten om in 2021 mijn abonnement op software voor webinars stop te zetten. Hoe vaak ik het mij ook anders voorneem, webinars geven is niet een vorm van marketing die bij mij past. En bungelde mijn website er een beetje bij in 2020, in 2021 ga ik hem meer aandacht geven, echt actief als marketinginstrument inzetten.

LinkedIn voor je marketing

LinkedIn blijf ik natuurlijk als marketinginstrument inzetten. Ik geloof daarin, en niet alleen vanwege ‘practise what you preach’. Het levert mij leuke klanten op en interessante contacten. Het is een vanzelfsprekend onderdeel van mijn werk geworden. Zoals ik mijn mailbox en whatsapp de meeste dagen van de week bijhoud doe ik dat ook met LinkedIn. Ik reageer op anderen en plaats zelf regelmatig berichten, passend binnen mijn strategie, en echt in een overzichtelijke tijd per dag. Kleine moeite, groot resultaat.

LinkedIn: zo werkt het niet

Jammer genoeg ziet lang niet iedereen hoe LinkedIn een effectief instrument kan zijn. Als ik op LinkedIn ben, zie ik ook veel verspilde moeite. Zoveel energie die mensen erin stoppen, maar dan heel erg ‘net niet’ in de uitvoering en de opvolging. Zo levert al die tijd en energie ze geen resultaat op, terwijl ik weet dat je met dezelfde tijd en energie geweldige resultaten uit je inzet op LinkedIn zou kunnen halen.

Diezelfde investering in tijd en aandacht kan beter. Daar heb ik wel wat tips voor. Maar daar gaat eerst een keuze aan vooraf. Zoals ik ervoor kies om komend jaar mijn website strategisch aandacht te geven, en dat te blijven doen met LinkedIn. En jij?

Wat kies jij voor 2021?

Ik ben benieuwd of jij ervoor kiest om LinkedIn in 2021 echt actief in te zetten. Of blijf je het behandelen als:

✶een leuk uithangbord voor je digitale CV, een verplicht ding

✶een platform waar je even op gaat scrollen als je geen zin hebt in je echte werk

✶iets waar je af en toe wat op post en op deelt, als je er zin in hebt

✶een bron van ergernis over wat al die mensen op LinkedIn roeptoeteren

Een beetje zoals ik met mijn website in 2020: het hoort er nou eenmaal bij, is niet heel slecht, maar het levert mij niets op.

LinkedIn in 2021 als marketinginstrument

✶Als je er echt voor kiest om in 2021 van LinkedIn een echt marketinginstrument te maken, denk dan aan:

✶een planning wat je per week gaat doen op LinkedIn, wat betreft posts, reacties, nieuwe connecties, contact opnemen met bestaande connecties

✶zoek eens onder je bestaande connecties, wat voor mensen zijn het, ben je wel gelinkt met iedereen die je kent en iets kan betekenen voor je

✶associeer LinkedIn met iets wat je echt elke dag doet, dus bijvoorbeeld een kop koffie is ook altijd even 10 minuten op LinkedIn

Zelf ga ik mijn werkzaamheden aan mijn website inplannen. Ik heb er echt zin in, ik heb al ‘huiswerk’ bij iemand die de hosting gaat overnemen en mee gaat kijken met mijn SEO, en ik ga structureel en strategisch aan de slag. Zoals jij met je LinkedIn? Dan levert het resultaat op!

Met klaverjassen win je ook niet als je alleen achteroverleunt!

klaverjasMijn klant Robert vertelt mij dat hij door zijn activiteiten op LinkedIn voor een opdracht in gesprek is. En dat hij een passende vorm heeft gevonden om regelmatig iets te plaatsen. ‘Omdat jij mij telkens weer in beweging zet’, voegt hij eraan toe.

Beweging dus

Want winnen, dat gaat nooit vanzelf, of het nou gaat om klaverjassen of je doelen als professional: het gaat om alert en actief blijven.

Robert plaatst nu bijvoorbeeld bij iedere opdracht die hij heeft iets over de voortgang en over het eindresultaat. En voor hem heeft het meteen succes gehad

Nog twee vergelijkbare opmerkingen

Deze week kreeg ik nog twee vergelijkbare opmerkingen over het effect van actief zijn.

1. ´Het belangrijkste wat ik door jou ben gaan doen: iedere dag 10 minuten actief op LinkedIn, net als mijn mail bijhouden een vanzelfsprekend onderdeel van mijn werkdag, en het begint nu vruchten af te werpen’, van een klant die eerst alleen passief op LinkedIn was.

2. ´Ik heb al die informatie, een paar webinars gevolgd, maar het dóen, begrijpen hoe het voor mij werkt, dat lukt niet. Daar ga ik graag met jou aan werken.´

Niet pas op vrijdagmiddag

Inderdaad, door alleen af en toe eens op LinkedIn te kijken, over de tijdlijn te scrollen, op vrijdagmiddag constateren 'o ja LinkedIn' dat moet ook nog… Dat kan maar verwacht dan niet dat het je resultaten gaat geven.

Als jij LinkedIn wil benutten om echt resultaten te halen is er meer nodig. Dan is het nodig dat je je rug recht, alert bent, je actief opstelt.

De voor jou juiste acties

Niet alleen weten hoe de knoppen werken, maar ook hoe je die knoppen echt voor je eigen doelen benut.

Vergelijk het met regelmatig sporten: juist door die regelmaat is je inspanning per keer aanzienlijk minder, gaat het bijna als vanzelf. En gaat het resultaten leveren.

Dat is precies waarom ik geloof in begeleiding over een periode. Zodat het bijna als vanzelf gaat om de mogelijkheden van LinkedIn te benutten, voor jouw doelen, op jouw manier.

En zo win je, niet alleen met klaverjassen, maar ook op LinkedIn.

Zie LinkedIn als dans en balans

 

Drie tips die garant staan voor slecht bereik

slechtbereikHet is zeker niet mijn bedoeling om fouten van anderen te vergroten.

Sterker nog iets doen op LinkedIn is altijd beter dan niets doen.

Want de volgende keer kan het altijd beter.

Maar deze pogingen van Karin om een zo slecht mogelijk bereik te krijgen wil ik graag met je delen, om jou ervoor te behoeden.

Tip 1: tekst die niet over jou gaat

Karin is nu zelfstandig verzuimspecialist, en werkte eerder jaren voor grote organisaties. Heeft een LinkedIn profiel en een LinkedIn bedrijfspagina. Om bereik te krijgen heeft zij iemand ingehuurd die twee keer per week een post levert. En die posts gaan altijd over verzuim en verzuimbeleid. Nooit over waarom juist Karin daar zo goed in is.

En dáar ligt nu echt een gemiste kans op bereik!

Beter: schrijf niet alleen over je eigen vakgebied maar ook regelmatig over jouw visie erop. Met andere woorden niet alleen over de urgentie van goed verzuimbeleid, maar ook over waarom Karin daar de meest aangewezen persoon voor is.

Tip 2: op je persoonlijk profiel alleen delen

Karin plaatst haar posts alleen op haar bedrijfspagina. Vanuit haar profiel deelt ze dan die berichten. Zonder toelichting.

Ai… goed bedoeld, maar je raadt het al; een gemiste kans op bereik!

Door jou gedeelde berichten hebben een slecht bereik, en het delen doet ook weinig voor het bereik van het gedeelde bericht.

Beter: als je toch bepaalde content wil delen: pas het bericht wat aan, of geef  te passen en direct vanuit je profiel te plaatsen, dat geeft aanzienlijk meer bereik. heeft ze best al veel connecties, waaronder veel mensen uit haar oude netwerk.

Tip 3: inzet op groei van volgers als startend eenmansbedrijf

De bedrijfspagina van Karin heeft nog maar weinig volgers. Ze probeert op meerdere manieren om het aantal volgers van haar pagina te vergroten.

Beter: omdat Karin  een eenmansbedrijf heeft kan ze nu beter investeren in groei van kwaliteit en kwantiteit van haar connecties. Plaatsen op je profiel genereert op dit moment meer bereik, en het is eenvoudiger om te sturen op gerichte groei van je connecties, in het geval van Karin om connectie te maken met oud-collega’s, studiegenoten en mensen die ze op LinkedIn tegenkomt.

Wat doe jij?

Nogmaals: iets doen is vele malen beter dan niets doen. Karin is begonnen met actief te zijn op LinkedIn, en dat is hoe dan ook vele malen effectiever dan niets doen. Want nu merkt ze dat haar bereik tegenvalt, en gaat vanuit die situatie op zoek naar verbetering, passend bij haar prioriteiten, wensen en stijl.

Het mag op je eigen manier

Ik zeg het net tegen mijn klant. Ik zeg het tegen de klant die ik vorige week had. Ik zag het eigenlijk tegen al mijn klanten. Het mag echt op je eigen manier. En waarschijnlijk is dat ook wat jij aan je klanten zegt.

Niks moet

Iedereen heeft het gevoel dat ze aan allerlei standaards moeten doen op LinkedIn. Dat kwantiteit een vereiste is voor succes. Dat je heel veel reacties moet krijgen op je posts. Dat je op de hoogte moet zijn van alle regeltjes over algoritmes. Dat je nog origineler moet zijn dan je concurrenten. Dat je alleen succes mag laten zien. Dat je minstens twee keer per week moet posten.

En in al die gevallen herhaal ik: het mag op jouw manier, sterker het moet op jouw manier.

Je helpt je klanten om zichtbaar te zijn

Jij moet je klanten helpen om jou te leren kennen, om voor jou te kunnen kiezen. En dat gaat alleen als je actief bent op jouw manier. Als je je eigen voorbeelden geeft. Je op jouw manier niks aantrekt van al die regeltjes.

Zelf ben ik bijvoorbeeld niet zo ‘algoritmegericht’. Zo hoorde ik van anderen dat het voor je bereik van een post beter is om niet gelijk op een reactie te reageren. Beter een dagje wachten. Dan is het effect groter voor het algoritme, dus voor de mate waarin die post getoond gaat worden. Want iedere keer als er weer iets gebeurt met een post blijft LinkedIn langer die post in jouw netwerk op de tijdlijn plaatsen.

Zoiets pas ik zelf niet toe, ik reageer zodra het kan, en als het aan de orde is. Veel te leuk als mensen reageren, en dat laat ik dan graag blijken. Net als in het echt, als mensen dan iets zeggen of vragen…

Minder barrières

Bij al mijn klanten die dat echt gaan toepassen zie ik dat het werkt. Niet alleen doordat ze dan beter laten zien waar ze voor staan. zichtbaarder zijn, het helpt ook om een barrière weg te nemen, waardoor je makkelijker aanwezig bent.

Ook dit kan je eenvoudig naar je eigen hand zetten op LinkedIn

Dit kan je beter niet in LinkedIn doen

ditbeternietdoenzoHaar scherm bleef maar leeg. Mijn klant Heleen zat tijdens een werksessie met meerdere klanten maar naar haar knipperende cursor te staren. Ze had een goed idee voor een briljante bijdrage, maar om haar idee in een leesbare en logisch opgebouwde tekst om te zetten, dat wilde maar niet vlotten.

Gewoon starten buiten LinkedIn

Wat in dat geval helpt is om buiten LinkedIn om te gaan schrijven. Schrijven alsof je tegen een klant praat. Of beschrijf iets wat je recent hebt gedaan met een klant. En nadat je bent gaan schrijven ga je schrappen. Misschien volgorde veranderen. Je laat het even staan. Misschien zelfs een nachtje. En je kijkt er weer opnieuw naar. En dan ineens is er een tekst die jouw idee omvat, en leesbaar is en logisch opgebouwd.
Die tekst zet je op LinkedIn. Knippen, plakken. In een keer goed.

Lijkt omslachtig maar als je kijkt naar hoeveel tijd het kost om naar een leeg scherm te staren…

Nog een reden om eerst in een apart document te werken: bereik

Als je zo werkt, dus een tekst hebt opgesteld buiten LinkedIn en de tekst even hebt laten ‘rijpen’, dan is de kans op fouten in stijl en grammatica ook aanzienlijk kleiner. Je hebt dan immers ook even met afstand naar je tekst gekeken. En dat heeft dan zomaar nog een extra voordeel! Als jij in een bijdrage gaat veranderen na het plaatsen, als je netwerk er al op heeft gereageerd, dan laat LinkedIn die bijdrage daarna aan minder mensen zien. Je bewerkte bericht is minder zichtbaar in je netwerk.

Door schade en schande nog een reden

De dag na die werksessie met klanten kreeg ik – tot mijn frustratie! – nog een argument in handen.

Ik was bezig een post te schrijven naar aanleiding van die werksessie. Dezelfde werksessie waarin Heleen naar dat lege scherm had zitten staren. Het was echt een goede sessie geweest. De zes deelnemers waren allemaal superenthousiast (ook Heleen) en mijn bijdrage erover kwam soepel uit mijn toetsenbord. Gewoon, even snel direct op LinkedIn. Kostte nog wel wat tijd want ik omschreef ook voorbeelden van wat de deelnemers hadden gedaan, en citeerde een van de deelnemers. Dat moet dan wel zorgvuldig.

En precies toen het af was en ik op ‘plaatsen’ wilde klikken werd ik uit LinkedIn gegooid. Oeps, weg, auw. Verdwenen.

Dat overkomt mij niet vaak maar dit was wel een heel slecht moment. Alle tekst weg, moest ik weer opnieuw gaan schrijven.

En vervolgens moest ik ook wel weer lachen. Mijn pleidooi om nooit direct in LinkedIn een bijdrage te schrijven, werd door LinkedIn zelf kracht bijgezet!

Niet meer doen dus, direct in LinkedIn werken.

Geen studie? Toch een mooi profiel

Je professionele kopregel

Wist je dat er 114.000 Nederlandse LinkedIn-leden zichzelf in hun ‘professionele kopregel’ strateeg noemen?

Helaas is lang niet altijd duidelijk waarover dan die strategie gaat. 

In deze mail vertel ik je het belang van die kopregel en geef ik een aantal tips om je kopregels samen te stellen. En aan het eind een paar voorbeelden ter inspiratie. 

Wat is het en waar is het dan belangrijk?

Direct onder je naam staat je kopregel (headline). Dit is een belangrijk onderdeel en maakt idealiter direct duidelijk wat je expertise is, welke resultaten jij biedt. Het is altijd en overal zichtbaar, denk aan:

*als je een reactie geeft op een bericht

*bij ‘gemeenschappelijke contacten’

*bij een connectieverzoek

*als je in een zoekresultaat zichtbaar bent

*bij de lijst van medewerkers van een bedrijf

*als je een profiel hebt bezocht

*prominent op je profiel

*als mensen in Google op je naam zoeken en je LinkedInprofiel een van de zoekresultaten is

Ook hier: less is more

De maximale lengte van de LinkedIn kopregel is nu 220 tekens. Die 220 tekens zijn alleen zichtbaar als iemand echt op je profiel komt.

En is er dan nog wel aandacht voor die lange kopregel? Doorgaans zijn de eerste 55 – 60 tekens zichtbaar, op de mobiel nog minder.

Tips voor het samenstellen van een kopregel

1 - denk na over de volgorde (want meestal alleen de eerste 55 - 60 tekens zichtbaar)

2 - open met het belangrijkste, dat wat je echt altijd zichtbaar wil hebben, zoals je specifieke expertise

3 - denk in kladversies: experimenteer, probeer iets en check het bij anderen

4 - denk vanuit je potentiële klanten, opdrachtgevers, doorverwijzers, samenwerkingspartners

5 - wat maakt je echt uniek, wie ben je, wat bied je aan, voor wie en met welk resultaat?

6 - schreef je een boek, of heb je ander bijzondere prestatie: overweeg een vermelding in de kopregel

7 - meerdere activiteiten: kies degene waar je echt stappen mee wil zetten en als je niet kan kiezen noem je er gewoon wel meerdere

8 - vermijd nuancering en hiërarchie, wat is de toegevoegde waarde van het senior zijn, van een senior business consultant, van afkortingen?

9 - gebruik zoekwoorden, dat wat je in je kopregel gebruikt wordt extra gezien door de algoritmes van LinkedIn en Google

Niets doen is geen optie

Als je zelf geen kopregel invult pakt LinkedIn automatisch je meest recente functieomschrijving.

Ter inspiratie

Kort en krachtig: 

vidm.nl: waar je als journalist nieuwe deskundigen vindt

Wat je bent, en wat je uniek maakt: 

Scheidingscoach. Ik help je de scheiding op een positieve manier vorm te geven, in het belang van de kinderen en jouzelf

Zoekwoorden, je boek: 

Social media trainer & spreker | Allround social media expert & pionier | Auteur 'Super social' & 'Bloggen als een pro'

Dit is precies wat een uitgever doet (en zegt zoveel meer dan uitgever, of directeur uitgeverij): 

Bedrijven helpen bij het bereiken van beslissers op de zakelijke markt met relevante content 

Een strateeg kan handig zijn

Natuurlijk van een strateeg handig zijn, hij of zij kan je helpen om over de waan van de dag heen te kijken. Gericht op de wat langere termijn om te gaan met je cultureel erfgoed, je merk, je ruimtelijke ordening of, zoals wanneer je klant van mij bent, met LinkedIn :).

En echt, prima als jij ook bij die 114.000 strategen hoort, net als ik. Maar help de mensen die jou tegenkomen op LinkedIn wel met informatie waarover je strategie biedt. 

Logisch dat ik extra lamlendig werd van de tijdlijn

lamlendigZondagochtend, ik ga hardlopen, maar mijn vaste maatje is een weekend weg. Dus alle ruimte voor mijn getreuzel. Ga ik ook nog eens op de tijdlijn van Facebook scrollen, gelijk nog lamlendiger. Tot ik ineens heel hard om mijzelf moet lachen en snel de fiets pak richting de duinen.

Wat is er dan zo grappig?

Veel van mijn klanten klagen over hun tijdlijn op LinkedIn. Dat ze er lamlendig van worden, dat het tijdverspilling is. En dan leg ik ze uit waarom dat niet zo hoeft te zijn, hoe je er zelf eenvoudig voor zorgt dat je tijdlijn interessant voor je is, een superhandig instrument kan zijn om LinkedIn goed te benutten.

Op Facebook ben ik passief

Op Facebook zijn mijn 'vrienden' voornamelijk businesscoaches omdat ik op Facebook in een besloten groep zat voor businesscoaches, en mensen uit mijn ondernemersnetwerk die mij hebben uitgenodigd.

Als ik heel weinig reageer op berichten op Facebook, helemaal niet sturend ben in met wie ik bevriend ben, ja dan zie ik alleen maar katten en fietstochtjes van vage kennissen en succesverhalen van businesscoaches langskomen.

Wat dat betreft lijkt de samenstelling van de tijdlijn van LinkedIn en Facebook op elkaar.

Snel de duinen in

Dus eigenlijk moet ik gewoon niet meer scrollen op Facebook, zeker niet als ik al aan het treuzelen ben. Of ik laat Facebook zien wat mij echt interesseert, door gericht te reageren, zelf te plaatsen, mijn vriendenkring wat representatiever te laten zijn.

Terwijl ik hardloop, realiseer ik mij dat deze tips precies verwoord staan in een eerdere blog van mij, waarom mijn hardloopmaatje mij negeert op LinkedIn.

En nog uitgebreider in mijn document ‘meer regie over je tijdlijn op LinkedIn’. Wil je die ontvangen, stuur mij dan een berichtje.

Nooit zomaar scrollen

En op een tijdlijn scrollen terwijl je treuzelt is eigenlijk nooit handig. Beter om dagelijks op een vast moment wat tijd in te plannen. Echt waar, zo doe ik het op LinkedIn en dat werkt heel goed.

Ieder zijn eigen voorkeursstijl

opmaak2

Eerlijk gezegd ben ik zelf wat terughoudend in het gebruik van 𝖆𝖑 𝖉𝖎𝖊 𝖐𝖑𝖊𝖚𝖗𝖙𝖏𝖊𝖘 𝖊𝖓 𝖙𝖊𝖐𝖊𝖓𝖘 𝖔𝖕 𝕷𝖎𝖓𝖐𝖊𝖉𝕴𝖓, zeker bij je naam en in je kopregel. En jij? Mijn motivatie:

🌊 Ik ben meer van de categorie 'Less is more'.
💧 LinkedIn is een zakelijk platform: hoe wil jij je zakelijk profileren?
💦Veel opmaaktekens vervormen bij ontvangers met oudere besturingssystemen.
🌞Als je veel tekens gebruikt strooi je ook wat zand in de zoekmachine.

𝓚𝔀𝓮𝓼𝓽𝓲𝓮 𝓿𝓪𝓷 𝓼𝓶𝓪𝓪𝓴

Maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral een kwestie van smaak, en vooral: hoe wil jij overkomen, wat helpt jou het beste bij je doel op LinkedIn.

Er zijn verschillende opmaakmogelijkheden in LinkedIn:
☀️ Via Alt-toetsen
✨ Via een soort 'vertaalwebsite' die je teksten vervormt
🎃Door het plakken en knippen van speciale tekens

Ik heb een document gemaakt waarin ik alles uitleg, ook hoe het werkt met de Alt toets, een aantal tekens geef, en links naar websites voor meer tekens en die 'vertaalwebsite'.

Wil je dat ook ontvangen stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Alleen al vanwege deze drie doelen is LinkedIn voor Carla meer dan een kaartenbak

geenkaartenbak2Vooral in mijn vakantie spreek ik nogal eens mensen die geen ondernemer zijn. En als ik dan vertel wat ik doe hoor ik vaak: LinkedIn voegt voor mij toch niet meer toe dan een handige kaartenbak? Tijdens een hijgerig gesprek, met prachtig uitzicht op de Mont Blanc, kwam ik met Carla al zo op 3 mooie doelen.

Miljoenenprojecten binnengehaald zonder LinkedIn

Carla is hoogleraar logistiek. We maken samen een dagtocht in de Italiaanse Alpen vanuit een camping. Samen met grote bedrijven werkt Carla aan innovatieve projecten. Die haalt zij binnen door haar netwerk, en haar expertise. Daar heeft zij LinkedIn niet voor nodig zegt Carla, terwijl we net aan een steil pad beginnen.

En dan loopt het project en dan?

Als we even op een minder steil stuk zijn, en ik weer over voldoende adem beschik, vraag ik Carla wat het doel is van het project. ‘We ontwikkelen en testen nieuwe methodieken om met transportbedrijven samen te werken. Voor de mede financierende bedrijven heeft het een direct nut, maar ook voor andere bedrijven is het interessant’.

Zo komen we uiteindelijk op 3 doelen waarvoor slimme inzet van LinkedIn wel degelijk zinvol kan zijn voor Carla, haar medewerkers en de leden van de projectgroep.

1- Verspreiden van kennis
De resultaten van het project zijn niet alleen voor de deelnemende bedrijven interessant, maar ook voor andere bedrijven. Natuurlijk zijn er gaandeweg en bij afronding van het project lezingen en artikelen, maar ook op LinkedIn is de kennis al te verspreiden en zal er nog meer interesse zijn voor de lezingen en artikelen, degenen voor wie het interessant is

2. Nieuwe projecten

Al lukt het Carla dan goed om grote projecten binnen te halen, wellicht gaat dat nog net wat beter als Carla haar huidige project op LinkedIn laat zien. En wanneer mensen haar op LinkedIn opzoeken, zij direct zien wat Carla al aan projecten heeft gedaan.

3. Laat de betrokkenen maar pronken

Voor de projectmedewerkers en deelnemende bedrijven zal het ook interessant zijn als meer zichtbaar is waar zij aan werken, voor hun huidige netwerk, en voor hun eigen vervolgmogelijkheden.

Na de vakantie

We lopen weer een steil stuk op. Als we weer adem hebben vertellen we elkaar over eerdere bergtochten die we maakten.

Nu, na de vakantie, hebben we direct connectie gemaakt en ik zie al aan haar posts dat Carla mij niet vergeten is.

LinkedIn leverde Karel 35.000 euro op

Pas kreeg ik uit onverwachtse hoek een droomklant, via LinkedIn. Leek mij een leuke opsteker voor mijn eigen klanten.  

Overtroefd

Dus in een voortgangssessie met klanten begon ik enthousiast te vertellen. Ik werd echter ‘overtroefd’ door Karel. Karel had op LinkedIn iemand een felicitatie gestuurd vanwege een verjaardag, en dat resulteerde in een extra omzet van € 35.000.  

Waarom kreeg ik die klant

Ik kreeg die klant door iemand bij wie ik 11 jaar geleden een training volgde. Ik was enthousiast, en waardeer hoe die trainer aanwezig is op LinkedIn. Dus ik reageer als ik iets van haar zie op LinkedIn. En andersom zie ik vaak reacties van haar op mijn berichten en artikelen. Zo bleven wij bij elkaar in beeld. En op het moment dat die trainer een bij mijn aanbod passende vraag kreeg van een klant van haar, verwees ze naar mij door.

Hoe kwam Karel aan die klant

Karel geeft groepstrainingen binnen bedrijven. Met de meeste deelnemers is hij na zo’n training gelinkt. En Karel houdt op LinkedIn de meldingen over verjaardagen bij. En reageert daarop, tenminste als hij met iemand een goed contact had.  Zo ook bij die ene klant. Door die felicitatie kwam Karel weer in beeld bij de jarige, die inmiddels ander werk had. En ook de goede training van Karel weer in beeld.

Dat is precies wat LinkedIn ook kan betekenen

Zowel Karel als ik kregen deze nieuwe klanten via eerdere contacten die goed bij ons pasten, en we bleven in beeld. En dat is precies wat LinkedIn ook kan betekenen voor jou.

Dan maar iedereen feliciteren en op alle bijdragen reageren?

Is het dan nodig dat je alle jarigen in je netwerk feliciteert, reageert op posts van iedereen van wie je ooit een training had? Geen zorgen. Beperk je in de felicitaties tot de mensen met wie je een goed professioneel contact had of hebt, en/ of wiens expertise jij ook anderen gunt, en laat ondertussen in alles duidelijk zien wie je bent en waar je voor staat. In je profiel en in hoe je interactief bent. Daar zit echt een stuk van de magie.

Blijf haakjes bedenken

Natuurlijk kan je die magie een beetje beïnvloeden. Zoek altijd actief naar haakjes. Zoals Karel met die verjaardag. Zoals een andere klant van mij, die voor haar online workshop een interessant LinkedIn contact uitnodigde en toen toch eindelijk in gesprek kwam. Blijf actief op LinkedIn, blijf er om je heen kijken. En dan kan er ineens een droomklant op je afkomen.

Voor haar is LinkedIn Stories echt interessant

instapaulaHeb je het ook gezien, die nieuwe functionaliteit op LinkedIn, LinkedIn Stories? Ik dacht eerlijk gezegd: ‘voor sommige mensen misschien interessant, maar niet voor mij, of mijn klanten’. Stories wekken bij mij de associatie met veren pronken, niet-zakelijk, te weinig inhoud.

Tot ik er met schrijfcoach Paula Brummelkamp over praatte. En bedacht dat het voor haar een ideale manier kan zijn om, met weinig extra inspanning, haar expertise en toegevoegde waarde te laten zien en anderen ermee te inspireren. En als dat voor haar geldt, geldt het voor jou mogelijk ook!

Wat is LinkedIn Stories?

In het kort: met LinkedIn Stories plaats je beeld of een kort filmpje, maximaal 20 seconden. Als je LinkedIn op je mobiel bekijkt, zie je ze verschijnen bovenin op je homepage. Alleen op de mobiele versie van LinkedIn, op de desktopversie bestaat het eenvoudigweg niet.

storiesliAls je één story bekeken hebt, kom je automatisch op de volgende enzovoort.

Zelf plaatsen is simpel. Je uploadt een beeld of filmpje, of maakt er zelf direct een. Het blijft 24 uur zichtbaar.

Waarom voor haar wel?

Paula helpt trainers en overige ondernemers om te bloggen, zodanig dat je interessant blijft voor jouw ideale klant. Een van de middelen die zij inzet, is het geven van ‘een haakje’, een invalshoek om je eigen expertise en visie zichtbaar te maken in een blog. Bijvoorbeeld ‘zo blijf ik mijzelf inspireren’ of ‘spreken jij een je klant wel dezelfde taal’.

Paula plaatst deze haakjes regelmatig in een video op Instagram, om ondernemers mee te inspireren.

Haar klanten inspireren, en nog wat anders

Want wat gebeurt er als Paula video’s met haakjes, verkort tot 20 seconden, ook op LinkedIn Stories plaatst? Heel simpel, als connectie van Paula zie je die ‘story’ van haar, en kijkt ernaar. En een andere dag weer, en weer een keer. En dan ben je geïnspireerd tot het schrijven een blog.

Of je realiseert je extra dat je weliswaar goede blogs in je hoofd gaat samenstellen door die haakjes in de LinkedIn Stories, maar ‘het komt er niet van’.

En dan ben je ineens aanzienlijk ontvankelijker als je een bijdrage van Paula ziet over een blogdag, of een mail van haar krijgt.

Want tijdens die blogdagen krijg je niet alleen haakjes, je bespreekt met Paula en de andere deelnemers hoe jij op basis van dat haakje een goede blog schrijft. En je gaat schrijven. En dan krijg je ook nog feedback van Paula op je tekst.

Zo past zij het beginsel van Social Selling, geven, uitstekend toe.

Is LinkedIn Stories voor jou ook interessant?

Of het benutten van deze nieuwe functionaliteit voor jou relevant is, dat hangt ervan af of jij binnen het format van LinkedIn Stories je connecties iets kan meegeven dat:

1 - zakelijk relevant is

2 - niet direct wordt gezien als werving

3 - een korte afgebakende boodschap geeft

Makkelijk?

Tenslotte, misschien het belangrijkste, kan jij het makkelijk in je bestaande bedrijfsprocessen opnemen? Zoals in Paula’s geval, die al iets dergelijks doet op Instagram?  

LinkedIn Stories voor jou?

Misschien kun je er wel met weinig moeite veel rendement uit halen. En misschien is de conclusie: nee. Weet je dat ook weer. Kan je je mooi richten op allerlei andere mooie functionaliteiten op LinkedIn die wel simpel zijn te benutten voor jou.

Maar Stories bij voorbaat afdoen als niet relevant? Nee, daarvoor zie ik inmiddels te veel kansen!

ZO heb je weer lol in je tijdlijn op LinkedIn

Lolinjetijdlijn

Het is toch best jammer als jij je tijdlijn op LinkedIn als irritant ervaart omdat er zoveel oninteressants tussen zit. Dat het als niet inspirerende verplichte kost voelt. 

Ik hoor dat best vaak om mij heen en het is echt niet nodig

Voor jou is LinkedIn boeiender als je tijdlijn relevant is voor je. En dat is ook wat LinkedIn wil, want hoe relevanter voor jou je tijdlijn, hoe langer jij erop zit, hoe actiever je bent.

Als je deze 7 tips toepast neem jezelf al behoorlijke regie over de inhoud van je tijdlijn 
 1. reageer alleen als je een bijdrage echt interessant vindt, qua inhoud, of omdat je graag bij die persoon of dat bedrijf zelf in beeld wil komen (zie ook mijn artikel ‘waarom mijn hardloopmaatje mij negeert op LinkedIn’)
 2. volg bedrijven en personen die relevant en interessant voor je zijn
 3. volg hashtags gericht, en gebruik ze zelf ook in je eigen bijdragen
 4. loop je groepslidmaatschappen nog eens na, zitten ze echt in je interessesfeer?
 5. zoek regelmatig op content, en op hashtags. Zo zie je wie er relevante contact plaatst. Kan je die mensen of bedrijven gaan volgen. En je kan reageren op die content, waardoor LinkedIn ook weer beter weet wat jou interesseert
 6. ontvolg connecties wiens content jou echt helemaal niet boeit (je bent dan nog wel geconnect, en de persoon in kwestie merkt dit niet)
 7. ontvolg bedrijven die geen interessante content plaatsen

Er zijn trouwens ook 2 manieren om volledig de regie over je tijdlijn te nemen:  

 • je laat LinkedIn niet sorteren , maar stelt in dat je de bijdragen op plaatsingsmoment wil zien (via de 3 stippen bovenin je tijdlijn)
 • of je kiest voor het toepassen van LinkedIn Premium voor ondernemers, dan heb je een aparte tijdlijn waar echt alleen in staat wat jij wil

LinkedIn Premium? Dat hangt ervan af hoe goed je al bent in hardlopen

hardloophorlogeMensen vragen mij regelmatig: is het nou echt de moeite waard voor mijn bedrijf, die premium versie van LinkedIn?

Zelf had ik jaren die vraag over een hardloophorloge. Is het niet vooral gedoe, en geldverspilling? Immers voor mij geen gadgets om de gadgets. Ik liep met genoegen drie keer in de week mijn rondje.

Niet voor beginners

Als mensen mij vragen of een betaalde versie van LinkedIn zin heeft vraag ik: Stel je begint met hardlopen, ga je dan gelijk een geavanceerd sporthorloge kopen? Waarschijnlijk niet, tenzij je echt gek bent op gadgets. Je gaat eerst ervaren hoe het is om een half uurtje zonder pauze te blijven lopen.

Maar na enige tijd gaan die loopjes je ontspannen af, en dan kan zo’n horloge ineens het verschil maken. Om jezelf verder te verbeteren, sneller en efficiënter te bereiken wat jij wil bereiken door hardlopen.

LinkedIn Premium: eerst oefenen

Net als bij een hardloophorloge is het ook zo voor een betaalde versie van LinkedIn.

Je gaat eerst wat LinkedIn conditie opbouwen. Je gaat zonder extra gadgets ervaren of en hoe inzet van LinkedIn je helpt om je bedrijfsdoelen te bereiken, op de manier die bij jou past.

Negeer het herhaalde verzoek

En telkens weer blijft LinkedIn je voorhouden dat je vooral de Premiumversie moet nemen, dat je echt iets mist. Dat negeer je. Totdat je merkt dat je LinkedIn gaat begrijpen. En wil weten of je nou echt iets heel waardevols laat lopen. Of niet.

LinkedIn premium wel voor jou

En hoe is het met jou en een betaalde versie van LinkedIn? Ervaar je dat je:

 • beter wil kunnen zoeken dan in de gratis omgeving kan
 • eenvoudig interessante contacten wil volgen
 • het interessant is om iets te doen met profielbezoekers

Dan kan het zeker de moeite waard zijn om het een maand gratis te proberen.

Ik heb toch een hardloophorloge

Zelf heb ik nu toch een hardloophorloge. Want ik loop momenteel met specifieke schema’s en heb een helder doel voor ogen. Ik ben er zelfs blij met mijn nieuwe gadget want ik ben niet meer afgeleid door apps op mijn mobiel die hetzelfde zouden moeten kunnen maar mij voornamelijk afleiden. Daarmee zijn mijn loopjes niet alleen effectiever maar ook veel aangenamer.  

 

Het was bijna normaal maar toch niet

tuin

Gistermiddag kwamen er vrienden bij ons borrelen in de tuin. Het was gezellig, maar toch klopte er iets niet. Terwijl je in een tuin toch goed die afstand kan bewaren?

Je wilt door laten lopen wat je door kan laten lopen

Alhoewel er best wel veel op zijn kop staat wil je waarschijnlijk, zeker zolang je zelf en je naasten gezond zijn, alles gewoon laten zijn toch?

Dat is tenminste wel wat ik mijn klanten aanraad, daar waar het kan. Ga door met waar je mee bezig was. Want er loopt veel bedrijvigheid door, en veel van wat voor COVID-19 relevant was is het nu nog of zal het anders straks zeker weer zijn.  

Maar wat als het geforceerd voelt?

Of voelt het voor jou, net als bij mij eerlijk gezegd, toch wat geforceerd? Dan nog kan je eenvoudig actief en zichtbaar op LinkedIn actief blijven. Een paar tips:

 1. Neem iedere dag 10 minuten op LinkedIn door op de tijdlijn te scrollen en neem je voor minstens drie keer op een bijdrage te reageren met een geschreven commentaar of vraag.

 2. Bedenk waar je het meest trots op bent met je bedrijf: een klant die heel goed geholpen is, een project dat goed is opgeleverd, en ga het beschrijven. Kan heel goed licht verdraaid, zodat niemand die ene klant herkent. Laat je je expertise zien.      

 3. Herschrijf eerder gepubliceerde content. Echt waar de kracht zit in de herhaling. Een eerdere bijdrage kan je wellicht zo opnieuw plaatsen, of als uitgangspunt nemen voor een geactualiseerde versie, en dan is echt wederom interessant.

Of neem een activiteit bij de horens die je nu doet en ook iets zegt over wie jij bent, jouw professionaliteit. Over wat jou bezighoudt. Grote kans dat dat interessante contacten oplevert, en zo in elk geval je zichtbaarheid onderhoudt.

Dat is wat ik, op LinkedIn, nog het meeste heb gedaan en ik kreeg net vandmiddag een hele leuke en zakelijk interessante mail. 

En sowieso: wees mild. LinkedIn loopt niet weg. Jouw netwerk loopt niet weg. Je ‘social selling index’ mag dan misschien wat wegzakken. Maar echt je kan gewoon doorgaan waar je gebleven was met LinkedIn actief inzetten voor je bedrijf.

Komend weekend is er vast weer een borrel in de tuin, als het weer het toelaat

Maar dat is de enige activiteit die ik nu heb. Naast hardlopen en fietsen met vriendinnen in de duinen (één tegelijk). Maar dat deed ik al, weer of geen weer. Hé, dat is grappig, want dat voelt wel gewoon normaal.

Een hoog bereikcijfer op LinkedIn doet er niet toe

hoogbereikStel dat ik op zaterdagmiddag in de Grote Markstraat in Den Haag zou roepen: ‘een hoog bereik op LinkedIn is niet belangrijk!’. Dan zijn er heel veel mensen die mijn boodschap horen. Maar in gedachten zijn ze op die zaterdag vast niet met LinkedIn bezig, voor zover ze dat doordeweeks wél zijn. Ze denken aan de nieuwe laarzen die ze gaan kopen, of wat ze vanavond gaan eten.

Relevante ‘weetjes’

Mijn boodschap is wel relevant. In veel gevallen ís een hoog bereik op LinkedIn niet belangrijk. Tuurlijk kan het handig zijn om veel mensen te bereiken. En er bestaan relevante ‘weetjes’ over hoe je het bereik van je berichten op LinkedIn kan verhogen. Zeker goed om rekening mee te houden wanneer je een bericht plaatst.

Maar belangrijker dan dat grote bereik is wie jij echt wil bereiken. Anders loopt je iets heel relevants te toeteren door de Grote Marktstraat op zaterdagmiddag, waar niemand behoefte heeft aan jouw boodschap.

Hoe kom je dan aan kwalitatief goed bereik?

Ik leer mijn klanten om eerst te focussen op:

 1. voor jezelf helder hebben wat je wil bereiken op LinkedIn
 2. welke personen daarvoor relevant zijn
 3. hoe je die personen of zijn beïnvloeders het beste kan bereiken

Neem Klaas bijvoorbeeld, en Marijke

Kwantitatief bereik is voor Klaas niet belangrijk

Klaas is teamcoach. Wat hij wil bereiken op LinkedIn, is in beeld blijven bij zijn voormalige klanten. Vertrouwen wekken bij nieuwe klanten. Op mijn advies verzamelt hij dus aanbevelingen van voormalige klanten, en als hij een artikel plaatst vraagt hij aan diezelfde klanten of die zijn artikel willen delen met bepaalde mensen. Stuurt oude klanten een persoonlijk berichtje om op zijn artikel te wijzen.

Is het bereikcijfer voor Klaas hoger dan 1000? Nee, waarschijnlijk niet, maar de mensen die hij bereikt zijn kwalitatief wel enorm van belang voor hem. Hij heeft momenteel een offertetraject lopen bij iemand met wie hij langs deze weg in gesprek is gekomen.

Marijke gaat voor 50% minder bereik

Of Marijke, fotograaf. Zij wil graag een zo groot mogelijk bereik, immers veel mensen hebben baat bij een goede fotograaf. Zij leest in een analyse over bereikcijfers dat LinkedIn berichten zonder beeld momenteel aan aanmerkelijk meer mensen toont dan berichten met beeld. Maar beeld is haar kernproduct en dat wil ze niet weglaten. Dus neemt Marijke dat mindere bereik voor lief, in ruil voor bereik waarin haar kwaliteit goed tot uiting komt.

De mensen in de Grote Markstraat in Den Haag zijn met hun gedachten niet bij LinkedIn

Er mogen dan heel veel mensen lopen, maar mijn boodschap bereikt daar beroerd weinig mensen die er iets mee kunnen. Lekker met hagel schieten. Zelf neem ik mijn klanten liever mee in kwalitatief goed bereik.

Code geel op LinkedIn?

stormZondagochtend om 8.00 kreeg ik een appje van mijn hardloopmaatje. ‘Zullen we wel gaan, met die storm, het is code geel langs de kust’.

Ik peinsde er niet over, mijn zondagse loop door de duinen zomaar missen? Ondenkbaar.

Dus ik appte voorzichtig een vraagje terug, en al snel was onze conclusie: laten we het gewoon proberen. Je kan immers altijd weer teruggaan.

En we zijn gegaan, en het was heerlijk

Soms ervaren mensen LinkedIn alsof ze in een storm op zee zijn beland

Je overziet het niet. Allerlei opties vliegen je om de oren. Je krijgt dan maar neiging om niet echt actief te worden.

Deze week stormt het ook op LinkedIn

De wind waait op LinkedIn. Er zijn een paar veranderingen gaande waardoor je profiel er anders uitziet en je strategie voor je artikelen een aanpassing vraagt.

Ik zat er gister middenin. Ik gaf een training. Bij mij was de vernieuwing al doorgevoerd, bij een deel van de deelnemers niet. Aan mij de eer om het voor de deelnemers overzichtelijk te maken, om ze uit de wind te houden.

De kern van LinkedIn blijft hetzelfde

En de kern van wat ik mensen leer, hoe je je presenteert, hoe je interactief bent en hoe je een eigen leadstrategie ontwikkelt, verandert er niet door. Je hoeft niet met elke wind mee te waaien.

Stap de storm in

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Ik heb afgelopen zondag gelukkig heerlijk hardgelopen. En dat is wat ik jou ook adviseer met LinkedIn. Door alleen erover te praten kom je er niet achter of het wel of niet bijdraagt aan de groei van je bedrijf. Daar kom je erachter door het te doen, een bij jou passende LinkedInstrategie te ontwikkelen.

 

Ga jij met vieze nagels naar een eerste afspraak?

vieze nagels Aandacht besteden aan je uiterlijke verzorging als je naar een kennismakingsgesprek of netwerkbijeenkomst gaat, dat vinden we de normaalste zaak van de wereld. Die belangrijke eerste indruk immers. Maar dat kan al te laat zijn. Want jouw gesprekspartner heeft waarschijnlijk al op je LinkedInprofiel gekeken. Die heeft die eerste indruk dus al te pakken.

En wellicht heb jij op dat profiel ook een van deze ‘vieze nagels’ die ik zelf regelmatig zie:

* Een kiekje van jezelf op een terras, of wegkijkend, of met een zonnebril

* Je lidmaatschap van een zakelijk netwerk staat als meest zichtbare werkervaring

* Eén aanbeveling over iets wat je supergoed hebt gedaan jaren geleden, toen je toch echt iets heel anders deed dan nu.

LinkedIn is vaak de eerste indruk

Natuurlijk kan je nu denken ‘LinkedIn is voor mijn klantenwerving niet belangrijk’. Maar dat kan je ook denken over perfect gemanicuurde handen: niet direct het eerste verkoopargument, maar wél heel bepalend voor de start van een contact.

Een slecht verzorgd LinkedInprofiel kan jou op dezelfde manier op achterstand zetten

Je gesprekspartner heeft waarschijnlijk allang online gekeken naar je, en is dan ook op je LinkedInprofiel geweest. Heb je daar ‘vuile nagels’, dan moet jij nog meer je best doen bij die eerste persoonlijke kennismaking.

Je profiel laat zien wie jij bent en wat je betekent voor je ideale klant

Het gaat er vooral om dat je eerste indruk echt goed is. Dat je laat zien wie je bent, waar je voor staat. Waarom jij zo aantrekkelijk bent voor de mensen die jij het liefste wil helpen.

Je hebt geen social media kalender nodig om social media voor je te laten werken

ballotage eis

Help, doe ik het wel goed met mijn planning op social media? Heb jij voor mij een kalender?

Dat vroeg een klant die heerlijk vast kan lopen in haar eigen planningen. Ze kreeg míjn versie van een social media kalender. En nu voelt zij beweging en ruimte, met haar kalender 2020 ‘op de achterkant van een bierviltje’. Zo simpel en flexibel als bij haar past.

Ballotage-eis voor social media?

Want net als ik ziet en hoort mijn klant iedereen over kalenders voor je social media. Je gaat bijna denken dat het maken van een kalender een ballotage-eis is om slim social media in te mogen zetten.

Ik zie die urgentie niet

Heb je een groot bedrijf, met meerdere mensen actief op meerdere social media, ja dan is een strakke en uitgebreide kalender onmisbaar. Om te voorkomen dat de samenhang al snel zoek is.

Maar als je een eenpitter bent, of een klein team hebt, dan neemt de urgentie snel af. Voor een samenhangende boodschap op social media heb je geen social media kalender nodig, en het heeft voordelen om je niet in een strak format te hijsen.

Zo kan het ook heel goed werken

Ik vermoed dat het voor jou – net als voor mijzelf trouwens, want zo werk ik ook – genoeg is om te zeggen:

1- Iedere 2 weken, een enkele keer wekelijks, schrijf ik een artikel waar mijn ideale klant wat aan heeft

2 - Het artikel gaat naar mijn verzendlijst en ik publiceer het op LinkedIn

3- Tussendoor maak ik een korte update naar aanleiding van een actualiteit of refereer ik aan een eerder artikel

Vervolgens neem je dit voornemen op in je eigen weekplanning, en klaar ben je. Mijn trouwe lezer herkent hierin nu mijn kalender, en ik kan je verklappen voor mij werkt dit. Een blog in december leverde heel veel reacties en nieuwe contacten, en begin december kreeg ik een paar nieuwe klanten die mij via mijn artikelen op LinkedIn kennen.

Wat is jouw kalender, jouw planning?

Een planning, in welke vorm dan ook, is echt handig. Het kan zo simpel en flexibel zijn als bij jou past. Dat geeft de beste resultaten en ontspanning in de uitvoering.

En heb je een planning, maar realiseer je je op 1 april dat er nog weinig van terecht is gekomen? Begin op 2 april.

Een lijst met thema’s kan ook volstaan

En die klant. Zij is nu dolblij en vol energie met een lijst met ruim 40 thema’s die haar werk raken. En in 2020 gaat zij wekelijks vloggen of bloggen of podcasten over een van die thema’s.

 

Meer mensen dagelijks op LinkedIn

dagelijksopLinkedInDe nieuwe cijfers van het jaarlijkse Nationaal Social Media onderzoek van Newcom Research & Consultancy B.V. zijn bekend. We zien wederom een grote stijging van het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is. Nu is er zelfs een stijging van 26% ten opzichte van een jaar geleden. Dat betekent dat goed zichtbaar en aanwezig zijn steeds relevanter wordt!

Dit plaats ik nu op wel LinkedIn, en niet omdat LinkedIn het nieuwe Facebook zou zijn

nrc

Vorig jaar stonden mijn zoons in de NRC (en op Facebook)

Vandaag precies een jaar geleden stonden mijn beide zoons op de achterpagina van de NRC, in de rubriek ‘Opnieuw’. Ik heb het artikel een jaar geleden op Facebook geplaatst, en er kwamen veel reacties op.

Vandaag heb ik het artikel geplaatst op LinkedIn

Het was december 2018 eigenlijk geen bewuste keus om het niet op LinkedIn te plaatsen. Maar nu wel om dat alsnog te doen.

En dat is niet omdat LinkedIn het nieuwe Facebook zou zijn. Ik hecht weinig waarde aan deze veelgehoorde uitspraak en ik gebruik LinkedIn als zakelijk instrument.

Ik doe het om deze redenen:

1-   Het lezen maakt mij nog steeds trots en ontroerd

Ik kan nog steeds trots en ontroerd zijn als ik het artikel zie. Vanwege het mooie beeld. Vanwege het resultaat van de fotograaf om de foto ‘opnieuw’ te maken. Vanwege de tekst: ieder woord is afgewogen, het is de journalist perfect gelukt om na een gesprek van een vol uur van het verhaal van mij en van mijn oudste zoon een sfeertekening te maken vanuit de waarneming van mijn oudste zoon toen en nu, in het format van de artikelenreeks. 

2-   Dit verhaal hoort bij mij als professional

Dat ik alweer 20 jaar de trotse moeder ben van een zoon met down heeft mij ook als professional veel gebracht. Hoe ik tegen dingen aankijk, hoe ik mijzelf en mijn klanten enthousiast en op een positieve manier in beweging hou, ontleen ik voor een deel aan mijn ervaring in het opvoeden van mijn zoon. In mijn werk als businesscoach en LinkedInstrateeg breng ik als mens ook het nodige mee.

3-   Ik wil zelf toepassen wat ik mijn klanten leer

Voor veel van mijn klanten geldt: het is je eigen unieke mix van je werkervaring, hoe je in het leven staat en je expertise die jou uniek maakt. Ik moedig mijn klanten aan om dat goed te laten zien, daar zichtbaar in te zijn. Dan is het ook wel zo logisch en compleet als ik dat zelf ook doe.

Het is zakelijk relevant om jezelf te laten zien

De foto van mijn zoons plaats ik vandaag niet op LinkedIn om LinkedIn verder te ‘verfacebooken’, om er een gezellig platform van te maken waar je familiekiekjes deelt. Ik plaats hem op LinkedIn omdat de twee mannen op de foto me mede gemaakt hebben tot de businesscoach en LinkedInstrateeg die ik nu ben, en dát is relevant voor mijn klanten.

LinkedIn hoeft geen Facebook te worden

Maar professionals mogen op het zakelijke LinkedIn best relevante aspecten van hun particuliere ervaring tonen.

Zoals ik vandaag doe

 
 

2019 en 2020: Wat ik zag en zie voor LinkedIn in mijn glazen bol

Alles wat ik eind 2018 voorzag voor LinkedIn in 2019 is uitgekomen:
glazen boldec

1. Dat het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is zou stijgen. Dat is ook gebleken. Ik durf dat met stelligheid ook wel weer te voorspellen voor 2020.

2. Dat LinkedIn meer respect heeft voor privacy. OK, kun je genuanceerd antwoord op geven. Voor 2020 ben ik nieuwsgierig hoe dat gaat uitpakken, zo verwacht ik dat het aantal instellingen voor afschermingen zal groeien.

3. Dat bedrijfspagina’s steeds meer mogelijkheden hebben voor interactie. Ja, inderdaad, interessante vernieuwingen in 2019. Dat gaat in 2020 zeker wederom interessante vernieuwingen geven.

Een steeds interessanter platform

Wat in mijn beleving vooral uit is gekomen is dat LinkedIn steeds meer een interessant platform biedt om echt te laten zien wie je bent als ondernemer. En dan heb ik het niet over je vakantiekiekjes of gezellige etentjes, maar laten zien wat jou onderscheidt.

Bij mijn klanten zie ik dat ze nieuwe contacten en klanten krijgen wanneer ze zich veel doelgerichter gedragen op LinkedIn. Door doelgericht te werken aan nieuwe connecties, artikelen en bijdragen plaatsen en reageren op relevante berichten van anderen.

Ook in de echte wereld

Het overkomt mij regelmatig dat ik iemand tegenkom in de echte wereld die dan zegt dat ik zulke interessante artikelen plaats op LinkedIn. En dat zijn dan vaak mensen die verdacht veel lijken op het soort ondernemers die ik het liefste help. Stiekem denk ik wel: “Mag je best ook op LinkedIn laten merken”. En vooral realiseer ik mij dat het een duidelijk teken is van mijn meer gefocuste zichtbaarheid op LinkedIn. Want ik ben niet meer actief, maar meer doelgericht actief.

En verder voor 2020 op LinkedIn

De rol van ‘hashtags’, als teken van gemeenschappelijke interesse, wordt nog belangrijker. En LinkedIn is heel voorzichtig live-video’s aan het uitrollen. En ook in Amerikaanse reacties lees ik over ergernis over al te opzichtige leadgeneratie. Gaat dus ook hier in 2020 steeds belangrijker worden om daar de juiste subtiliteit in te vinden, het ‘geven loont’ principe toe te passen.

Je kunt nog steeds een zakelijke voorsprong behalen

Het aantal mensen dat actief is op LinkedIn mag dan wel stijgen, echt in de meeste sectoren ben je nog steeds een voorloper als je heel gericht laat zien wat je doet. Met artikelen, foto’s, video’s.

Dus ook voor jou is er in 2020 veel ruimte voor jou om een voorspong op je concurrent te nemen.

Zie ook mijn artikel eind 2018, over mijn glazen bol voor 2019

Ik was echt flabbergasted, waar was die geweldige video?

scheiding

Ik had een fantastische video van hem gezien, super geproduceerd, heel passend bij de uitstraling van deze scheidingsmediator. Maar ik kon die video nergens vinden op zijn LinkedInprofiel. Mijn mond viel open van verbazing.

DIVORCE??

Daar kwam nog bij dat deze man zich profileerde als iedere andere willekeurige scheidingsmediator. Het meest opvallend in zijn LinkedInprofiel was het woord DIVORCE. In grote rode letters. Het ademde ‘vechtscheiding’ en ‘inwisselbare mediator’, in plaats van ‘samen werken aan een goede scheiding’. Maar dat laatste, dát is waar deze man voor staat. Het is ook de sfeer die die fantastische video ademde – die video die op zijn LinkedIn onvindbaar was.

Ik zocht gelijk contact

Dit kon ik niet voorbij laten gaan, dus ik zocht contact met hem en zei dat ik hem graag een paar tips wilde geven.

We hadden een goed gesprek. En daarna zag ik dat hij gelijk een paar veranderingen had doorgevoerd in zijn profiel. De video had hij al geplaatst als bijdrage op LinkedIn. Ik zag er de ene na de andere reactie op verschijnen. Onder meer van een oud-collega uit zijn ‘vorige’ leven, toen hij nog geen scheidingsmediator was. Hoe interessant en relevant is dat? Want iedereen kan met een scheiding geconfronteerd worden, zelf of in je directe omgeving. En hoe fijn is het dan als je weet dat die ene oud-collega, met wie je destijds zo prettig samenwerkte, nu scheidingsmediator is?

En dat is toevallig bij deze scheidingsmediator extra relevant, want eerder was hij hypotheekadviseur. En hypotheekadviseurs horen regelmatig scheidingsverhalen van hun klanten. En verwijzen dan graag door naar een echt goede scheidingsmediator.

Zorg ervoor dat tekst en beeld op je LinkedInprofiel laten zien wie jij bent

LinkedIn goed voor je bedrijf laten werken, dat vraagt om een uitgebalanceerde inzet. Zowel hoe je je profileert, hoe je interactief bent als jouw manier om klanten te vinden op LinkedIn. Moet je profiel dan echt perfect zijn en tot in de puntjes verzorgd?

Natuurlijk niet, maar er zijn wel dingen waarop je extra kunt letten voor optimaal resultaat. Het hangt er ontzettend vanaf wie je bent en waar je voor staat. Maar als je een beroep hebt waarbij vertrouwen in jou, in wie jij bent als persoon, voorop staat dan is LinkedIn een prachtig platform om die nuance zichtbaar te maken. In dit voorbeeld: om extra duidelijk te maken dat jij een scheidingsmediator bent die echt gaat voor een goede scheiding. En als je dan ook nog eens, zoals deze echtscheidingsmediator, eerder hypotheekadviseur was en dus met andere woorden van alle complicaties van de financiële afhandeling. En dan daarnaast ook nog mooi vrijwilligerswerk doet waarmee je ook een stuk van jezelf laat zien.

Verstop je niet achter deskundigheid

Te vaak zie ik dat mensen dat mensen zich verstoppen achter hun deskundigheid in hun huidige werk. Dat ze dat wat ze nu doen zo fantastisch kunnen. Terwijl iedereen zijn of haar werk- en levenservaring ook inzet, bewust of onbewust. Zo ben ik zelf als professional flink gevormd door mijn 12 jaar marketing bij uitgeverij Wolters Kluwer. En ben ik ook in mijn professionaliteit beïnvloed doordat ik moeder ben van een verstandelijk beperkte zoon. En loop ik ook graag hard in de duinen.

Laat het zien, het maakt je uniek voor jouw klant. Het maakt deel uit van je kracht!

Mijn cello juf was trots op mij, terwijl ik juist minder had geoefend

CelloAlweer bijna 3 jaar zit ik op cello les. Ja cello: moeilijk. Daarom heb ik het 35 jaar uitgesteld om te beginnen, maar uiteindelijk ben ik dus toch begonnen. Ik oefen me suf, ben kritisch op mezelf én ik vind het geweldig.
 
Deze week kreeg ik ineens een groot compliment van mijn juf. Eigenlijk voelde ik zelf ook wel dat het even best mooi klonk. Terwijl ik juist weinig geoefend had!
 
De voorgaande weken had ik mijzelf een paar keer toegestaan om lekker niet te oefenen. Een paar keer niet in de avond naar boven om mijn huisgenoten de eindeloze herhalingen te laten horen. 
 

Loslaten, zelfs bij cello spelen werkt het dus

 
Als het gaat om actief zijn voor je bedrijf op LinkedIn weet ik allang dat juist loslaten, ontspanning, je verder brengt
Ik coach mijn klanten om een vast ritme en een heldere focus te hanteren op LinkedIn, en dat doe ik zelf ook. Voor mijzelf merk ik wel dat het het beste werkt als ik geen al te strak schema hanteer. Mij zie je niet zo gauw zwaaien met een voor mijzelf strak gecomponeerde contentkalender.
 
Mijn ritme op LinkedIn bestaat onder meer uit dagelijks tijdens de eerste kop koffie de tijdlijn bekijken en vanuit nieuwsgierige betrokkenheid reageren op klanten. 

Verbazing en nieuwsgierigheid

Ik reageer op basis van mijn verbazing en mijn eigen betrokkenheid. Zo gebeurt het regelmatig dat ik op bijdrages stuit waarvan ik denk ‘wat doet die persoon zichzelf tekort’. Ik leg dan contact met hem of haar en dat leidt vaak tot een interessant vervolgcontact. Zo zag ik een aankondigingspost voor een masterclass waarvan ik zeker wist dat die niet wervend was. Terwijl de inhoud me zo nuttig leek voor de doelgroep! Ik reageerde, vanuit die compassie, en de auteur van de post werd uiteindelijk een klant van mij. En heeft nu wel klanten voor de masterclass.
 
Vorige week sprak ik iemand uitgebreid die gelijk iets veranderde en daarna veel reacties kreeg. En daar word ik dan zelf ook erg blij van. 

Cello spelen op LinkedIn

Zo leer ik mijn coachees cello spelen op LinkedIn: vanuit mijn eigen achterliggende visie, met discipline, maar vooral ontspannen. Zoals het bij hen past, en bij hun doel.
 
Mijn tip: wacht geen 35 jaar, maar begin vandaag. Zet LinkedIn vanaf nu ontspannen en tegelijkertijd gefocust in voor je bedrijf. Het is éven oefenen, maar al snel merk je dat het eigenlijk heel mooie resultaten oplevert!

Dit vond ik niks op LinkedIn, en toch ga ik het doen

Toch ga ik het doen

Oppervlakkige bullshit, dat vond ik de functionaliteit ‘vaardigheden en onderschrijvingen’ of ‘Skills & Endorsements‘ op LinkedIn. Die aversie stamt uit de periode dat LinkedIn startte met die functionaliteit. Ik kreeg toen ineens van allerlei oud-collega’s en vage bekenden het verzoek elkaar vaardigheden toe te kennen. Het druiste in tegen mijn gevoel van integriteit en ik heb het gevoel van oppervlakkige bullshit nooit helemaal los kunnen laten.

Integriteit kan je zelf bewaken

Maar toen ik onlangs in gesprek met een collega LinkedIn-expert de voor- en nadelen op een rij zette, besloot ik om die ‘vaardigheden en onderschrijvingen’ voor mijzelf toch maar toe te gaan passen. Het is, besloot ik, een van die dingen waarvoor je maar beter over je aarzelingen heen kan stappen. Want het draagt bij aan je zichtbaarheid, aan het rendement van jouw inzet op LinkedIn. En je hebt zelf in de hand waarop je wordt onderschreven. Daarmee kun je die integriteit zelf bewaken. Dat scheelt, voor mijn gevoel.

Benieuwd waarom ik tot die slotsom kwam? Hoe deze functie je zichtbaarder maakt en hoe je dit voor jezelf slim kan toepassen? Lees even door, ik laat het je zien.

Wat is dat dan, die vaardigheden of onderschrijvingen?

Even een korte uitleg: naast geschreven persoonlijke aanbevelingen kan je op LinkedIn jezelf laten onderschrijven door connecties op je vaardigheden. Iemand die op jouw profiel komt, ziet het als haar of zijn connecties jou hebben onderschreven. Of, zoals in het voorbeeld hiernaast, hoe belangrijk de mensen wel niet zijn die jou hebben onderschreven.

Wat leveren vaardigheden en onderschrijvingen je op?

 • Ze helpen je om tevoorschijn te komen op zoekresultaten. Heel plat: als iemand een teamcoach zoekt in de regio Arnhem en jij bent meerdere keren onderschreven op de vaardigheid teamcoach en je concurrent niet, dan is de groot kans dat jij als eerste tevoorschijn komt.
 • Je bent weer wat meer ‘social proof’, betrouwbaar doordat anderen je aanbevelen. Mensen kunnen zien wie jou onderschreven heeft. Als dat connecties van je profielbezoeker zijn, vindt hij of zij dat helemaal relevant.
 • Vaardigheden en onderschrijvingen verhogen je Social Selling Index (SSI) voor de variabele ‘Het creëren van je eigen professionele merk’. En een hogere SSI betekent dat LinkedIn je een wat hogere gunfactor geeft in het algoritme. (Jouw eigen SSI vind je hier).

Bovendien worden er momenteel twee vernieuwingen uitgerold: je kunt straks aangeven in welke mate je vindt dat iemand die vaardigheden beheerst, en je kunt mensen binnenkort apart benaderen als ze op bepaalde vaardigheden vaak zijn onderschreven. LinkedIn hecht dus steeds meer aandacht aan deze functionaliteit.

Hoe werkt het?

Twee belangrijke uitgangspunten:

1. Je bent zelf geheel de baas over de vaardigheden waarin je onderschreven wil worden en door wie dat gebeurt. Je kan zelf verwijderen, toevoegen, je eigen termen gebruiken enzovoort. Je kan de volgorde waarin ze genoemd worden ook zelf bepalen, best belangrijk want er zijn er maar drie direct zichtbaar. Ook kan je, als je door mensen niet onderschreven wil worden, de onderschrijving van die persoon onzichtbaar maken.

2. Je kan er niet via LinkedIn om vragen. Uiteraard wel langs andere kanalen. En als je zelf iemand gaat onderschrijven is de kans groot dat die persoon dat ook bij jou doet.

 

Waarom je best mag nabellen als de klant een aanbeveling heeft toegezegd

hannekebeltMijn klant was echt heel tevreden. Maar die aanbeveling kwam maar niet. Terwijl ik het via LinkedIn heb gevraagd en hij het ook heeft toegezegd. En alhoewel de ratio beter weet komt dan toch mijn twijfel: zie je wel, zo tevreden was hij nou ook weer niet.

Maar nu vroeg pas een voormalig compagnon mij om een referentie. En die laat ik dan zelf weer liggen.

Terwijl ik deze oud-compagnon mega-goed vind. Dus twijfel weer de kop ingedrukt. Nog maar weer eens vragen dus. Ondanks die schroom. Want ik weet hoe belangrijk aanbevelingen op LinkedIn zijn.

Een geschreven aanbeveling geeft kleur

Kijk eens naar jezelf bij een aankoopbeslissing, of het nou zakelijk of privé is. Je ziet al die sterren. Je maakt een eerste keus. En dan blijven er nog een paar over. En dan ga je de recensies lezen. Want die geven de kleur. Dan kan je echt je beslissing nemen. Bij aanhoudende twijfel kijk je nog eens beter wat voor iemand die recensie heeft geschreven.

Zo werkt het ook met geschreven recensies op LinkedIn. Die geven jou als ondernemer, als persoon, kleur. Dat jij net die loopbaancoach bent. Net die extra meerwaarde levert als interimmer.

Een geschreven aanbeveling op LinkedIn geeft je profiel een goudrandje

Op LinkedIn zijn de aanbevelingen zelfgeschreven en zelf geplaatst door de klant. En een potentiële klant kan ook weer kijken wat voor iemand diegene is die die mooie aanbeveling heeft geschreven. Dat geeft pas echt diepte. Dan word jij echt voelbaar. Voor je profielbezoekers. Voor de medebeslissers voor de offerte die je hebt aangeleverd. Voor de potentiële klant die serieus overweegt in jou te investeren maar nog net die extra bevestiging zoekt.

‘Aanbevelingen op een website zijn toch ook waardevol?’

Natuurlijk zijn aanbevelingen op een website ook zinvol. Maar in hoeverre zijn dat niet uit hun verband gehaalde citaten? Door de ondernemer zelf samengestelde teksten op basis van wat een klant na enig aandringen heeft gezegd?

‘Maar hoe ga je dan om met opdrachten met een vertrouwelijk karakter?’

Misschien geldt voor jou dat wat jij doet vertrouwelijk is, sterker nog, dat alleen al het feit dat je ingeschakeld bent vertrouwelijk is. Dat hoor ik ook regelmatig van klanten.

Mijn tip is dan: Niet Invullen Voor Een Ander (NIVEA). Vraag het eerst eens aan je klant. Wie weet is er toch wel een goed verhaal van te maken. Waarin niet alles gezegd wordt. Of je maakt er een anoniem verhaal van, dat kan je dan in elk geval gebruiken op je website. En ook op je LinkedIn profiel bij je ‘info’ of bij je werkervaring. Of bij de beschrijving van je bedrijf op je bedrijfspagina. Het zegt nog steeds iets moois en verduidelijkend over jou.

En ik ga toch mijn klant maar eens bellen

En doorgaans is een telefoontje, of een extra mailtje, het handigste. Want een praktisch bezwaar van een aanbeveling vragen via LinkedIn is dat een verzoek om een aanbeveling als bericht in de chatbox binnenkomt, en daar in de vergetelheid kan raken. Want LinkedIn stuurt er geen herinnering over.

Dus zoals bij mij toen ik zelf een verzoek om een aanbeveling kreeg. Want ik wilde wel even de tijd nemen om die recensie te schrijven.

Dus ik ga toch die klant maar bellen. Geen NIVEA, geen twijfels over de tevredenheid, maar gewoon even een persoonlijke herinnering. En mijn oud-compagnon, die heeft nu een mooie concepttekst, hij is nu aan zet om het te accepteren, zodat zijn profiel nog beter laat zien wie hij is en waar hij voor staat.

Hoera: je kunt weer een evenement aanmaken op LinkedIn

Het kan weer en het is echt superinteressant: evenementen aanmaken op evenement1Linkedin.

Ook voor je webinars, als je ergens mag spreken en natuurlijk voor je eigen workshops en masterclasses. Je maakt jezelf bent weer extra zichtbaar en laat je expertise zien. Ook kun je 1e graads connecties rechtstreeks uitnodigen. Als je dat met mate doet, heb je echt een perfecte tool erbij om met een slimme LinkedInstrategie meer klanten aan te trekken.

Hoe werkt het?

Momenteel is het voor de meeste LinkedIngebruikers alleen nog mogelijk om deze nieuwe functie in de Engelse taalinstelling te gebruiken. Dus eerst (tijdelijk) omzetten naar Engels en zodra je je eerste evenement hebt aangemaakt staat de optie er wel als je je taalinstelling weer terug op Nederlands zet. 

No alt text provided for this image
 1. Zet (als je dat niet standaard hebt) je taalinstelling in het Nederlands (onder ‘ik’, of via deze link).  
 2. Ververs de pagina, en je vindt de optie op je homepage, in de linkerkantlijn. Klik op het plusje om het evenement aan te maken.
 3. Nu kan je van alles invullen. Achtergrondbeeld, logo (mag een ‘gif’ zijn, soort mini-video). Een omschrijving maken tot 5.000 tekens (alleen de eerste 190 tekens zijn direct zichtbaar), een link naar een website en de locatie.
 4. Klik op ‘Create’ en je evenement is aangemaakt.
 5. Zet eventueel je taalinstelling weer terug in het Nederlands, want vanaf nu heb je altijd deze nieuwe functionaliteit, ongeacht je taalinstelling.

Zichtbaarheid

Je kan kiezen of je evenement openbaar of besloten is. Openbaar betekent dan dat het vindbaar is in de zoekmachine van LinkedIn en degenen die zich aanmelden hun connecties weer kunnen uitnodigen.

Ook als je kiest voor openbaar is het evenement (momenteel) helaas nergens terug te vinden op je profiel. Zelf kan je er altijd bij in de linker kolom op je homepage.

Het uitnodigen, delen en posten kan beginnen

Je kunt je evenement plaatsen als update. Dan ben je met je evenement in beeld. Klik op ‘Share your event’. Zet er in plaats van de standaard tekst je eigen uitnodigende tekst bij.

Het achtergrondbeeld van het evenement is niet zichtbaar in de update maar wel dat wat je in het logo vak hebt gezet. En als dat, zoals bij mij, een ‘gif’ bestand is (een mini-video) val je mooi extra op. Zie mijn update over een workshop die ik geef bij een Open Coffee. 

Ook is uitnodigen van je connecties vanaf nu mogelijk. Doe dat heel gedoseerd. Misschien is het een idee om mensen naast een uitnodiging ook een persoonlijk berichtje te sturen?

Zichtbaarheid loont, maar dit had ik mij niet gerealiseerd

zichtbaarheid

Ik heb lekker veel geld opgehaald voor de Stichting Downsyndroom, nu al bijna twee keer zoveel als in 2017. Superleuk natuurlijk. En ik ben extra trots als de directeur van de Stichting mij bij de start van de 16 km toevertrouwt dat die verdubbeling opvallend is. De meeste mensen werven een eerste keer een mooi bedrag, maar doorgaans verloopt dat een volgende keer een stuk moeizamer. Laat staan verdubbelen. (NB: jaarlijks heeft de Stichting Downsyndroom bij de van Dam tot Damloop 20 – 30 vrijwilligers die geld werven). 

Ben ik dan zo’n goede donatiewerver?

Tijdens het lopen overdenk ik nog eens hoe het komt dat ik wederom een mooi bedrag heb kunnen verzamelen. Ja, het helpt natuurlijk dat ik actief ben in een ondernemersnetwerk. Het helpt dat veel van mijn vrienden en familie in een fase van hun leven zitten dat het geld wat makkelijker rolt. En ja, ik heb een groot netwerk op LinkedIn, en ben dan met mijn donatiewerving zichtbaar bij goede bekenden die ik niet zo gauw zelf zou benaderen. Maar dat kan toch niet alles zijn. 

Ik kom al lopende tot een verklaring die mij ontroert

Gedurende 16 km heb je tijd om het een en ander te overdenken. Voor mij deze keer niet de eerste kilometers, toen was ik in druk gesprek met een vader van een dochter met Downsyndroom. Ze is nu 6 jaar en kan nog niet goed lopen. Naar alle waarschijnlijkheid zal zij niet jarenlang meedraaien op een reguliere voetbal en cricketclub. Niet op een familiefeest indruk maken door zelf met de trein te komen.

Door dit gesprek wist ik ineens de belangrijkste reden van mijn verdubbelde bedrag: mijn zoon, inmiddels 20, is altijd heel zichtbaar. Zijn jarenlange deelname als kind aan het voetbal en cricket staat in het collectieve geheugen van die club gegrift. Dat hij op het familiefeest alleen met de trein komt maakt indruk. En dat het zo goed gaat met Joep komt ook omdat ik mij door de Stichting Downsyndroom gestimuleerd voelde in het vergroten van die zichtbaarheid, van deelname in de maatschappij.

Dat inzicht ontroert mij, nog eens extra omdat ik weet dat de Stichting Downsyndroom ook voor die vader, met wie ik de eerste kilometers liep, van grote betekenis is. Ook hij en zijn vrouw worden gestimuleerd om de eigen regie te houden, actief op zoek te blijven naar wat voor hun dochter het beste werkt, waar voor haar de ontwikkelruimte het grootst is. Ik vind het mooi dat ik met mijn donatiewerving daaraan mag bijdragen.

Zichtbaarheid loont, ook voor jou   

De zichtbaarheid van mijn zoon Joep helpt mij dus bij de donatiewerving. Zo geldt het eigenlijk voor iedereen. Voor ondernemers die meer klanten willen. Voor ondernemers die extra podia zoeken.

Pak je podium, en dan het podium dat past bij jou. En als dat LinkedIn is: ik denk graag met je mee. 

Met kleine stapjes bereik je je doel – in het leven en op LinkedIn

kleinestapjeskaal

Het is 6 uur en mijn wekker gaat. Snel op, want om 7.00 ga ik een presentatie geven in een ondernemersnetwerk. Gedachteloos check ik mijn mail. En dan springen de tranen in mijn ogen. Zo’n mooi mailtje, en over de kern van mijn presentatie die ik zo ga geven. Terwijl de afzender dat niet weet.

Zomaar een mail over een artikel van 2 jaar geleden

De schrijver van de mail heeft een artikel van mij gelezen. Een artikel uit 2017, voor het tijdschrift van de Stichting Downsyndroom. Over hoe onze zoon Joep, ondanks zijn downsyndroom, een uitstekend skiër is geworden. Dat het een zaak was van kleine stapjes, een voortdurend geloof in dat het echt ging lukken, en dat hij nu de moeilijkste pistes afdaalt. Onze verwachtingen zelfs ver heeft overtroffen.

Ik lees dat de zoon van de schrijver ook Joep heet en bijna 6 is. De schrijver van het mailtje bedankt mij uitvoerig voor het artikel, schrijft dat ze de moed was verloren met het skiën van haar zoon. Maar: ‘Na het lezen van je artikel ben ik weer enthousiast geworden en gaan we gewoon weer proberen aankomend seizoen’.

Dit mailtje raakt aan de kern van de boodschap van mijn presentatie

De presentatie die ik straks ga geven, gaat over hoe je LinkedIn ook slim kan inzetten om donaties te werven. Ik gebruik als voorbeeld een stichting met een paar beroepskrachten en veel betrokken vrijwilligers die graag donaties voor de stichting willen binnenhalen. Voor hen is LinkedIn een prachtig platform om met veel kleine stapjes ver te komen.

Als stichting kun je bijvoorbeeld al lang tevoren artikelen plaatsen op LinkedIn, waarmee je permanent laat zien wat je toegevoegde waarde is. Degenen die in hun eigen netwerk donatiewerving gaan doen, kunnen die artikelen dan weer delen, met eventueel een eigen commentaar erbij.

Mijn stappen op LinkedIn

Ik bén zelf zo’n vrijwilliger, voor de Stichting Downsyndroom. Momenteel deel ik informatie over de Stichting Downsyndroom op LinkedIn, omdat ik op 22 september meeloop met de van Dam tot Dam loop in Amsterdam om geld voor hen te verzamelen. Want ik heb ontzettend veel aan hun expertise en hoop vanuit de grond van mijn hart dat zij mij en nog heel veel andere ouders blijven inspireren om hun kind in kleine stapjes vaardigheden te leren die het leven zinvoller maken. En om hun kinderen zoveel mogelijk eigen vleugels te geven voor een zo zelfstandig mogelijk leven. Op LinkedIn kan ik verwijzen naar alle content die de stichting al heeft opgebouwd, en dat overtuigt.

Jouw kleine stapjes op LinkedIn (met groot effect)

Heb je ook een stichting, of een doel voor je eigen bedrijf? Werk dan ook iedere dag in kleine stapjes aan je doel. Alsof je een kind begeleidt om te leren skiën, ook als dat niet vanzelf gaat. Met professionele begeleiding eventueel, zoals we destijds ook bij Joep hebben gedaan toen er op zeker moment geen vooruitgang in leek te zitten.

Begin vandaag al, en echt: als je gelooft in je doel en er consequent aan werkt, gaat het lukken en daar kan LinkedIn een geweldige rol in spelen.

Zet nooit ‘beschikbaar’ in je kopregel op LinkedIn, en wat je dan wel kunt doen

beschikbaar“Play hard to get” weet je nog, dat leer je als puber op de relatiemarkt. Met andere woorden je maakt jezelf unieker, aantrekkelijker, als je niet zomaar zonder meer beschikbaar bent.

Dat geldt echt niet alleen in de relatiemarkt, maar ook voor interimmers en freelancers op LinkedIn. Want als jij heel aantrekkelijk bent om in te huren, is het dan nodig om dat te roeptoeteren?

Niet al te expliciet

Mijn advies is om niet al te expliciet te melden dat je beschikbaar bent. Ook niet als je echt beschikbaar bent en heel graag een nieuwe opdracht wil. 

Slim inzetten van LinkedIn helpt je om zelf de regie te houden over nieuwe opdrachten. Zowel in markten van overvloed als van schaarste.

Dus focus je niet alleen op je LinkedInprofiel, je etalage, maar ‘ga de straat op’!

Met andere woorden: zet LinkedIn actief in. Zodat je de opdrachten krijgt die het beste passen bij jou, bij wat jij te bieden hebt.

Ik beschrijf hoe je permanent actief kan zijn. Voorafgaand en tijdens een opdracht, en in de afronding. En ik geef je enkele tips voor het actief zoeken naar nieuwe opdrachten.

Voorafgaand aan een opdracht: je belangstelling tonen

Ja, je bent voorgedragen voor een kennismakingsgesprek. Tussen de kandidaten die zich hebben aangemeld ben je voldoende opgevallen, dus de opdrachtgever is ook in jou geïnteresseerd.  

Bezoek het profiel van je gesprekspartner, gewoon zichtbaar want dat bewijst je serieuze interesse. Kijk via de bedrijfspagina van de organisatie waar je gaat praten wie er nog meer daar werken, wie weet zitten er oude bekenden tussen of kan je gezamenlijke connecties polsen? Ga de bedrijfspagina volgen. En kijk goed waar je toekomstige gesprekspartner op heeft gereageerd en eventueel zelf heeft geplaatst. En dat doe je natuurlijk ook voor de bedrijfspagina.

Tijdens de opdracht: vermelden en verbinden

Hoera, je mag van start. Op je LinkedInprofiel ga je direct een nieuwe werkervaring aanmaken. Vergeet niet om je eigen bedrijf of als je bij een detacheerder in dienst bent je werkgever, bovenaan te laten staan (dus naar boven te 'slepen'). En je omschrijft natuurlijk een goede resultaatgerichte beschrijving van je werk, met jouw rol erin.  

Connect zo veel mogelijk met collega’s, dan blijf je ook makkelijk bij hen goed in beeld als je straks weer weg bent.

Plaats eventueel bijdrages van gebeurtenissen in je werk, dit natuurlijk in overleg met je opdrachtgever.

In de afronding: beschrijf de resultaten en vraag om een aanbeveling  

En als je opdracht richting afronding gaat ga je weer wat actiever aan de slag.

Pas de werkervaring zoals je die over deze opdracht had aan en benoem zoveel mogelijk de concrete resultaten. Met jouw toegevoegde waarde, jouw rol. Vraag je opdrachtgever om een aanbeveling tijdens de mondelinge evaluatie. Stuur nog dezelfde dag een aanbevelingsverzoek via LinkedIn.  

Plaats ook een bijdrage op LinkedIn, en/ of een artikel waarin je terugkijkt op de net afgeronde opdracht en de behaalde resultaten. Daar kan je dan in vermelden dat je weer beschikbaar bent, maar zet dan zo specifiek mogelijk het soort opdracht en werkzaamheden, aantal uur, regio voor nieuwe opdrachten.

En dan ben je weer op zoek

Je eigen etalage is nu goed op orde. Wat kan je nog meer doen om er actief op uit te gaan op LinkedIn, zodat mensen als vanzelf aan jou denken als ze iemand zoeken met jouw specifieke toegevoegde waarde?

1- volg de bedrijfspagina’s van voor jou interessante organisaties, en volg ook de activiteiten van mogelijke opdrachtgevers

2- deel je bijdrage of artikel over je laatste opdracht persoonlijk met potentiële opdrachtgevers, refereer daarbij ook aan die mooie aanbeveling 

3- plaats regelmatig updates die te maken hebben met jouw vakgebied

4- breid actief je netwerk uit, vraag eventueel aan voormalige opdrachtgevers of zij suggesties voor je hebben

En zorg ervoor dat uit je kopregel jouw specifieke toegevoegde waarde blijkt!

Nog een extra reden om niet ‘beschikbaar’ in je kopregel te zetten

Tenslotte nog een heel pragmatisch argument om het niet te doen: kans is groot dat je vergeet om het woord beschikbaar eruit te halen, zodra je aan je nieuwe opdracht bent begonnen. Hoe onhandig is dat?

LinkedIn ‘straft mij’ voor een lange vakantie

straf

Ik heb een heerlijke vakantie achter de rug. Bijna 6 weken lang bestond mijn leven uit bergwandelen en fietsen in Noord-Italië en een celloweek in de Ardennen.

Als ondernemer hield ik mondjesmaat mijn bedrijf in de gaten

Zo’n lange periode eruit voelt voor mij extra ontspannen als ik mijn bedrijf nog wel in de gaten hou. In de eerste week rondde ik tussen het bergwandelen door een voorstel af voor een mogelijke opdracht, en bijna dagelijks lette ik op mail en de berichtenbox van LinkedIn. Passief dus. En niet actief op LinkedIn, zoals ik normaal als vanzelf doe.

En nu zit ik met de gebakken peren. Want mijn ‘social selling index’ (SSI) op LinkedIn is liefst 27% gedaald, van 76 naar 56.

Wat is dan die Social Selling Index (SSI)?

De SSI score is een getal dat weergeeft hoe LinkedIn jou beoordeelt over je ‘Social Selling’ (verbinding met klanten en prospects met inzet van je expertise).

De hoogte van je SSI telt voor LinkedIn mee in het ‘algoritme’, dus de formules die bepalen of en bij wie jij in de tijdlijn komt, en of je zichtbaar bent in zoekresultaten. En, hoe zichtbaarder jij bent, hoe soepeler je je doelen op LinkedIn behaalt.

Je SSI score is vooral een hulpmiddel om te zien waar je verbeteringen kunt doorvoeren en om te volgen wat je inzet doet

De score is gebaseerd op 4 onderdelen:

1 - Creëren van je eigen professionele merk
2 - De juiste personen vinden
3 - Informatie uitwisselen
4 - Relaties opbouwen

testPer onderdeel kan je maximaal 25 punten krijgen. Omdat ik bijna 6 weken niets heb gepost ben ik vooral dramatisch gezakt op het onderdeel ‘informatie uitwisselen’. 

Vlak voor mijn vakantie had ik in totaal 76 punten, en na 6 weken alleen passief op LinkedIn ben ik gezakt naar 56. 

Is een hoge SSI een voorwaarde van succes op LinkedIn?

De SSI is een superhandig hulpmiddel om te kijken waar je jezelf kan verbeteren in het inzetten van LinkedIn. Het is geen voorwaarde voor succes op LinkedIn, maar een hoge SSI draagt bij aan je zichtbaarheid. Dus vergroot de kans dat jij bij je klant en prospects in beeld komt.

Hoe verbeter je je SSI?

De komende weken is mijn uitdaging om snel weer op de 76 te komen. 

Jouw SSI?

Je kan je eigen SSI bekijken via deze link. De link werkt alleen als jij bent ingelogd op LinkedIn. En je hoeft geen betaalde versie van LinkedIn te hebben om het in te zien. 

Wil je een advies op maat voor jouw SSI? Klik hier voor meer informatie >>>

Hierdoor zijn de frequente posts van Els ineens niet meer irritant 

het beeld van els
Els is een goed maatje van mij. Maar op de een of andere manier irriteerde haar posts op LinkedIn mij. Ik wist niet zo goed hoe het kwam en liet het maar een beetje. Want haar boodschap spreekt mij aan, en ik wens haar veel goede klanten. En nog belangrijker, ik gun veel mensen haar expertise.  

Els ondergroef haar verhaal door haar beeldgebruik

Tot Els vertelde dat ze uit onverwachtse hoek (een oud-collega) kritiek hoorde op de frequentie en toon van haar posts.
Ik dwong mijzelf om nog eens goed te kijken en ineens wist ik het. Want al die posts van Els hadden gratis stockfoto’s. De een nog schreeuweriger dan de ander. Geen enkele lijn erin.

Daarmee ondergroef Els de kracht van haar verhaal, van haar boodschap.

Ik heb Els aangeraden om nog eens goed naar haar beeld te kijken. Om daar lijnen in uit te zetten. En die lijnen te handhaven.
Rust in je beeld versterkt je verhaal

Ik heb Els de volgende tips, die ik zelf ook toepas, gegeven:

 • Laat een vormgever een sjabloon maken voor je posts, passend bij jou en je logo.
 • Vraag met enige regelmaat een fotograaf bij je workshops om jou in interactie met deelnemers te fotograferen.
 • Verdiep je in beeldstrategie, door een workshop of boek. 
Dit zijn echt geen diepte-investeringen. Maar toepassing van deze tips geeft lijn en rust in je beeld. En daardoor komt je boodschap beter over.
In plaats van irritant vinden mensen je interessant. 

Els krijgt nu meer reacties op haar posts

En Els? Ze is begonnen met de tips toe te passen en krijgt direct al meer reacties op haar posts. Van mensen die zich aangesproken voelen. En wellicht klant worden van Els.

En daarom is LinkedIn voor advocaten zo handig

Grijze muis

Nadat ik voor de derde keer in een week de boze buurvrouw uithing besloot ik om een advocaat te zoeken. Wat zou hij of zij voor mij kunnen betekenen, is er een actie te bedenken die direct zin heeft?

Kapper met muziek

Ik woon en werk in het centrum van Den Haag. Best leuk, maar iets minder sinds de nieuwe kapper naast ons erg succesvol is. En dan heb ik het over een kapper met muziek. En gesprekken die weer over dat volume heen schijnen te moeten.

Zoekresultaten in Google geven mij geen vertrouwen

Als ik het Google vraag dan zie ik dat een aantal advocatenkantoren flink heeft geïnvesteerd in hun vindbaarheid op Google. Burenoverlast en Den Haag, en ja geheel toevallig zijn een paar grote kantoren precies daarin gespecialiseerd. Maar ik zoek iemand waarvan ik echt zeker weet dat die ervaren is, en met mij mee kan denken zonder eerst langs allerlei schijven te moeten die grotere kantoren nou eenmaal hebben.

Ik krijg 2 namen van advocaten uit mijn eigen netwerk

Dus ik vraag rond in mijn netwerk en krijg twee namen, met van beiden een beschrijving die mij aanspreekt.
Beide personen zoek ik op. Als LinkedInstrateeg uiteraard ook op LinkedIn. Van advocaat C, alhoewel die ene kennis zei dat die ook regelmatig mensen adviseert in verband met burenoverlast, kon ik op haar LinkedIn profiel nou echt niets zien wat wees op ervaring op dat gebied. Van advocaat B. zie ik dat zij wel een mening heeft over burenoverlast, en daar vaker iets mee heeft gedaan. En toen ik haar profiel zag kwam haar naam me eigenlijk ook wel bekend voor. Die had ik al vaker langs zien komen in mijn tijdlijn.

Dus mijn keus was snel gemaakt

Dus ik heb B gebeld. Kon zij mij gelijk al een paar tips geven, en zoals het er nu naar uitziet geef ik haar opdracht voor het schrijven van een brief die wellicht al het verschil gaat maken. Hoef ik voorlopig niet meer om 23.30 met een sleutel op de voorruit van de kapper te tikken.

Handig dat LinkedIn

Mijn probleem is dus (bijna) opgelost, maar dat van advocaat C niet. En hoogstwaarschijnlijk, bedacht ik, hebben veel meer advocaten dat probleem. Het probleem dat hun specifieke kennis en ervaring niet zichtbaar is op LinkedIn, waardoor ze klanten missen die ze wél heel goed kunnen bedienen.

Veel advocaten hebben grijzemuizenprofielen

En dát is een probleem dat ik beter kan helpen oplossen dan het juridische probleem met de luidruchtige kapperszaak. Ik kan advocaat C en alle andere advocaten met een grijzemuizenprofiel op LinkedIn helpen met praktische tips waardoor ze heel snel wél een eigen gezicht krijgen op LinkedIn.

Hoe mijn webinar over LinkedIn mij allerlei extra’s opleverde

webinarplaatje

Ik gaf mijn eerste webinar. En er waren veel aanmeldingen, vooral via LinkedIn.

Al jaren vond ik dat ik het ‘ooit’ moest gaan doen, webinars geven, maar het verdween steeds in mijn ‘uitstelbakje’.

Een geschikt onderwerp voor een webinar

Maar nu had ik een blog op LinkedIn dat enorm werd gewaardeerd, over hoe je bij je ideale klant in beeld komt op LinkedIn. Dat was een kansrijk onderwerp voor mijn eerste webinar! Dus startte ik de werving. Die liep best voorspoedig, ook buiten mijn directe netwerk.

Ik was te zenuwachtig

Door mijn zenuwen over van alles was ik in de voorbereiding onvoldoende aan de opbouw van het webinar toegekomen. Ik was na afloop van het eerste webinar niet tevreden. En in plaats van het onderwerp ‘het geven van een webinar’ terug te leggen in de veilig verstopte ‘uitvalbak’ dacht ik: hup, de interesse was best groot, ik doe het nog een keer.

Toch een onverwachts techniekprobleem

Een week later: nog meer aanmeldingen, weer voornamelijk via LinkedIn. Ging het dramatisch mis met de techniek. Oeps, die kende ik nog niet. Haakten de deelnemers af tijdens het webinar. Geen hoogtepunt in mijn carrière zeg maar.

Onverwachts ontspannen en bijvangst

Toen besloot ik van de nood een deugd te maken en het webinar nog dezelfde dag opnieuw op te nemen, maar dan ‘droog’, zonder publiek. Tot mijn verbazing werd dat mijn beste webinar van de drie.

Voor het eerst was ik echt ontspannen, bleef mijn stem rustig en hield ik goed structuur in mijn verhaal.

Zo had ik gelijk de eerste stap gezet in wat ik al een tijd van plan was, het maken van video’s voor mijn online leeromgeving. Ook zo’n hinderlijk ding in mijn uitstelbakje.

Wat heeft het mij extra opgeleverd?

Het heeft wat zweetdruppels gekost, maar ik ben ontzettend blij dat ik het gewoon ben gaan dóen. Het uitschrijven en houden van dit webinar heeft mij heel wat gebracht:

1- Ik kan het, webinars geven
2- Als je een onderwerp of topic te pakken hebt dat leeft, dan krijg je best veel aanmeldingen.
3- Posten op LinkedIn levert, als het met een aansprekend onderwerp is, veel aanmeldingen op.
4- Techniek blijft verrassen, ook als het eerst een paar keer goed is gegaan (of: de combinatie Hanneke en techniek blijft verrassen).
5- Webinar software is ook uitstekend te gebruiken voor materiaal voor je online leeromgeving
6- Alles is een kladversie
7- Je leert door te doen, je leert in de actie. En alles kan een volgende keer beter.

Dus ik ga gewoon door met oefenen, ik ga door met het geven van webinars. En ik ga mijn online leeromgeving uitbouwen.

En ik ga door met mijn motto bij mijn klanten, die LinkedIn willen benutten voor meer omzet: alles is een kladversie, ook op LinkedIn. Hik je aan tegen onderdelen van je LinkedIn profiel, tegen het plaatsen van een post, het schrijven van een blog, het uitnodigen van onbekenden?

Start er vandaag mee. Dan doe je het morgen nog beter

Wist je dat trouwens dat LinkedIn niets onthoudt? Wat jij plaatst kan je altijd corrigeren of verwijderen. Altijd. Het gaat nooit een eigen leven leiden, je blijft er altijd regisseur over.

Ik wens je veel succes met je eigen webinar, of met het oppakken van een andere activiteit in jouw uitstelbakje

Meer poen, plezier en prestige door LinkedIn?

92li
Acteurs leggen verzoeken tot optredens vaak langs de meetlat van Poen, Plezier en Prestige. Dat hoorde ik vorige week bij een theatervoorstelling, en een paar dagen later hoorde ik dat advocaten die meetlat ook gebruiken bij hun prioritering van opdrachten en hoe ze klanten werven.


Hoe scoort LinkedIn, immers het online-podium voor professionals, voor jou langs die meetlat? Of met andere woorden, in hoeverre levert jouw zichtbaarheid op LinkedIn jou meer Poen, Plezier en Prestige?

Als dat ietsje meer mag zijn, ik vertel je graag hoe.

Poen

Door LinkedIn kan je klanten krijgen, zo simpel is dat. Ik ervaar het zelf steeds meer en hoor het ook steeds meer van andere ondernemers. Een webinar-aankondiging waar ik aanmeldingen op krijg. Een teamcoach die via LinkedIn door een bedrijf is gevraagd om een voorstel te maken voor hun leiderschapstrainingen. Het aantal voorbeelden is eindeloos. Effectief gebruik van LinkedIn levert eenvoudigweg poen op.

Plezier

Als je het leuk vindt om met andere professionals in contact te zijn, om te weten wie wie kent, hoe de hazen rennen, om informatie en inspiratie op te doen in de posts van andere experts, dan is LinkedIn gewoon ook leuk. Zeker als je het ‘tijdlijn-scrollen’ weet te beperken tot het met jezelf afgesproken tijdslot.

En natuurlijk wordt LinkedIn ook gewoon steeds leuker als je eenmaal merkt dat het platform voor je bedrijf begint te werken en steeds betere resultaten oplevert!

Prestige

Op LinkedIn laat jij je vaardigheden zien, je expertise.
Als mensen je LinkedIn-profiel opzoeken, wil je dat ze meteen zien wat jij kan, dat jouw toegevoegde waarde zichtbaar is. Het gaat er niet om dat jij als ondernemer keurig oplepelt wat je allemaal al hebt gedaan in je leven. Je profiel is geen curriculum vitae, het is een podium voor je expertise en die blijkt uit wat je je klant kunt bieden. En als jij dan ook nog met enige regelmaat je deskundigheid laat doorschijnen in je artikelen, je updates en je reacties op anderen, dan zit het wel goed met je prestige.

Waarom jij niet dagelijks hoeft te posten op LinkedIn om zichtbaar te zijn

91 LIAls jij zichtbaar wil zijn op LinkedIn om klanten te krijgen, is het echt niet nodig om dagelijks iets op LinkedIn te plaatsen.

Het draait maar om één ding: richt je op de juiste mensen met de juiste inhoud.

Bedenk dus wie je wil bereiken en wat voor die persoon interessant is. Richt je posts op hem of haar, in jouw stijl.
Deel informatie waarvan je weet dat het je ideale klant interesseert. En als je dat niet weet? Dan ga je op onderzoek uit, bijvoorbeeld:

1 - Ga eens met een paar klanten in gesprek, wat boeit hen? Tegen welke problemen lopen zij aan en hoe formuleren zij die problemen?
2 - Kijk op het LinkedIn-profiel (of op een ander sociaal platform) van een paar mensen die jij graag meer zou willen bereiken, die jouw ideale klant zouden kunnen zijn, dan zie je waar ze op reageren. Wat hen boeit.
3- Als je op een netwerkbijeenkomst (of bij de verjaardag van de buren) iemand spreekt die je klant zou kunnen zijn, vraag dan eens wat die persoon nou echt interessant vindt op LinkedIn, en waar die persoon informatie vandaan haalt.

En misschien levert de formule “informatiebehoefte van jouw klant X jouw voorkeursstijl” dan op dat je alleen eens per maand een langer stuk plaatst, of een video, of een wekelijkse tip.

Waarom mijn hardloopmaatje mij negeert op LinkedIn

hardloopmaatje

Bijna iedere week loop ik hard in de prachtige duinen van Meyendel met Ella. En dan passeren heel wat onderwerpen de revue. Kinderen, partners, moeders, boeken die we lezen, en ons werk.

Ella is op zoek naar een andere baan. Ze heeft een loopbaancoach ingeschakeld. Een goede loopbaancoach denk ik, alleen al omdat zij heel verstandige tips krijgt over LinkedIn.

En een van die tips is om mij te negeren

Waarom is dat?
Ik help ondernemers om LinkedIn strategisch in te zetten voor je ondernemersdoelen. En Ella zoekt een baan bij een organisatie, ze heeft al redelijk concrete ideeën over welk type organisatie. Op het moment dat Ella gaat reageren op mijn posts of blogs dan denkt het algoritme van LinkedIn: “Dit is wat Ella interessant vindt. Ik ga ervoor zorgen dat Ella meer van dat soort berichten te zien krijgt”. Maar Ella zit daar helemaal niet op te wachten. Die ziet liever berichten langskomen van mensen die van belang zijn voor de richting die zij op wil.

Voor mij is het ook handiger dat Ella mij negeert

En voor mij zou het ook niet handig zijn als Ella op mij reageert. Want LinkedIn denkt dan: “Hé, iemand als Ella vindt de berichten van Hanneke interessant. Dus ik ga die posts van Hanneke ook meer bij mensen als Ella onder de aandacht brengen”. En daar heb ik dan weer niet veel aan voor mijn eigen doel op LinkedIn.

Wat betekent dit voor jou?

Eigenlijk betekent dit maar een ding: ook hoe jij je gedraagt op de feed, de tijdlijn, van LinkedIn draagt bij aan jouw succes op LinkedIn.
Als jij je stip op de horizon hebt en daar in je dagelijks handelen rekening mee houdt gaat LinkedIn nog beter voor je werken. En die horizon kan een week zijn, of een maand, of een jaar.

En wat ook het fijne is voor Ella en voor mij: wij kunnen onze tijd goed gebruiken door samen hard te lopen, in plaats van onze tijd te laten opslokken door social media-gedrag dat niet bijdraagt aan je doelen.

Wat zegt mijn glazen bol over LinkedIn in 2019?

89 LI

Als ik de feiten op een rij zet, kan ik niet anders concluderen dan dat LinkedIn in 2019 steeds relevanter wordt. Juist voor ondernemers die graag met klanten in gesprek komen door vertrouwen te wekken en kennis te delen. Die hun zakelijk netwerk willen vergroten en meer omzet willen.

Momenteel wekt LinkedIn het meeste vertrouwen van alle online platforms (Newcom, Media Vertrouwens Monitor 2018) en zijn er steeds meer mensen dagelijks op LinkedIn. Alle signalen wijzen erop dat deze trend in 2019 gewoon doorzet. Doe er dus je voordeel mee in 2019.

Wat maakt dat ik die goede verwachtingen heb?

1. Steeds meer mensen kijken dagelijks op LinkedIn

We zagen het al begin 2018: het aantal mensen dat dagelijks op LinkedIn is, steeg van 400.000 naar 500.000. Mijn glazen bol zegt dat de nieuwe bereikcijfers in 2019 een verdere stijging laten zien.

2. Meer respect voor privacy

Gelukkig is het niet meer mogelijk om de mailadressen van je connecties te exporteren. Ik had er altijd al moeite mee dat het zo eenvoudig was om je connecties in je mailbestand op te nemen. Met iemand connectie willen zijn, is echt nog iets anders dan van iemand mailings willen krijgen. En het geeft mensen die kritisch zijn op sociale platformen munitie als je dergelijk gebruik relatief eenvoudig faciliteert. Maar dat is nu voorbij.

3. Jouw berichten meer zichtbaar voor de mensen die er voor jou toe doen

In de loop van 2018 heeft LinkedIn iets veranderd in het ‘algoritme’ (de formules die bepalen wat er in de tijdlijn zichtbaar is). LinkedIn wil ons allemaal stimuleren om berichten en content te plaatsen en let er daarom meer op dat wij dan ook echt respons krijgen. En dat gebeurt als onze berichten en content terecht komt bij mensen voor wie het relevant is. Dus de kans dat jouw connecties je berichten in hun tijdlijn krijgen is vele malen groter geworden.

Ik merk zelf al behoorlijk het verschil. De meeste posts en artikelen van mij hebben de laatste maanden twee keer zoveel bereik als begin 2018. Graag trek ik conclusies over mijn naam en faam, maar ik vermoed dat het veranderde algoritme minstens zo’n grote invloed heeft.

4. Bedrijfspagina’s worden socialer

De bedrijfspagina’s van LinkedIn zijn tot nu toe, vooral voor kleinere organisaties en zelfstandige ondernemers, uithangborden. Goed voor een direct zichtbaar logo op je profiel en bij je werkbeschrijving. Maar dat gaat veranderen. Er komen allerlei vernieuwingen aan voor bedrijfspagina’s, zoals de mogelijkheid om berichten tevoren in te plannen. Ook is al aangekondigd dat je straks als bedrijfspagina berichten kan delen. Ideaal als je met een team van freelancers werkt, samen een bureau hebt of binnen een franchiseconstructie werkt. Want dan kan je de bedrijfspagina inzetten als extra brandstof om ieder afzonderlijk nog veel krachtiger te opereren op LinkedIn.

5. Er is ruimte voor voorsprong

Nog steeds plaats slechts 6% van de gebruikers regelmatig een bericht. Vele sectoren zijn nog matig vertegenwoordigd, denk aan makelaars, financieel adviseurs, zorgprofessionals. Dus ruimte voor jou om een voorspong op je concurrent te nemen.

Wanneer ga jij als hardloper een gespecialiseerd horloge kopen?

Mensen vragen mij regelmatig: heb ik het nou nodig, die betaalde versie van LinkedIn? Want LinkedIn wijst mij er voortdurend op dat het zo handig voor mij is en zoveel voordelen biedt.

En dan vraag ik: als jij begint met hardlopen, ga je dan gelijk een heel geavanceerd horloge kopen?

Zo’n horloge met schema’s, waarmee jij van alles en nog wat kan meten?

Nee, dat doe je doorgaans niet zo gauw. Je gaat eerst eens een tijdje lopen, misschien onder begeleiding, misschien koop je eens een boek.

En dan kan het zomaar gebeuren dat je jezelf op specifieke punten wil verbeteren. Je basissnelheid verhogen. Een halve marathon lopen onder de 2 uur. Of zelfs een hele, en onder de 4 uur.

Op dat moment kan je zo’n geavanceerd horloge zeker overwegen. Het kan jou helpen om sneller je doel te bereiken.

Zo is het ook met de betaalde versies van LinkedIn.

Je gaat eerst eens trainen met LinkedIn.

En dan krijg je door wat voor jou kan werken. Wat bij jou past. Hoe jij met mogelijke klanten, opdrachtgevers of doorverwijzers in gesprek komt.

Je gaat je doelen bepalen, en je strategie. En dan kan een betaalde versie van LinkedIn zeker jouw strategie versterken.

Nr. 80: Dit is niet Social Selling

80 LI

Social Selling, het begrip kwam op na de populariteit van sociale netwerken. Inmiddels is het een al bijna ingeburgerde term als middel om met potentiele klanten in contact te komen.

En wat is het, tsja het is eigenlijk net zoiets als fysiek netwerken. Je stelt je aan elkaar voor, raakt met elkaar in gesprek, je geeft iemand eens een tip of advies, je leert elkaar kennen. En als het passend blijkt kan je een aanbod doen. Of een afspraak maken om elkaar beter te leren kennen.

Social Selling is niet zoiets al de eerste de beste straatverkoper die jou een aanbod doet voor een krantenabonnement. Ik weet niet of dit bedrijf veel klanten heeft opgehaald met deze actie. Het is in elk geval niet een methode die ik snel zou hanteren of aan mijn klanten vertel.

Nooit iemand die jij niet kent een connectieverzoek sturen met daarbij een salestekst.

Wat is je focus, of: zoek jij een loopbaancoach die ook inkoopadviseur is?

73 LI

Regelmatig spreek ik ondernemers die 2 diensten aanbieden die op het eerste gezicht geen verband houden met elkaar. Op LinkedIn beschrijven ze beiden.

Zoals Marieke, zij is loopbaancoach. Daarvoor was zij inkoopadviseur. Aanvragen voor inkoop-advies komen nog steeds binnen en voorlopig kan Marieke die inkomsten niet missen.

Stel je worstelt met je loopbaan en je komt uit op de site of het LinkedIn profiel van Marieke. Ben je dan extra geïnteresseerd omdat zij ook inkoopadviseur is?

Stip op de horizon
Ik heb Marieke gevraagd wat haar stip op de horizon is, waar zij echt naartoe wil.

Is dat:
1 - Zo snel mogelijk het hele wereldje van inkoop loslaten en een goed inkomen met loopbaan coaching
Óf
2 - Beide activiteiten naast elkaar positioneren tot de loopbaan coaching voldoende oplevert.
Óf
3 - Voornamelijk inkoopadviseurs coachen in hun loopbaan.

Marieke heeft ervoor gekozen om zo snel mogelijk het wereldje van inkoop te willen loslaten. Daar gaat zij nu haar website en LinkedInstrategie op inrichten.

Zodat mensen die op haar website of LinkedIn profiel komen omdat ze een loopbaancoach zoeken in haar regio zich direct aangesproken voelen.

Marieke heeft nog wel de inkomsten nodig die ze heeft op basis van haar inkoopexpertise. Dat lukt haar voorlopig door bij bemiddelingsbureaus ingeschreven te blijven en haar contacten rechtstreeks te onderhouden.

Let op voor uiteenlopende boodschappen

Optie 2 raad ik Marieke echt af. Je geeft uiteenlopende boodschappen af. Mensen weten niet meer waar ze voor kiezen. De kans dat je op die manier blijft hangen in op twee fronten net niet is dan best groot.

Nog een andere optie

Kom je er niet uit, dan kan ik je nog een andere tip geven. Stel jezelf een voorlopig doel, een voorlopige stip.
Bijvoorbeeld tussen nu en 31 december van dit jaar werk ik alleen nog aan....... En dan weet je dat je op 1 januari 2019 altijd nog aan iets anders kan werken. Maar dan is je focus, je energie, gericht op die ene stip.

Dan heb je focus. Dan voelen klanten dat jij hun begrijpt. Dat jij hun specifieke problemen kan oplossen.
Wat ook nog kan is dat je twee op het oog verschillende activiteiten echt beiden wil blijven doen. Want ze horen bij je, bij wat jij te bieden hebt. Gun dat aan jezelf, met een termijn. Want daar kan echt een mooie synthese uit ontstaan, zodanig dat klanten voelen: bij hem of haar moet ik zijn, die combinatie, dat is precies wat ik zoek.

Zoals Hans, die interim P&O ’er is en loopbaancoach. Het heeft best wel iets aantrekkelijks voor klanten als je beide werelden goed kent. Op zijn website en in zijn LinkedInstrategie refereert hij voortdurend aan beiden.

Of mijzelf: als bergsportliefhebber en LinkedIn strateeg heb ik besloten om mijn volgende bergreis vooral aan te bieden aan ondernemers die ergens hoog in de bergen bergen willen verzetten op LinkedIn, om na een week leads te hebben en een superslimme strategie om er nog meer te krijgen. En een map vol passende teksten om contacten te leggen, te onderhouden en te vertalen in leads en klanten.

Wat mijn tuin met ondernemen te maken heeft

over tuin en businesscoach 1

Onze stadstuin is dit jaar prachtig. De planten bloeien goed, er zit een mooie samenhang in en ik heb allerlei ideeën om de tuin verder door te ontwikkelen. Maar dat is pas zo sinds ik vorig jaar een hovenier, Hedwig Bijl van Juffertje in het Groen, inschakelde.

Vanochtend kwam die hovenier op de koffie om de plannen te bespreken, en ik realiseerde mij ineens de overeenkomsten tussen een hovenier voor je tuin en een businesscoach voor je eigen bedrijf. Want sinds ik die hovenier heb ingeschakeld werk ik weer met plezier aan mijn tuin (en geniet ik er meer van) en is er ineens weer veel meer ruimte in mijn hoofd voor nieuwe ideeën voor de tuin.

Over de tuin

Wij hebben een bescheiden, zonnige stadstuin. Er is ooit door een tuinarchitect een ontwerp gemaakt. De beplanting deed ik verder zelf op basis van tuinboeken en goedbedoelde adviezen van familie en vrienden. Planten en struiken kocht ik bij aanleg en tijdens jaarlijkse bezoekjes aan tuincentra. Ik besteedde redelijk wat tijd aan het onderhoud maar kreeg steeds meer het gevoel maar wat aan te rotzooien. Sommige planten en struiken gingen woekeren. Anderen bezweken door de overdaad aan zon en droogte.

Het was best frustrerend en leverde ondanks mijn inspanningen niet het gewenste resultaat

En toen kwam vorig najaar die hovenier.

Ik besprak met haar de wensen. Wat ons doel is met de tuin. Wat we wilden handhaven en wat niet. Wat we zelf wilden doen, en wat niet. En zij kwam met een voorstel. Over sommige dingen was ze heerlijk stellig, andere zaken pasten we in overleg aan. En ze ging aan het werk. Er werd vakkundig verwijderd en ingeplant. Zelf kon ik ook pittig aan de bak. In de winter en het vroege jaar was de tuin veel kaler dan andere jaren.

bloemen

Maar nu bloeit en groeit het prachtig. Het onderhoudswerk doe ik weer doelgericht. Ik heb weer overzicht en met veel genoegen een laatste bruidsluier verwijderd en de deur naar de historische steeg achter ons huis opnieuw in de verf gezet.

deur

 

En, dat vind ik dan weer het allerleukste, er ontstaan allerlei mooie ideeën voor vervolgstappen.

Wat zijn dan die overeenkomsten?

1. Tuinaanleg en ondernemen: een vak apart

Net als dat iedereen verstand heeft van tuinbeplanting heeft ook iedereen verstand van ondernemen. Ook over ondernemen krijg je goedbedoelde adviezen uit je omgeving. Een slimme shopper kan allerhande e-books downloaden en naar gratis of goedkope events gaan.

De visie en begeleiding van iemand die vanuit kennis, ervaring en visie werkt kan ervoor zorgen dat er (weer) samenhang ontstaat, een basis om te bloeien en door te groeien.

2. Over een dood punt

Ik zat met mijn tuin op een dood punt. Door de begeleiding en inzet van de hovenier kan ik zelf weer makkelijk aan het onderhoud werken, sterker nog er is weer ruimte in mijn hoofd voor nieuwe ideeën. Er is weer beweging in mijn tuin gekomen. Zo tref ik het ook vaak bij mijn klanten: ja er is een bedrijf, maar je weet niet meer waar je het beste aan kan werken, en hoe je dat kan doen.

Een businesscoach kan iemand als ondernemer weer in beweging zetten. Dat je een goede omzet wil, uitgedaagd wil blijven als ondernemer dat heb je vaak voor jezelf wel helder. Maar voor de weg daarnaartoe kan het best handig zijn om gebruik te maken van de ervaring, kennis en visie van een business coach.

3. Wijs met centen, dom met duizendjes

Tuurlijk kost het best wel geld om een hovenier in te schakelen. Maar als ik alle bedragen van de afgelopen jaren bij elkaar optel, uitgegeven aan planten die toch niet aansloegen of juist gingen woekeren dan kom ik ook een heel eind. Ik was pas nog bij een tuincentrum (nieuwe schop, om laatste bruidsluier te verwijderen) en bedacht me hoe vaak ik met een kar met planten bij de kassa had gestaan. Ik realiseerde mij hoeveel geld ik bespaar door mijn investering in de hovenier.

Al die kleine investeringen in tijd en geld leidden in mijn tuin niet tot het gewenste resultaat.

Met betrekking tot vragen over hun business zie ik dit ook veel ondernemers doen. Je geeft geld en tijd uit aan boeken, events, netwerken. Omdat het kleine bedragen zijn doe je het makkelijk maar als je alles bij elkaar optelt en kijkt wat het oplevert....

Wat zou er gebeuren als je zou investeren in een professional die jou gefundeerd kan helpen met je strategie, je marketing, met de groei en bloei van jouw bedrijf?

Altijd content voor een bijdrage of blog door vragen van klanten!

69 LI
Vandaag sprak ik Marian, een klant van mij, die zich afvroeg hoe ze aan goede content kan komen als ze regelmatig een bijdrage of blog wil plaatsen. Ze heeft recent een paar bijdragen geplaatst over een actueel onderwerp en daar veel reacties op gekregen maar wil wel eens wat anders.

Marian heeft een dienst waar veel ondernemers op geabonneerd zijn, en waar ook een helpdesk aan vastzit.

Hoe simpel kan het zijn. Een deel van de vragen die haar klanten stellen zijn zo te gebruiken voor een bijdrage of zelfs een artikel. Want het laat zien wat voor expertise jij levert. En een vraag van een klant, die leeft waarschijnlijk onder meer klanten (en potentiële klanten!).

Zo heb ik het dus ook gedaan met deze tip. De vraag van Marian heeft mij aangezet tot deze tip. En wel meer tips ontstaan rechtstreeks door vragen van klanten.

 

Lef en moed in je LinkedInstrategie

Deze week was ik op de Dag van de Coach, en het thema was moed. Als rode draad bij de verschillende sprekers hoor ik dat moedig zijn eigenlijk betekent iets doen wat je niet durft, waar je angstzweet van krijgt.
Dan kunnen we ons eigenlijk best wel uitleven op LinkedIn. Hoe moedig wil je zijn. Ik daag je graag uit om de komende dagen een keer iets te doen op LinkedIn wat je eindeloos voor je uitschuift, waar je hartkloppingen van krijgt, waarvan je je zorgen maakt ‘wat anderen daarvan vinden’.
Ik geef je een paar suggesties. En mocht je van al die suggesties denken: wat een geneuzel, dat doe ik al lang: stuur me dan een berichtje dan geef ik je graag een suggestie op maat, waarvoor jij moedig moet zijn.

• Verander je professionele kopregel (tip: benoem je ideale klant en het resultaat van wat jij biedt, en dat in 120 tekens)

• Ga je samenvatting eens radicaal omgooien

• Nodig 3 onbekenden uit, mensen die een klant of samenwerkingspartner van je zouden kunnen zijn

• Ga een gesprek aan met iemand die je een tijd niet hebt gezien en een klant van jou zou kunnen zijn

• Maak en plaats een vlog

Waarom ik als ondernemerscoach in de Alpen thuishoor (en jij ook naar de bergen moet)

Waarom ik als ondernemerscoach in de Alpen thuishoor en jij ook naar de bergen moet a little bit of body text

Wil je je op iets nieuws richten als ondernemer? Dan zoek je ruimte om je initiatieven tot bloei te brengen. En die vind je het makkelijkst in een omgeving waar je al een voet tussen de deur hebt, waar je het klappen van de zweep kent.

De Alpen in ('vlakbij')

In 2017 organiseerde ik mijn eerste ondernemersreis naar de Alpen. Een heel nieuwe dienst, die voor mij naadloos past in mijn aanbod als ondernemerscoach en LinkedIn specialist.

De Alpen zijn voor mij - figuurlijk gesproken - vlakbij omdat ik daar al jaren in de bergen kom en er graag mensen mee op sleeptouw neem.

Het organiseren van een ondernemersreis is 'vlakbij' omdat ik als ondernemerscoach mensen stimuleer om onverwachte stappen te zetten. Overigens liggen die stappen vaak dichter bij jezelf dan je zou denken als je het woord 'onverwacht' hoort - ruimte voor iets nieuws is immers meestal vlakbij.

Waar liggen jouw bergen?

Bezin jij je (opnieuw) op je ideale klant?
Wil je nieuwe diensten ontwikkelen?
Zoek je nieuwe klanten?

Begin dan met een reis naar jouw bergen. Naar de omgeving waar jij je al enigszins thuisvoelt. In mijn geval was dat letterlijk een ander landschap. Voor jou kan het figuurlijk zijn. Als je jouw 'bergen' vindt - de plaatsen waar jij je thuisvoelt, waar je gelukkig van wordt en waar je al bekend bent - dan is de stap naar een nieuwe dienst of klantenkring ook niet zo'n grote meer.

Dan vind je het begin van je nieuwe initiatief in een omgeving waar jij al binnen bent. Daar heb je bewegingsruimte, want je kent de wereld al een beetje. En de wereld kent jou. Je hebt al enige naam en een gunfactor.

Ga je mee op reis?

Ik begeleid ondernemers op hun reis. Figuurlijk, door samen jouw 'bergen' te ontdekken en daar je nieuwe initiatief tot bloei te brengen.

Je kunt ook letterlijk met me op reis. In mijn favoriete streek in de Alpen.

3 Redenen om (nog) niet de betaalde versie van LinkedIn te kiezen

Ik krijg regelmatig vragen van zelfstandige ondernemers, of ondernemers met een klein team, over de betaalde versie van LinkedIn. Bijna altijd adviseer ik om dat nog niet te doen.

Ik geef je hier de argumenten die op basis waarvan ik dat zeg. En dan heb ik het alleen over Sales Navigator, de variant voor marketing en sales, en daarvan de meest eenvoudige versie. Je mag het een maand op proef proberen, en daarna kan je overstappen op een abonnement op maandbasis. De eenvoudigste versie kost 697 euro per jaar, 73 euro per maand.

1. Adverteren kan ook bij de gratis variant

Er zijn nogal eens ondernemers die denken dat je een betaalde versie van LinkedIn moet hebben om te kunnen adverteren, dat is onjuist. De enige voorwaarde voor adverteren op LinkedIn is dat je een bedrijfspagina hebt. En een bedrijfspagina is sowieso aan te raden voor iedere ondernemer, alleen al omdat je dan een professioneler eigen profiel hebt.

2. Ga jij al in gesprek met je bezoekers?

Een handige functie van een premiumaccount is dat je kan zien wie er de afgelopen drie maanden op je profiel is geweest. Dat kan natuurlijk heel interessant zijn. Het zijn mensen die in jou zijn geïnteresseerd. Het is interessant om te kijken wie het zijn, en wellicht ze uit te nodigen om te linken, en om daarna met ze in gesprek te gaan.

In de gratis versie kan je de laatste 5 bezoekers van je profiel zien.

Mijn tip is: ontwikkel de routine om consequent met die mensen contact te maken. Heb je eenmaal die gewoonte en smaakt het naar meer dan heb je een goed argument om wel een betaalde variant te nemen.

3. Je kan heel gericht potentiële klanten vinden

De premiumversie van LinkedIn maakt het voor jou aanzienlijk eenvoudiger om groepen klanten te volgen met wat ze bezighoudt, of ze van functie veranderen, wat hun visie is. Je kan organisaties volgen op hun personeelsveranderingen. Daar kan jij dan weer handig op inspelen. Met je contentstrategie, door mensen gericht te benaderen. Een eerste vereiste is dan wel dat jij helder voor ogen hebt wie je ideale klant is, en hoe jij die klant het beste kan verleiden om interesse te krijgen in jouw aanbod, jouw expertise.

Ik adviseer je dan ook om eerst te kijken wat je precies wil bereiken met LinkedIn, welke klanten jij wil verleiden en hoe je dat wil doen.

Op het moment dat je je strategie helder hebt en merkt dat je tegen de grenzen van de gratis versie aanloopt is het handig om eens een maand een proefversie te nemen. Wellicht wil je daarna niet anders meer. Of wil je het nooit meer.

Hoe zet je je voet tussen de deur? (voor integere ondernemers die nieuwe klanten zoeken)

Waar je zonder moeite meer klanten kunt vinden

Je bent op zoek naar nieuwe klanten

Omdat je iets nieuws aanbiedt, pas begonnen bent of gewoon meer klanten wilt bedienen. Wat doe je dan, als integere ondernemer? Dan gebruik je die voet tussen de deur.

De uitdrukking 'een voet tussen de deur' deed mij altijd denken aan opdringerige verkopers, van die 'stofzuigverkopers'. Geen positieve associatie.
Inmiddels vind ik 'een voet tussen de deur' wel degelijk positief

Het is 2005. Mijn zoon met verstandelijke beperking zit in de kleuterklas van het regulier basisonderwijs. De school wil hem niet doorlaten naar groep 3, ondanks de beschikbare extra voorzieningen.

Ik kom in actie en vraag een andere schooldirecteur, die ik ken via een oudervereniging, om hulp. Vanuit zijn liefde voor goed onderwijs reist hij naast zijn reguliere drukke baan kriskras door het land om ouders bij te staan.

Tot drie keer toe reist onze laatste strohalm vanuit Dedemsvaart naar Den Haag. Hij voert pittige gesprekken met de directeur en de intern begeleider van onze basisschool. En mij spreekt hij ook toe: “Ga niet ergens anders praten, dat gaan ze voelen, en hier heb je je voet tussen de deur. Hier heb jij in elk geval al bewegingsruimte. Hier moet jouw focus liggen en nergens anders."

Ik voel mij betrapt

Ik voel me als een stout kind. Want ik bewandel al twee sporen. Ik heb al contact gezocht met een andere reguliere basisschool. Misschien mag mijn zoon daar wel naar groep 3?
Ik heb ook later nooit aan onze redder in nood uit Dedemsvaart durven toegeven dat ik ook al aan het kijken was bij een andere school (en dat werd ook niets). Op de school waar wij zaten hebben we de eindmusical in groep 8 gehaald!

Dat was zonder de reddende schooldirecteur die vond dat ik mijn voet tussen de deur moest houden nooit gelukt.

Een echte Italiaanse espresso betalen met bitcoins, of: slimme contentstrategie voor iedereen die iets vindt van bitcoins of Italië

Stel je vindt beroepsmatig iets van bitcoins. Bijvoorbeeld omdat je vermogensadviseur bent. Of je bent reisadviseur met Italië als extra specialiteit. Dan is het artikel dat gister in het Algemeen Dagblad verscheen een prachtig uitgangspunt voor een mooie update, of post, of artikel.

In Rovereto, een stad die prachtig ligt in het dal van de Adige in Noord-Italië, kan je namelijk betalen met bitcoins. Dat stond gister in het Algemeen Dagblad, zie ook>>>>.

Dus hoe mooi is het om een post te schrijven hierover, waarin je gelijk je eigen visie verpakt op bitcoins, of op Italië, of op fietsen in Italië (dat kan daar heel goed weet ik uit eigen ervaring, echt prachtig daar).

Hoe weet je nou wanneer ergens iets interessants staat: behalve door dagelijks de krant te lezen kan je bij Google een simpel abonnement afsluiten op “Google alerts”. Dat is een gratis service van Google om berichten over specifieke onderwerpen automatisch doorgestuurd te krijgen.

5 lessen die we kunnen leren van een mooi artikel over Picnic voor onze contentstrategie

En dan heb je een goed profiel en meer dan 500 connecties op LinkedIn en dan, dan begint het pas. Dan gaat het erom dat je zichtbaar wordt, dat je in beeld komt en blijft bij jouw ideale klant.

Het ook voor niet-logistiek mensen interessante artikel “5 lessen die we kunnen leren van Picnic en haar 20 minuten tijdsvenster” biedt 5 lessen voor iedereen die contentstrategie wil inzetten.

1. Een aansprekend voorbeeld

Picnic als bedrijf begint aan de weg te timmeren, dat valt op, daar willen we allemaal wel wat van leren.

2. Het artikel getuigt van kennis en visie

De auteur van het artikel (@Nikkie den Dekker) heeft duidelijk verstand van zaken en een visie die voortdurend impliciet blijkt in het stuk. En dan heeft Nikkie ook nog eens een ‘professionele kopregel’ (de 120 tekens bij haar foto waarin ze zegt wat ze doet en voor wie) die geheel aansluit bij de inhoud van het stuk.

3. De opbouw leent zich uitstekend voor extra aandachtsmomenten op social media zonder grote tijdsinspanning

De 5 lessen die Nikkie geeft zijn ook allemaal apart te gebruiken, als update, met dan een verwijzing naar het hele artikel. Dus bij plaatsing extra onder de aandacht van je doelgroep, en dan nog minimaal 5 keer door iedere les apart als titel van een update te gebruiken, dat dan toe te lichten en vervolgens naar het hele artikel te verwijzen. En na die 5 keer kan Nikki ook nog wel even door, als Picnic weer in het nieuws is, als de transportsector in het nieuws is, of de files, of dat er teveel bezorgdiensten in woonstraten rijden enzovoort.

4. Herkenbare problemen en oplossingen

Zonder kenner te zijn van de logistiekbranche verwacht ik dat vragen als de lengte van de ritten, hoe communiceer je met klanten over bezorgtijd van groot belang zijn in die sector. Nikkie stipt de problemen aan, en noemt ook mogelijke oplossingen.

5. Een vraag

Tenslotte eindigt Nikki ook nog met een vraag. Ik zie nog geen mensen die die vraag hebben beantwoord, maar de vraag stellen alleen al roept op dat je toch bij jezelf te rade gaat, dat je je brein aan het werk zet, en dat terwijl je ook met je brein nog bij het artikel bent.

 

Waarom het niet erg hoeft te zijn je doel uit het oog te verliezen

Zorgeloos Ondernemen je doel bereiken Hanneke Andringa

Over de goede effecten van het stellen van een doel zijn talloze wijze uitspraken gedaan. Zoals deze, van Henri Ford: “Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off your goal”.

Dat is een mooie variant op “de mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest

Bijvoorbeeld dat je onvoldoende inkomen hebt. Dat je doel niet realistisch is. Dat er niemand zit te wachten op wat jij het liefst biedt. Dat je (oud)collega’s vinden dat je iets heel stoms ontwikkelt. Dat je Facebook moet inzetten als marketinginstrument terwijl je Facebook niks vind.

Dat er nooit meer genoeg sneeuw komt in de Alpen terwijl jij net een unieke wintersport wil organiseren.

Maar in de bergen zagen wij het anders

Deze zomer was ik met een groep ondernemers in de bergen. We klommen naar een prachtig gelegen topje. De route erheen was gemarkeerd. Soms moest je best wel zoeken naar de volgende markering. En het doel was lang niet altijd zichtbaar.

We concludeerden met elkaar: je kan je doel uit het oog verliezen, maar als je maar voor jezelf de route helder hebt, en telkens weet wat je volgende stap is, dan bereik je uiteindelijk altijd dat wat je voor ogen had.

En hoe zou het zijn als je kan bijdragen aan meer geluk op het werk, aan minder mensen met een burn-out, aan goed samenwerken in de zorg, dat mensen de kracht van non-verbale communicatie begrijpen. En dat je bovendien je aardse doelen realiseert, zoals:

 • Niet alleen afhankelijk van uurtje factuurtje
 • Geen gezwoeg meer op offertes op maat
 • Kunnen stoppen of afbouwen met werk op het moment en een manier die jij wil
 • Je partner, die niet gezond is, minder laten werken
 • 100% in je bedrijf werken, geen dienstverband of interimwerk meer
 • Je stappen naar je doel zet je om je missie te combineren met je aardse doelen.

Is dit jouw dagelijkse werkelijkheid?

Maar soms heb je het gevoel dat je te weinig in beweging komt, dat je niet goed weet wat een volgend stapje is, dat je het wel weet maar vooral de obstakels ziet. Dat je je vooral laat leiden door de waan van de dag, dat je niet aan het bouwen bent, dat je niet gericht zelf de markeringen weet te vinden die leiden naar je doel.

Zet dan nu de eerste stap

Zelf trok ik afgelopen voorjaar de stoute schoenen aan. Ik ga in mijn vrije tijd al jaren naar de bergen, met of zonder mijn gezin. En of het met vrienden of gezin is, ik ben vrijwel altijd degene die zich met alle ziel en zaligheid stort op het organiseren van de reis.

Vanaf het moment dat ik het roer in mijn loopbaan radicaal omgooide door ondernemerscoach te worden heb ik de droom om werkreizen te organiseren. Voor reizen die bergsport, bewegen in de buitenlucht, combineren met werken aan je bedrijf. Dus waarom wachten tot ik een grote klantenkring heb, en ik mijn bedrijf als ondernemerscoach het omzetniveau heeft wat ik als marketingconsultant had?

Dus ik heb die stap gezet. Het mooie is dat ik merk dat ik door dit verhaal al anderen inspireer. Bijvoorbeeld Henny Aben van Purposeworx: “nadat ik Hanneke’s verhaal over haar werkreis in Oostenrijk heb gehoord ben ik geïnspireerd om mijn plannen veel sneller uit te voeren, ik schoof ze maar wat voor mij uit maar nu ben ik met klanten in gesprek voor mijn eerste reis naar een ander werelddeel”.

Begin vandaag!

En jij hebt vast en zeker ook een doel, dat bergtopje in de verte. Je kan nu beginnen:

 1. Bedenk waar je naartoe wil en omschrijf dan 5 kenmerken van producten die je kan bedenken
 2. Pak een element daaruit wat je het meest haalbaar lijkt
 3. Schrijf dan nu van alles op wat je daarvoor zou kunnen doen (bijvoorbeeld een kookworkshop voor samengestelde gezinnen, of: een reis met 3 klanten)
 4. Bel een klant, of een goede kennis die je klant zou kunnen zijn, en bespreek je product

Succes!

Alles wat je als (aankomend) ondernemer wil weten over leeftijdsgrenzen

Over leeftijdsgrenzen

Toen ik, terwijl ik ergens achter in de 20 was, stond te liften en een medelifter mij met ‘u’ aansprak (“waar moet u heen”) besloot ik ter plekke dat dit de allerlaatste keer in mijn leven was om op die manier van Utrecht naar Wageningen te reizen.

En nu ik alweer voorbij de 50 ben draag ik geen superkorte jurken en rokjes meer.

Toch trek ik mij verder in mijn leven niet zoveel aan van leeftijd. Als puber deed ik bepaalde dingen veel te jong, mijn tweede kind kreeg ik vrij laat.

Ik droeg allang geen superkorte rokjes meer toen ik, als zelfstandig marketingadviseur, besloot om ondernemerscoach te worden en het bedrijf Zorgeloos Ondernemen op te richten. En in die periode zette ik ook de sportprestatie neer waar ik het meest trots op ben (voor kenners: de Jungfraumarathon).

En pas deelde ik enthousiast ervaringen met iemand van 26, Jonas Föllmi, die heel toevallig ook voor de allereerste keer een week met ondernemers in de bergen organiseerde.

De mate waarin ik mij laat bepalen door leeftijd bepaal ik graag zelf.

En dat gun ik iedereen, of je nou 26 of 60 bent.

En zag jij ooit op een offerte, een brochure of een website de leeftijd staan van de aanbieder?

Dat is dan gelijk het allerbelangrijkste wat je moet weten als (aankomend) ondernemer over leeftijd: 

Niemand informeert naar je leeftijd.

En verder deel ik nog graag drie wetenswaardigheden met je:

1. Je kan jezelf voortdurend oprekken, jezelf ontwikkelen. Want ik kan je garanderen, je bent voortdurend uitgedaagd om nieuwe dingen te ontwikkelen, gaat naar nieuwe netwerken, leert nieuwe mensen kennen 

2. Je verzilvert je waarde op de manier die jij wil, met jouw bevlogenheid, kennis en expertise om specifieke problemen op te lossen.

3. Voor jouw unieke combinatie bestaat je ideale klant. En dan is een inkomen zoals je dat gewend was haalbaar, je levert immers waarde aan je klant zoals je dat eerder in dienstverband ook gewend was. 

 

5 Voordelen van een casestudy (je kan er vandaag mee beginnen)

AAEAAQAAAAAAAA1YAAAAJGZlNDUxYmFkLTc1ZjctNGE5ZC1hNjY5LWI4ZGZlYjEwNDQwYw

Vanochtend was ik bij een netwerkbijeenkomst, en die werd zoals gebruikelijk afgesloten met een wijze spreuk, deze keer:

Wie nooit twijfelt heeft zelden geleerd

Die is uit mijn hart gegrepen, zeker nu ik de laatste voorbereidingen tref voor mijn week “Overstijg jezelf als ondernemer”. Want ik word echt heen en weer geslingerd tussen twijfel en heel veel goede zin.

Ik neem klanten mee de bergen in om hen te helpen stappen te zetten met hun bedrijf en hoe gaat dat zijn?

Wat ik ga doen is precies dat waarin ik de afgelopen jaren al veel klanten heb begeleid: een “casestudy”.

Het geeft mij de nodige rust om de voordelen van een casestudy nog eens op een rij te zetten, om even het gevoel van “het moet perfect” van mij af te zetten. En ik deel die voordelen graag met je want het is zo’n geweldige manier voor beweging in je bedrijf, om je bedrijf te laten groeien.

Wat is een casestudy?

Maar eerst de definitie van een “casestudy”: Een ervaring met klanten, bedoeld om een bepaald resultaat te bereiken, in een afgebakend tijdsbestek, en die de waarde van die dienst laat zien.

Dus je hebt een idee, bedenkt een prijs waardoor je in elk geval uit de kosten bent, en vertelt je klanten dat je dit product hebt en dat je het wilt testen. Je doet de casestudy met één of een paar klanten, en afhankelijk van de reactie van je klanten zet je je idee door, of pas je het aan.

Wat zijn de voordelen van een casestudy:

1. Je test een idee, maar niet in een laboratoriumsituatie met proefpersonen. Nee, gewoon in het echt, met echte klanten, klanten die in jou geloven en die in jou investeren. Ook al is het voor een casestudy tarief, iedere investering van een klant vraagt commitment van die klant.

2. Het trekt je door je beginnersverlamming heen, je maakt een “kladversie” van je product die je kunt verbeteren. Je bent vrij van de gedachte dat het meteen “perfect” moet zijn.

3. Je onderscheid je van anderen die ogenschijnlijk hetzelfde doen omdat je met iets nieuws durft te komen, omdat je laat zien dat je voortdurend nadenkt over wat er anders en beter kan. 

4. Het levert je taal die jij weer verder kunt gebruiken in je marketing. Want hoe je klant je producten waarderen, wat ze er aan hebben, dat is altijd net anders dan als je het zelf zou bedenken. En je kan quotes van klanten ook direct als testimonial voor je nieuwe product of dienst gebruiken!

5. Je kan je aanbod direct verder verbeteren, omdat je gaat ervaren wat wel en niet werkt, voor jou en voor je klanten.

Wat heb ik mij op de hals gehaald, denk ik een deel van de tijd. Maar op andere momenten stroomt de energie en stromen de ideeën, is het programma voor de week steeds leuker en raak ik steeds enthousiaster. En ik heb nu al heel wat klanten begeleid als businesscoach, dus dat gaat nu ook weer lukken.

Volgende week zit ik samen met 6 andere ondernemers een week in een berghut en help ik hen om stappen te zetten in hun bedrijf. Ik heb nu alle ondernemers gesproken, ze gaan werken aan bijvoorbeeld:

*De ene ondernemer gaat haar jaarprogramma uitwerken

*Anderen gaan werken aan de contentstrategie, of aan een goede presentatie van het bedrijf.

*Weer anderen gaan werken aan een nieuwe richting, een nieuwe focus

Is dat niet gaaf? 

Drie missers in je achtergrondfoto op LinkedIn

LI post

Ga jij wel eens naar mogelijke klanten in een oude spijkerbroek met vaal T-shirt, uitgelopen mascara of een kapotte jas?

Het kan allemaal, want je bent zo goed, zo aardig, betekent zoveel, dat het voor die klant niet uitmaakt. De opdracht krijg je toch wel, de klant blijft wel komen.

Maar je zet jezelf wel op achterstand.

Dus je let op je kleding, je make-up, en zorgt ervoor dat je er uitziet zoals je wil overkomen, dat de eerste indruk die je geeft goed is, dat je door je uiterlijk jezelf niet op afstand zet. Toch?

Maar tegenwoordig is LinkedIn vaak het eerste moment dat je een indruk van iemand opdoet.

Voorafgaand aan een afspraak, als je iets over iemand hoort, als je een deelnemerslijst tevoren te zien krijgt.....
Ik zie regelmatig mensen die zichzelf op achterstand zetten door de eerste indruk op LinkedIn, alleen al door hun achtergrondfoto of het ontbreken daarvan.

Drie voorbeelden

Misser 1: Gemiste kans voor een volle zaal

Stel je mag spreken op een congres. Je hebt je zorgvuldig voorbereid. 

LI post1

Je weet zeker dat je verhaal geweldig is en je hebt ervoor gezorgd dat je er zelf pico bello uitziet. Maar dan laat degene die jou inleidt je LinkedIn profiel zien. Je was er nog steeds niet toegekomen om een achtergrondfoto te maken, best jammer! Want zo ziet het er dan uit voor de volle zaal:

Misser 2: Je zit op je eigen hoofd

Er is wel een nadeel aan achtergrondfoto’s voor LinkedIn: hoe de ander het op zijn beeldscherm ziet hangt geheel af van de scherminstellingen van de ander. Dat kan dus betekenen dat iets wat jij prachtig hebt gemaakt bij een ander interessante complicaties geeft. Zoals deze, ik zit ongeveer op mijn hoofd:

LI post2

Misser 3: Functionele tekst die onleesbaar wordt

Of ook interessant: dat je tekst in de achtergrondfoto zet waarvan het de bedoeling is dat mensen het lezen. Best jammer als het er dan zo uitziet!

Dit zijn voorbeelden die ik zelf heb gemaakt. Maar je hoeft echt niet lang te zoeken op LinkedIn om bij anderen vergelijkbare voorbeelden te zien.

Maar gelukkig kan je op LinkedIn ook flink Japans ondernemen. Daar bedoel ik mee: kijken hoe anderen het doen en dat overnemen, met natuurlijk een persoonlijk sausje.

LI post3

Zelf heb ik recent deze achtergrondfoto's gemaakt met behulp van canva.com, een redelijk eenvoudige tool met veel gratis mogelijkheden.

Wil jij een achtergrondfoto maken maar heb je geen idee hoe en wat? Maak dan eventueel een vlakke plaat, in de kleur van je bedrijfslogo of gewoon een kleur die je mooi vindt.

Want:
-beter een gekleurde plaats als achtergrondfoto dan niets
-beter een plaat zonder teksten dan met teksten die maar half leesbaar zijn
-en beter geen afbeeldingen dan afbeeldingen waardoor er benen uit jouw hoofd groeien of andere verrassende combinaties.

En wil je van alles op LinkedIn maar het komt er nooit van?

Ik help je graag om sneller stappen te zetten in je bedrijf en in actie te komen, bijvoorbeeld door een goed doordachte en uitgewerkte strategie voor LinkedIn. Dat kan deze zomer in een hele bijzondere reis die ik aanbied: eind augustus ga ik met een groep ondernemers de bergen in: in de ochtend ga je wandelen, in de middag ga je werken aan je eigen bedrijf. Wat gaan we daar doen? Je leert over productontwikkeling, maakt een video voor je eigen bedrijf en de hele week werk je aan je doel wat je tevoren hebt gesteld, bijvoorbeeld: een uitgewerkte strategie voor LinkedIn.

De reis is al bijna vol. Dus heb je serieuze interesse, kijk op de pagina ‘Overstijg jezelf als ondernemer’ en neem snel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.op. De prijs is laag, het is de eerste keer dat ik dit aanbied en op deze manier mijn passie voor de bergen en mijn expertise als businesscoach inzet.

Waarom gesprekken met klanten over hun ervaring met jou zo waardevol zijn (en een checklist)

waarom gesprekken met klanten zo waardevol zijn kaal

Vraag jij weleens aan klanten wat ze van je vinden, wat jouw product of dienst voor hen betekent? Ik merk dat ik mij er altijd wel weer toe moet zetten en dat het mij veel oplevert. Naast ‘sociaal bewijs’ nog veel meer. Ik noem het hieronder, en geef je bovendien een checklist voor jouw eerstvolgende gesprek met een klant. Die krijg je in de bijlage bij deze mail.

Ten eerste natuurlijk het sociale bewijs. Ga maar na bij jezelf. Als jij leest over andere klanten van iemand bij wie jij overweegt om klant te worden, dan geeft jou dat veel informatie.

Bijvoorbeeld als je een studiekeuzeadviseur zoekt voor je zoon of dochter. Of je oriënteert op een LinkedIntraining. Of je overweegt om voor een bepaalde businesscoach te kiezen. En als je dan ook nog eens zelf ongeveer even oud bent en ongeveer hetzelfde doet als de persoon die heel enthousiast is, dan helpt dat jou in je keus. Tenminste als die persoon dingen zegt die jou ook aanspreken.

Ten tweede het levert jou taal: Ik kan je garanderen, al heb je een goed beeld waarom klanten wel of niet tevreden zijn, hoe ze het zelf uitdrukken is toch altijd net anders.

Dus als jij jouw vragen wat open stelt krijg je niet alleen een gevarieerd beeld van wat mensen aan je hadden, het geeft je ook weer taal voor je eigen website en je overige marketinguitingen. Je krijgt authentieke taal van die klanten, en dat draagt weer bij aan jouw geloofwaardigheid.

En ten derde wat mij pas ook weer overkwam: als je hoort wat anderen over je zeggen kan het je ook helpen om net een duwtje te geven om een nieuw product op te zetten, jezelf net iets anders te profileren enzovoort.

Ik had dat pas toen ik een video opnam van Siska de Rijke, een klant van mij. Zij had het nadrukkelijk over het versneld zetten van stappen in mijn programma, terwijl ik zelf nog niet zoveel met die uitdrukking deed. Bovendien twijfelde ik nog steeds of ik mijn werk als businesscoach zou combineren met mijn belangrijkste liefhebberij, wandelen in de bergen, met mijn geloof in de waarde van fysieke beweging. De woordkeuze van Siska heeft zeker bijgedragen aan mijn besluit om definitief een week voor ondernemers in de bergen op te zetten.

Of ben je al eindeloos van plan om met klanten te gaan praten, maar het komt er maar niet van? Dan help ik je graag op twee manieren. Ten eerste geef ik je graag een vragenlijst en tips die jij kan gebruiken om met klanten te praten. Ook leg ik je in de tips uit hoe je op LinkedIn testimonials vraagt en ervoor zorgt dat jij grip houdt op wat de ander over jou zegt op LinkedIn. Je kan die vragen mailen, of, beter nog: bellen. Dan stel je de vragen, schrijf jij het op en laat dat aan de klant lezen. Je kan het natuurlijk ook met video doen. Dat kost nog wat meer tijd maar levert je ook een mooi resultaat.

De tweede manier waarop ik je graag help om sneller stappen te zetten in je bedrijf en in actie te komen is een hele bijzondere reis die ik aanbied: eind augustus ga ik met een groep ondernemers de bergen in: in de ochtend ga je wandelen, in de middag ga je werken aan je eigen bedrijf. Wat gaan we daar doen? Je leert over productontwikkeling, maakt een video voor je eigen bedrijf en de hele week werk je aan je doel wat je tevoren hebt gesteld, bijvoorbeeld: Het verzamelen en verwerken van testimonials.

 

Hoe alles soms ineens op zijn plek kan vallen

Hoe alles soms ineens op zijn plek kan vallen zonder logo

Ken je dat? Dat je jarenlang op iets zit te broeden, en dat het er ineens uitfloept, op een onverwachts moment? Mij is het onlangs gebeurd, en ik ben er nog steeds een beetje beduusd van. 

Ik deel graag met je wat er gebeurde

Ik ben zelf weer bij een businesscoach, bij Hedwyg van Groenendaal, in een programma gestapt (immers altijd investeren in jezelf…..). Zo deed ik ook onderstaande opdracht, waarvan ik van tevoren dacht, hmmm, hoezo, ik weet dat nu toch wel van mijzelf.

De opdracht:

 • Je schrijft op een groot vel papier (bijvoorbeeld 2 A4tjes aan elkaar geplakt): ik weet/ ik kan.
 • En in losse woorden eromheen schrijf je alles op wat je weet en wat je kunt. Gewoon wat in je opkomt. Er is geen goed en geen fout (en je hoeft het aan niemand te laten zien).
 • Vervolgens pak je een nieuw vel papier (2 nieuwe A4tjes) en schrijf je in het midden je naam. En dan schrijf je in losse woorden eromheen met alles wat je leuk vindt, je hobby’s, je interesses enzovoort. Ook dit schrijf je in losse woorden op, liefst zonder na te denken, gewoon wat er in je opkomt. En hou je lekker voor jezelf.
 • Een week later pak je weer de vellen papier en nu omcirkel je in beide brainstorms 3 woorden die als eerste jouw aandacht trekken, die er voor jou uitspringen, waar jij je het beste bij voelt, waar je blij van wordt en wat jouw grootste interesse heeft. De 3 woorden die voor jou het belangrijkst zijn.

Dat laatste deed ik braaf, beetje terloops zonder erbij na te denken. Opdat ik die opdracht ook van mijn ‘to do’ lijstje kon strepen. Eerst bij het ene vel 3 woorden omcirkelen, dat wegleggen en dan bij het andere vel de 3 woorden waar ik het meest blij van word.

Ik legde beide vellen weer naast elkaar met op ieder vel drie woorden omcirkeld. En toen werd ik even helemaal stil.

Want op beide vellen stonden globaal dezelfde woorden omcirkeld, namelijk verbinden, mensen in beweging/actie brengen, nieuwe wegen ontdekken, organiseren.

Los van de waan van de dag 

Tuurlijk, sinds ik businesscoach ben broed ik om iets te doen met een sportieve reis en werken aan je bedrijf, maar ja, eerst klantenkring opbouwen en nog veel meer waan van de dag. Een videoserie als gratis weggever die ik voor mijn vakantie af wil hebben. Dat webinar dat er nog steeds niet is. Maar toen er bij zowel de gekozen termen “ik kan” als “dit ben ik” voor de goede lezer stond: een week met ondernemers de bergen in, toen moest het maar. Dit jaar. Deze nazomer. Los van de waan van de dag “ik kan” en “dit ben ik” combineren. Eigenlijk de reden waarom ik businesscoach ben geworden.

Direct al aanmeldingen 

Ik vertelde deze en gene wat ik van plan was. Ik had nog niet eens definitief besloten om het te doen. Ik had ook nog niet gekozen waar en wanneer de week met ondernemers zou plaatsvinden. En de eerste ondernemers meldden zich al aan.

Wat houdt het in?

In de ochtend ga je wandelen in de bergen. Je stijgt en krijgt al wandelend nieuwe ideeën en inzichten. Na een welverdiende en heerlijke lunch werk je aan je bedrijf, zet je grote stappen en stijg je figuurlijk boven jezelf uit.

De prijs is nu laag, omdat het de eerste keer is. En ik weet nog niet zeker of er een tweede keer komt. Eerst wil ik ervaren hoe het is want ik breng werk en een van mijn grootste liefhebberijen wel heel dicht bij elkaar. Ik verwacht het wel, alleen al door de energie die het in mij losmaakt en de super-enthousiaste reacties die ik krijg. 

Er gaan al vier ondernemers mee, twee anderen willen graag maar moeten nog iets ‘afregelen'. Het aantal plaatsen is beperkt. Dus heb je serieuze interesse, kijk op de pagina ‘Overstijg jezelf als ondernemer’ en neem snel contact op.

Dit kan je leren van beursgenoteerde ondernemers

 vergaderen3

Een van de dingen die ik nou zo leuk vind als zelfstandig ondernemer is dat ik veel ervaring kan toepassen van éen van mijn eerste banen, marketingmanager bij Stam tijdschriften, dochterbedrijf van een beursgenoteerd uitgeefconcern. Wij beheerden bij Stam uitgaven over automatisering; een weekblad in oplage van 70.000, enkele maandbladen, congressen en losse boeken.

Want of je een groot beursgenoteerd bedrijf bent of een eenmansbedrijf, als het gaat over marketing en klanten krijgen zijn de basisprincipes hetzelfde. En als zelfstandig ondernemer hoef je er niet eindeloos over te vergaderen en pas je toe wat bij jouw doel voor je bedrijf past. Hoe handig is dat?

Drie voorbeelden die jij, als directeur van de “bv dit ben ik” kan toepassen (of al toepast) zijn:

1. Bekijk je aanbod eens met afstand en zet de opbrengst van je product af tegen waar je naartoe wil. Bij Stam kwam bijvoorbeeld regelmatig de vraag aan de orde als er weer eens een externe partij, of iemand van de redactie, kwam met een idee over een boek of congres. We vergaderden over: wat is het rendement? (Doorgaans bij boeken en congressen laag in financiële termen) Wat draagt het bij aan de beeldvorming van het weekblad? (Een terugkerend en altijd pittig vergaderonderwerp).

Bijvoorbeeld Siska, een klant van mij. Al jaren werkte zij zich een slag in de rondte, zei ze nooit nee en deed ze ook veel onbezoldigd. Door veel meer te denken vanuit waar ze naartoe wil weet ze nu waar ze nee tegen moet zeggen, heeft ze haar prijzen verhoogd en is ze zeer selectief in wat ze nog onbezoldigd doet.

2. Werk aan autoriteit en vertrouwen: Uiteindelijk gaat het allemaal om vertrouwen in jou als leverancier, als behandelaar, als coach. Bij Automatisering Gids gebeurde dat door wekelijks redactioneel onafhankelijke informatie te verstrekken, waardoor lezers trouw bleven en het blad een autoriteit had.

Voor jou als zelfstandige betekent het: regelmatig van je laten horen, duidelijk laten zien waar jij je in onderscheidt, wat jouw expertise is, waar jij voor staat. Bijvoorbeeld Yvon vd Wetering, diëtist die zich richt op de combinatie van fit en dieet. Zij heeft zelf een sportieve uitstraling en alles van haar bedrijf ademt dat uit.

3. Kijk langs welke kanalen jij je klanten het beste kan bereiken. Als marketeer voor Automatisering Gids organiseerde ik regelmatig een beursstand. Vond ik het nou superleuk op die beurzen? Privé niet, beroepsmatig gezien: absoluut. Ik kwam intensief in gesprek met onze abonnees en toekomstige abonnees. Ik was zichtbaar. Ik wekte vertrouwen.ag

Zo kies jij ook waar je gaat staan. Misschien fysiek op een beurs, of ‘virtueel’ op bijvoorbeeld Facebook. Vind ik het superleuk op Facebook? Privé ben ik niet zo actief op facebook, maar beroepsmatig snap ik het belang. Want met mij 9.5 miljoen andere Nederlanders. Het kan dus een uitstekend kanaal zijn om met je doelgroep in gesprek te gaan, te merken wat er leeft, en klanten te werven en te adverteren.

 

Eerst deed ik maar wat als ondernemer

Regelmatig spreek ik ondernemers die best wel tevreden zijn over hun inkomen en hun werkzaamheden. In de loop der jaren hebben ze een netwerk opgebouwd en expertise ontwikkeld waardoor er altijd wel werk op ze af komt. Als dat ook voor jou zo is en je bent er tevreden mee, helemaal goed.

Zelf ben ik ruim 12 jaar zo’n ondernemer geweest.

Op jaarbasis had ik een goede verdienste, vergelijkbaar aan mijn inkomen als marketingmanager bij een uitgeefconcern. Weliswaar zonder leaseauto, maar daar gaf ik toch al niet om.

car 33633 340

Maar ondanks interessante opdrachten op marketing en communicatiegebied die altijd wel weer als appeltjes uit de boom vielen was ik nooit helemaal tevreden. Toen ik qua omzet mijn beste jaar ooit had wist ik het definitief: het is niet de onzekerheid over opdrachten die mij ontevreden maakt, het is hoe ik nu werk. Zo wil ik niet door tot mijn pensioen. Ik heb onvoldoende professionele uitdaging en regie over hoe en hoeveel ik werk.

En ik dacht ook “Hoe is het dan bij ongewijzigd beleid als ik over de 60 ben? Als de appeltjes steeds minder vallen, ook niet als ik hard aan die boom schud?".appelboom

Dat leek mij zo’n schrikbeeld dat ik besloot om op zoek te gaan naar een richting waarin ik meer regie zou hebben op mijn bedrijf, en meer uitdaging en ontwikkeling zou ervaren. Ik nam de beslissing om een coachopleiding te volgen en naar een businesscoach te gaan.

Dat bleek een gouden greep, de keuze om mijn marketing en communicatiekennis in te zetten door zelf businesscoach te worden was toen snel gemaakt. Om (beginnende) zelfstandige professionals te leren ondernemen vanuit hun eigen kracht en expertise en mijn kennis met ze te delen. Zodat je voor jezelf als ondernemer een koers ontwikkelt, en langs die koers gericht je onderneming opbouwt.

Ook leerde ik van mijn businesscoach om ‘enge’ dingen te doen, zoals het schrijven van deze blog, het interviewen van mijn klanten en het online plaatsen van wat klanten over mij zeggen. Bijvoorbeeld Charlotte Warner die haar koers vond als Bourgondische Diëtist:

Drie manieren om de juiste financiële waardering te krijgen

Li foto blog 3 manieren platter

Margot en Ingrid ontwikkelen een nieuw product. En allebei stelden ze mij de vraag: wat kan ik hiervoor vragen. En allebei kijken ze naar de uurtarieven van andere aanbieders, als basis voor hun eigen prijs.

Ik heb ze iets heel anders geadviseerd: kijk eens welke waarde jij je klanten biedt, en wat dat voor hen betekent.

Neem Margot, logopedist. Zij gaat ouders van kinderen met een spraakachterstand leren wat ze zelf thuis, vaak terloops, kunnen doen. Die ouders hoeven dan niet meer iedere week naar de logopedist met hun kind. Dat scheelt veel tijd. En zij kunnen hun kind beter begeleiden. Vooral dat laatste, dat is toch van onschatbare waarde?

Of Ingrid, die naast haar freelance werk als huisarts een apart bedrijf voor styling opricht. Wat besparen klanten wel niet op het kopen van kleding, als zij met veel meer kennis hun garderobe uitbreiden, en nooit meer miskopen hebben?

Ik deel graag 3 manieren om de juiste financiële waardering te krijgen met jou:

De eerste manier: goed kijken wat de meerwaarde is van jouw dienst. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor morgen. En in je contacten met klanten en je eigen communicatie ook vooral die meerwaarde voor d klant benadrukken.

De tweede manier is om iedereen, en ook de politiek, duidelijk te maken dat de standaardvergoedingen voor jouw beroepsgroep te laag zijn: deze verkiezingstijd is de periode waarin zowel politieke partijen als de media ontvankelijk zijn voor signalen uit de samenleving. Dus schakel de media in en neem contact op met politieke partijen. De diëtisten hebben met dit persbericht hun punt gemaakt.

De derde manier is om je klant te laten vertellen wat hij van jouw dienst vindt. Dat kan door een ‘testimonial’, een getuigenis. Denk bijvoorbeeld aan de foto met ‘voor’ en ‘na’. Dit kun je zelf ook doen door klanten te vragen hoe de situatie eerst was (voor) en hoe de situatie nu is (na). Laat je klant vertellen wat jouw dienst hun heeft opgeleverd. En deze verhalen plaats je dan op je website en op je LinkedIn profiel.

My Cover Design 17012017

Als extraatje krijg je nog een manier om de juiste financiële waardering te krijgen van mij: goed kijken naar anderen en je daardoor laten inspireren. Niet in de zin van: kijk eens naar de hogere tarieven van andere zorgverleners maar door te kijken naar zorgprofessionals die zelf de regie hebben genomen over hun manier van werken en de prijzen die zij daarvoor vragen.

Om je op weg te helpen heb ik een aantal zorgprofessionals geïnterviewd. Hun ervaringen heb ik beschreven in een e-book. Laat je inspireren en download via deze link het e-book.

Waarom iedere verandering verbetering brengt

Vlinder

Het zal weinig mensen zijn ontgaan, LinkedIn heeft een nieuwe jas. Best onwennig. Vertrouwde functies zijn lastig terug te vinden, soms zelfs verdwenen naar de betaalde versie. Ik hoor veel gemopper en zelfs profetische uitspraken over de vermindering van de populariteit van LinkedIn. Dat zal de tijd uitwijzen.
Voor nu zijn er wel degelijk ook verbeteringen:


1. Je bent direct bij je contacten. Nu staat de button ‘mijn netwerk’ direct naast ‘home’ en je komt dan direct bij het beheer van je contacten. Je ziet je open uitnodigingen, jouw verzonden uitnodigingen en met één muisklik in de linkerkolom  ben je direct in de lijst van je contacten en kan je daarin sorteren, zoeken of verwijderen.   

2. Jouw artikelen, bijdragen en overige activiteiten meer onder de aandacht. Als mensen op jouw profiel komen zien ze direct  wat jij het laatst heb geplaatst aan artikelen en bijdragen of waar je commentaar hebt gegeven. Een mooie kans om te laten zien waar je mee bezig bent en wat er voor jou toe doet op LinkedIn! En andersom ook: als jij het profiel van een bestaande of mogelijke relatie klant of partner bezoekt zie je ook gelijk waar iemand mee bezig is.  

3. Bedrijfspagina’s eenvoudiger toegankelijk:  Je toegang tot je bedrijfspagina, of het aanmaken daarvan, is aanzienlijk eenvoudiger gemaakt. Je klikt in de navigatiebalk op jouw profielfoto en kan direct naar jouw bedrijfspagina(’s). Tegenover bovenstaande verbeteringen staan ook functionaliteiten die er niet meer zijn, of (voor dit moment) achter de betaalmuur verdwenen zoals ‘geavanceerd zoeken’. Maar het kan zomaar zijn dat dat nog verandert want er is veel protest over ontstaan.

Bij iedere verandering moet je wennen

Toen ik overgezet was schoof ik het voor me uit om me in de veranderingen te verdiepen. Maar toen ik mij eenmaal wel ‘moest‘ verdiepen (omdat ik weer een workshop ging geven) in wat het nieuwe LinkedIn voor mij betekende ging het snel en zag ik ook de voordelen. Naast bovengenoemde ziet het er frisser uit. Ik voel mij weer helemaal vertrouwd. En, net als bij iedere verandering: het dwingt je om weer even stil te staan bij wat jij wil, waarom het voor jou belangrijk is.

LinkedIn is en blijft simpelweg een tool om jezelf als expert te presenteren en gericht zakelijke contacten aan te leggen en te onderhouden.

 Over een diëtist ver buiten haar comfortzone

Foto 28 Workshop 3 12 2016 MG 1622

Deze week heb ik een dag gewerkt met een klant die niet met kleine stapjes buiten haar comfortzone stapte maar radicaal een grens overging, Annemarije de Jong.

Annemarije, diëtist, wilde na 17 jaar niet meer adviseren over diëten. Zij zag teveel klanten bij wie dat geen enkel effect had. Annemarije zei de contracten met verzekeraars op, liet haar licentie aflopen en ging extra opleidingen volgen. En nu staat er een academie in de steigers, de Libella Vita academie, met een prachtig intensief programma van een jaar waarin genieten van eten en van je lichaam en een nieuwe balans ontdekken centraal staan.

Maar klanten en doorverwijzers moeten wel de Libella Vita academie weten te vinden. Dat gaat zeker gebeuren maar niet vanzelf.

Dat is waar we gisteren de hele dag aan hebben gewerkt. Ik geef je alvast enkele tips voor als jij stapjes zet, nu of in de nabije toekomst, buiten je comfortzone. Of voor als je radicaal een grens overschrijdt:

anne

 • Bouw aan een adressenbestand zodat je regelmatig informatie kan sturen en mensen jou leren kennen.

 • Zorg voor een heldere compacte boodschap, zodat als jij op een verjaardagsfeest vertelt wat je doet mensen altijd aan hun buurvrouw of net die ene collega kunnen denken.

 • Maak een haalbare planning voor kortere periodes. Rome is ook niet in een dag gebouwd, jij kan ook niet alles perfect hebben.

Heb jij ook de ambitie om als ondernemer in de zorg een groeisprong te maken naar omzet en werkvoorwaarden die jij wil? Ik geef je graag ideeën hoe je dit kunt bereiken! Bel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. mij voor een gesprek waarin we bespreken welke mogelijkheden er voor jou zijn om je eigen weg te volgen en het inkomen te verdienen wat jij wilt.

Wat is jouw comfortzone?

foto www.healthylifelab.nl 1

Het uit je comfortzone durven gaan is een van die moderne waarheden waar iedereen het over heeft. Maar in het onlangs verschenen boek “De Succesillusie” noemt auteur Richard Engelfriet ook het begrip uit je comfortzone “een van de vele recepten van goeroes en consultants zonder dat er ook maar enig bewijs is." De voorbeelden die Engelfriet aanreikt zijn geestig en lijken overtuigend. Zo vraagt hij zich af of Dafne Schippers wel een gouden medaille gewonnen had als ze met Yuri van Gelder was gaan stappen in Rio?

Moeten we gewoon lekker binnen onze comfortzone blijven?

Als jij dit leest ben ik buiten mijn comfortzone
Maar beste lezer, tegelijkertijd weten we ook dat als we hetzelfde blijven doen wat we altijd deden, we geen stap verder komen. Ik ben met het schrijven van mails en artikelen buiten mijn comfortzone gegaan. Vooral van mijn eerste mailing en blog kreeg ik klamme handen en hartkloppingen bij het versturen. Maar mailen en bloggen doe ik nu alweer wat langer. Ik krijg er positieve reacties op en het brengt me in contact met bevlogen zorgprofessionals. De hartkloppingen zijn over.

Maar binnenkort ga ik weer buiten mijn comfortzone en geef ik een webinar. Dat draagt bij aan wat ik wil bereiken met mijn bedrijf, namelijk bevlogen zorgprofessionals helpen om ook als ondernemer te excelleren. Gelukkig zijn er telkens weer goede redenen om dat webinar nog even uit te stellen. Maar ik weet dat ik het wel ga doen.

Waar zitten jouw grenzen
Bij mijn klanten zie ik hetzelfde. Als ze succesvol willen zijn als ondernemer, moeten ze iets veranderen en buiten hun grenzen treden. Zoals Marion, die als fysiotherapeut aan een school is verbonden. En daarnaast is zij visagist. Het werk als visagist ‘doet ze erbij’. Ze heeft wel een informele klantenkring (en een informeel tarief). Zij heeft nu een mooie nieuwe richting bedacht.

Een eerste stap is om haar huidige visagie-klanten een nieuw aanbod te doen. Zo kan zij haar beperkte tijd benutten voor haar nieuwe bedrijf. Maar dat is best eng. Willen die klanten dat wel, raakt Marion dan misschien haar visagie-klanten en het plezier om met die klanten te werken kwijt?

Toch heeft Marion de stoute schoenen aangetrokken, is buiten haar comfortzone getreden en heeft een paar klanten gebeld. Sommigen gaan nu op zoek naar een andere visagist, en anderen zijn juist geïnteresseerd in haar eerste workshop. En die klanten begrijpen ook dat deze nieuwe dienst een grotere investering vraagt.

Drie ideeën om vandaag uit jouw comfortzone te stappen
Wat stel jij telkens weer uit? Waar hik jij tegenaan? Ik geef je drie ideeën die je van achter je bureau vandaag al kan uitvoeren en wat bijdraagt aan de groei van je bedrijf.

1. Vraag aan klanten waarom ze voor jou hebben gekozen. Ben je op zoek naar nieuwe klanten of zoek je de juiste woorden voor een tekst? Bel eens een paar bestaande of oude klanten, en vraag ze waarom ze voor jou hebben gekozen.

2. Verbeter je LinkedIn profiel: Check eens je professionele kopregel op LinkedIn. Is die niet meer helemaal actueel maar weet je niet hoe die dan wel moet zijn? Verander het in een conceptversie. Kan je zo weer aanpassen. Ik heb het pas ook gedaan. Ik had een idee voor een wat andere ondertitel, heb het direct aangepast en het aan mensen om mij heen en klanten gevraagd. Men vond het niks. Met argumenten die ik eigenlijk wel onderschreef. Ik heb het snel weer veranderd naar de eerdere tekst.

3. Zet een eerste stap richting een webinar: Zie je ook op tegen een webinar? Mijn tip is: begin eens met een video van jezelf te maken. Met een korte tip of waarin je jezelf voorstelt. En die publiceer je. En daarna leef je nog en is de stap naar een webinar weer kleiner.

En nog een vierde idee: bel (0645432460) of mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) om in gesprek te gaan over je bedrijf. Dat levert je wellicht nog meer ideeën op om even buiten je comfortzone te stappen die je direct kan toepassen en je helpen bij het excelleren als zorgondernemer.

Zonder geld kan je niemand helpen

Blog geld

Veel businesscoaches hebben het vooral over meer geld verdienen, meer klanten krijgen, enzovoort. Ik ben daar zelf terughoudend in, want daar gaat het toch niet om, het gaat er vooral om dat je zoveel mogelijk mensen goed wil helpen.

Toch heb je genoeg geld nodig om je werk te kunnen doen. Jouw klanten hebben ook niets aan je als jij je zorgen moet maken over geld of gebruik moet maken van de voedselbank. En daarnaast je wil als zorgprofessional toch ook:

 • Investeren in extra opleidingen en congressen (om je klanten beter te kunnen helpen).
 • Ook af en toe nee durven zeggen tegen klanten die jij echt niet wil.
 • Zelf kiezen of je al of niet contracten met verzekeraars hebt.
 • Nieuwe stappen zetten in je werk zonder zorgen over je vaste lasten.

Maar hoe kan je er nou voor zorgen dat je ook als zorgprofessional het geld kan (blijven) verdienen wat jij waard bent, wat jij nodig hebt om het leven te leiden dat jij wil en je klanten het beste te helpen?

Ik geef je drie tips:

 1. Stel je grenzen met geld. Bijvoorbeeld als klanten op een laat moment afzeggen factureer je het volledige bedrag. Zonder uitleg. Want zo staat het toch immers in jouw Algemene Voorwaarden? Janneke, een klant van mij, ging dat doen. Eerst wilde ze nog 50% rekenen met een toelichting. Wat zou dat een extra tijd kosten. Maar toen bedacht ze om gewoon zonder iets te zeggen het volledige bedrag te factureren. En wat gebeurde er, niets. De facturen werden gewoon betaald. Niemand klaagde.

 2. Lever een hele gespecialiseerde dienst en laat goed zien welke resultaten jij levert. Dat maakt jou aantrekkelijk. Bijvoorbeeld Yvon, die diëtist is en personal trainer. Zij trekt, door haar specifieke visie en hoe ze dat uitdraagt, haast als vanzelf mensen aan die willen sporten en afvallen en kan daardoor haar eigen voorwaarden stellen.

 3. Ontwikkel ook andere producten, bijvoorbeeld door je kennis ook op een andere manier aan te bieden. Workshops voor ouders. Een boek schrijven. Een digitale leeromgeving maken. Zoals een psychiater die boeken schrijft voor familieleden.

Wil jij ook je klanten goed blijven helpen, en zelf verdienen wat je waard bent?

 • Maar waar begin je?
 • Welke keuzes kun je maken?
 • Waar haal je de tijd vandaan?

Alleen of samen
Goede begeleiding kan je helpen om in beweging te komen. Ik heb al vele klanten in de actiestand gezet die het idee hadden nergens tijd voor te hebben. Ik help ze om in kleine of juist grote stappen te groeien naar zorgeloos ondernemen. Ook jou help ik graag om een stap te zetten die bij jou past en die je controle over je eigen leven en je inkomen terug geeft. Geef je op door een mailtje of telefoontje voor een vrijblijvend gesprek waarin we samen te onderzoeken welke stappen voor jou passend zijn.

Wil jij in 2017 werken op je eigen voorwaarden?

toeren

 

Maak van 2017 jouw doorbraak-jaar. Een jaar waarin je gaat werken op de manier zoals jij dat wil, voor de klanten die jij wil en zelf bepaalt of en hoe je met verzekeraars werkt. Ik wil je daar graag bij helpen.

Veel van mijn klanten vinden het lastig om tijd te maken om veranderingen aan te brengen in hun werk, en hun expertise in te zetten zoals zij dat het liefste willen. Maar het komt er niet van, want druk, kan ik dan wel mijn inkomsten vasthouden, komen er nog wel klanten naar mij toe als ik geen contract heb met verzekeraars?

Acceptatie of actie
Tussen kerst en oud&nieuw was ik op wintersport. Het was heerlijk zonnig en windstil maar er lag niet veel sneeuw. Op de weinige geopende en ijzige pistes waren veel andere vakantiegangers, en stenen. En ik heb toch de hele vakantie enorm genoten. Door de omstandigheden te accepteren, en door in die week ook andere dingen te doen dan gebruikelijk. Ik heb buiten de piste een tocht op skies gemaakt. Andere mensen zag ik wandelen of op sneeuwrackets lopen.

Aanpassen of eigen voorwaarden
Bij mijn klanten, bevlogen zorgprofessionals, zie ik datzelfde. Je kan op de volle piste blijven en er het beste van maken, door vooral te genieten van wat er wel is.

Of je gaat buiten de piste. Iets doen wat uniek voor jou is. Omdat je diëtist bent en sportief en daar een unieke combinatie van maakt. Als logopedist ouders begeleidt hoe zij in de dagelijkse omgang hun kinderen kunnen helpen met hun spraak. En dat kan je doen naast je ‘gewone’ activiteiten. Zoals ik dat 1 dagje deed in mijn skivakantie. Of je stapt helemaal over, een volgende skivakantie kom je helemaal niet meer op de skipistes.

Alleen of samen
Het klinkt zo gemakkelijk, maar uit eigen ervaring weet ik dat dat niet zo is. Het heeft heel wat jaren geduurd voor ik zelf de overstap heb gemaakt van interimmer in marketing en communicatie naar business coach. Van tevoren zag ik allerlei belemmeringen, zoals marketing en communicatie voor mijn eigen producten, krijg ik wel voldoende klanten, en ik wist niet waar te beginnen. Tot ik besefte dat ik hulp nodig had. Ik nam een businesscoach in de arm. Zij hielp me de stappen te zetten die nodig waren om mijzelf helder te profileren en een duidelijke keuze te maken wie ik wel of niet als klant wil hebben.

In februari start ik weer mijn programma van 5 maanden met een nieuwe groep zelfstandige zorgprofessionals die zorgeloos willen ondernemen. Die in 2017 zelf gaan bepalen hoe ze werken, voor wie en redeneren vanuit hun eigen toegevoegde waarde en expertise. Die, al of niet naast hun huidige werkzaamheden, het anders willen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Wil jij weten of dit voor jou passend is? Ik ga graag met je in gesprek.

Waarom deze vakantiefoto focus geeft aan jouw LinkedIn-profiel

blog2LI

Linda, psycholoog, kwam op mijn LinkedIn training, maar had geen idee wat ze over zichzelf moest vermelden. Linda heeft veel ervaring en veel gedaan. Kan Linda die het beste allemaal opsommen in haar ondertitel, haar “professionele kopregel”?
Of Ilse, die net bij haar maatschap haar ontslag heeft ingediend. Zij heeft wel allerlei ideeën over wat zij zal gaan doen als alles is afgehandeld met de maatschap, maar nog niet heel concreet.

Lees meer

Hoe je elke dag een stap zet voor je bedrijf, ook als je geen tijd hebt

trap

Margriet heeft een baan van 32 uur als logopedist. Daarnaast heeft ze als zelfstandige wat losse opdrachten tegen vriendentarief. Ze wil dolgraag haar baan opzeggen, maar waar haalt ze de tijd en de energie vandaan om haar bedrijf uit te breiden. Ze wil ouders van stotterende kinderen begeleiden en daarmee een inkomen verdienen, gelijkwaardig (of meer) met wat ze nu verdient.

Lees meer

Risicovreugde……ben jij er al klaar voor?

risicovreugde2

Linda had jarenlang een goed draaiende fysiotherapiepraktijk. De klanten kwamen vanzelf, want ze had een goed netwerk. Totdat Linda door omstandigehden elders opnieuw moest beginnen en de aanloop van klanten achterbleef. Dat inspireerde Linda om ook andere diensten te ontwikkelen. En nu heeft zij een bloeiend bedrijf met nieuwe diensten en producten en wederom weer een goed netwerk met doorverwijzers. Dat geeft Linda arbeidsvreugde, want er zit nu meer variatie in haar werk en ze is minder afhankelijk van wat er via doorverwijzers op haar af komt.

Lees meer

Tinder voor psychologen?

op tinder3

Een vriendin was zo attent om mij uit te nodigen voor een regionale avond van haar beroepsgroep. Er werd verteld over een specifieke interdisciplinaire aanpak om overgewicht tegen te gaan, door een organisatie uit het midden van het land. Deze aanpak is een samenwerking tussen diëtisten, gewichtsconsulenten en psychologen. “Werkt u ook in Den Haag?”, vroeg een toehoorder aan een van de sprekers, “want hier hebben we niemand met uw expertise als psycholoog”. 

Lees meer

Dit is de beste film ooit voor ondernemende zorgprofessionals (en andere hulpverleners)

Deze weken mogen de lezers van een landelijk dagblad aangeven welke film zij het beste vinden van de afgelopen 5 jaar. De Franse film ‘Intouchables’ staat tot nu toe bovenaan.

film

Waar gaat de film over?

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Philippe, een vrijwel geheel verlamde en in materiele zin rijke man, en Driss, een werkloze ex-gevangene. Philippe is op zoek naar een nieuwe verzorger. Verschillende sollicitanten passeren de revue. Dan komt Driss, eigenlijk alleen vanwege zijn sollicitatieplicht. Philippe ziet wel iets in Driss door zijn onbevangenheid en kiest voor hem. Hij ervaart het als een verademing om eens niet als zielige ‘Intouchables” (onaanraakbare) benaderd te worden, maar als persoon.

Lees meer

3 Overeenkomsten tussen ondernemen en afvallen

afvallen en ondernemen

Toen ik zelf begin 20 was worstelde ik best wel met mijn gewicht. Mijn eetgedrag was vaak onbeheerst en mijn gewicht groeide gestaag. Het was een proces door de jaren heen om invulling te geven aan mijn verlangen om slanker te zijn. Met vallen en opstaan. Met veel goede voornemens. Met veel ‘morgen begin ik weer’.

Lees meer

Waarom ik zorgeloos op vakantie ben

Dit jaar ga ik wat zorgelozer op vakantie. Van mijn businesscoach heb ik geleerd hoe ik een gevarieerd aanbod kan samenstellen. Dat maakt mijn werk een stuk leuker. Het enige nadeel is dat mijn smartphone verslaving weer groter is geworden, want ik krijg regelmatig via de mail aanvragen voor gesprekken en over mijn workshops. Het is best leuk om mijn mail in de gaten te houden. 


vakantielichter.jpg
Wat mijn vakantie nog zorgelozer maakt is het verhaal  van Esther:

Esther is een van mijn allereerste klanten. Ze vertelde mij dat ze dit jaar zorgelozer op vakantie gaat dan voorgaande jaren. En dat heeft direct te maken met wat ze bij mij heeft geleerd. Ik word er helemaal blij van, en ga zelf nog meer van mijn vakantie genieten.  

Wat is het verschil voor Esther? 

Esther is diëtist. Tot vorig jaar werkte ze alleen met klanten die naar haar praktijk kwamen. En dat waren er soms veel, en soms weinig. Esther had er geen grip op. Tijdens haar vakantie piekerde Esther dan over haar jaaromzet, en ook wel over vragen als: is dit wat ik wil blijven doen, want de inkomsten zijn zo wisselend, er komt steeds meer concurrentie door gewichtsconsulenten, ik weet niet hoe ik dit kan veranderen, enzovoort.   

Meer klanten en toch nog niet zorgeloos!

Totdat Esther ineens zoveel mensen kreeg dat een wachtlijst nodig was. Ze had geen idee hoe dat kwam, maar was blij met de ruimere verdiensten. Maar toen ze met vakantie was ging het toch weer knagen: ze had dan wel meer inkomen maar was ze hiervoor met een eigen praktijk gestart, met dag in dag uit individuele consulten? Ze had het gevoel in herhaling te vallen. Juist omdat ze geen zorgen meer had over haar financiën, kwam ze toe aan dit soort vragen.

Eigen aanbod ontwikkelen 

Esther besloot te investeren in zichzelf als ondernemer.  We bespraken wat haar nou echt de meeste voldoening gaf in haar werk en waar ze succesvol in was. Esther kwam uit op voedingsbegeleiding voor hoogbejaarden. Zij ging proefdraaien met groepen, eerst via bestaande klanten en tegen een symbolisch bedrag, maar inmiddels komt een substantieel deel van haar omzet via deze groepen. Nu is de vakantie van Esther echt zorgeloos, want ze heeft zowel goede inkomsten als weer een goede uitdaging.

 

 

Klant, cliënt, patiënt, welke smaak kies jij?

Op een groot event van Google voelde ik me de koning te rijk. Ik werd al bij de deur verwelkomd, er waren interessante sprekers, er was een heerlijke lunch, dropjes en chocolaadjes en zelfs een kraam met allerlei waters met vers fruit en kruiden.

IMG 1177smaller

Ik voelde me een echte KLANT. Er werd echt alles in het werk gesteld om het mij naar de zin te maken. Ik voelde dat ik ertoe deed en belangrijk was voor Google.

Het deed mij denken aan de workshop die ik vorige week gaf. Ik sprak daar met zorgprofessionals over hun verdienmodel. De eerste kop koffie was nog niet op of de begrippen klant, cliënt en patiënt waren al over de tafel gegaan. De begrippen werden door elkaar heen gebruikt.

Nadenken over je verdienmodel begint eigenlijk al met de manier waarop je over de ander praat. Er ontstond een levendige discussie.

Wat zegt de Van Dale? 

Een mooie aanleiding om de Van Dale te raadplegen. Wat betekenen al die begrippen nu precies?
Klant: persoon die van de diensten van een handelaar, vakman, bedrijf enz. gebruik wenst te maken.
Cliënt: persoon die van de diensten van een advocaat, notaris, psychotherapeut, maatschappelijk werker e.d. gebruikmaakt in zijn verhouding tot deze.

En dan is cliënt weer een hyponiem van klant, dat wil zeggen dat de betekenis door een andere, meer omvattende term gedekt wordt. Dus een cliënt is een soort klant.

 

3 Kansen die voedingsdeskundigen zoals diëtisten laten liggen

3 Kansen voor voedingsdeskundigenlichter

Voor mijn zoon van 17, net iets te zwaar zocht ik een diëtist. Niet zozeer om hem vandaag af te laten vallen, maar om hem morgen niet meer aan te laten komen. Ik vond geen diëtist, maar wel wat ik zocht.

Als moeder ben ik blij dat ik iemand gevonden heb.

Als businesscoach zie ik veel kansen voor gewichtsconsulenten, voedingsdeskundigen en diëtisten.

Wat heb ik dan wel gevonden
Ik vond iemand die met mijn zoon boodschappen gaat doen en koken. En ondertussen op ontspannen wijze hem van alles vertelt over voeding, net iets gezondere keuzes en zijn eetdagboek met hem doorneemt. De begeleiding moet nog beginnen, maar hij verheugt zich nu al en maakt trouw foto’s voor het eetdagboek die hij via WhatsApp verstuurt.

En ik zie veel kansen, voor diëtisten, gewichtsconsulenten en andere voedingsdeskundigen die meer willen dan alleen 1 op 1 consulten aanbieden, of zich willen profileren met een specifieke visie of aanbod:

Kans 1: Onderscheid jezelf
Tijdens mijn zoektocht vond ik een diëtistenpraktijk. Op hun website zag ik een mooie opsomming van ‘doelgroepen’ maar ik had niet het gevoel dat er betrokkenheid was bij jongeren met een verstandelijke beperking. Ik vond ook niets over een specifieke visie of methode.
• Dus in mijn regio vond ik niemand die zich voldoende kon onderscheiden om mij enthousiast te maken.

Kans 2: Denk in waarde voor de klant
Ik plaatste een oproep binnen diverse Facebookgroepen. Dat leidde tot een verwijzing naar een landelijk bekende methode, vooral toegepast in instellingen voor verstandelijk beperkten. Ik nam contact op met de bedenker van die methode. Toen bleek dat de methode alleen toegankelijk is via een consult met een bevoegd diëtist of gelijk een forse investering. Het was voor mij niet duidelijk wat de resultaten van de methode zijn en hoe het zou bijdragen aan ander eetgedrag van mijn zoon. En eigenlijk houd ik ook niet van de sfeer en cultuur van instellingen.
• Het was mij niet duidelijk voor welk probleem de methode een oplossing is en welke resultaten de methode zou opleveren

Kans 3: Denk in productvormen
De voedingsdeskundige die we hebben gekozen gaat werken met mijn zoon. Hij gaat met haar doen wat hij leuk vindt, namelijk koken. Naast praten over eten (ook een favoriete bezigheid) gaat hij met haar boodschappen doen en uitgebreid rondlopen in de supermarkt.

Hij krijgt persoonlijke begeleiding, een soort “VIP” behandeling. En leert ondertussen over verantwoord eten en hoe je vaak net iets anders kan kiezen. Aan de implementatie is ook gedacht, die sluit aan bij de belevingswereld van mijn zoon, namelijk via WhatsApp en Facebook.
• Deze voedingsdeskundige heeft productvormen ontwikkeld om kennis over eten over te brengen bij een specifieke doelgroep.

 

Zelfs op zaterdag werken...............

Ik sprak onlangs een kinderfysiotherapeute voor wie werkweken van 80 uur ongeveer de norm zijn. Dat was niet wat ze zich had voorgesteld toen ze begon met haar praktijk. Zij wil dat graag doorbreken, want die 80 uur beginnen haar op te breken. Ze overweegt serieus om nu al te stoppen met haar praktijk, want ze ziet geen andere manier om grip te krijgen op haar weekindeling. Financieel zou het kunnen, maar het liefst zou ze nog lang niet de levensstijl van een pensionado uitproberen. Ze houdt van haar werk, het werk blijft boeiend en ze haalt bij haar klanten hele mooie resultaten. En dat wil ze voorlopig nog niet missen.

Zwichten voor de klant of je richten op de klant?
Als zelfstandige in de zorg werken, dat klinkt als vrijheid. Maar vaak hoor ik dat die vrijheid vooral inhoudt: werk en werk en werk, wat nooit ophoudt. Of met heftige pieken en dalen gepaard gaat. Zwichten voor een specifieke wens van een klant op die ene avond dat je net had bedacht om met een leuke collega een lekker glas wijn te drinken om eens verder te kijken dan de waan van de dag.

Zou het ook anders kunnen?
Hoe zou het zijn als je zelf de regie hebt over de hoeveelheid werk en je expertise op tijden die jij bepaalt. En in de vorm die jij bepaalt, zoals een groepsprogramma of een onlineprogramma dat niet plaats- en tijd gebonden is?

Ik ken inmiddels heel wat zorgprofessionals die al dergelijke stappen hebben gezet. Die zelf bepalen wat, waar en wanneer ze iets aanbieden. Al of niet in combinatie met de meer traditionele vorm van hun werk. Dat betekent dat deze zorgprofessionals zich meer als een ondernemer opstellen, dat ze de tijd nemen om te bedenken wat ze nou werkelijk willen bieden, hoe ze de beste resultaten halen en onderzoeken in welke productvormen dat kan.

Neem bijvoorbeeld Nienke, die kinderen met dyslexie helpt en nu ook groepsprogramma’s ontwikkelt en Facebook inzet om de kinderen te begeleiden.

Maar is op zaterdag werken dan verboden?
Natuurlijk niet. Zelf vind ik het niet zo erg om af en toe op een zaterdag te werken. Dan voel ik me ook extra vrij om doordeweeks eens een keer overdag iets heel anders te gaan doen. Of gewoon eindeloos lang te lunchen met een glas wijn erbij met een zakelijk contact, en over veel meer dan alleen het werk te praten.

Meer bewegen door eigen bijdrage

2015 09 11 hip hop ouderen 4

Vorige week sprak ik Stefan, een jonge ondernemer. Hij verzorgt onder meer bewegingslessen voor ouderen en andere kwetsbare groepen. Het gaat goed met zijn bedrijf, Sportief Plan. Stefan vertelde mij hoe zijn verdienmodel werkt. Hij biedt onder meer bewegingslessen aan als pakket aan zorginstellingen. En die laten hun bewoners een eigen bijdrage betalen. Dat verhoogt het effect en de betrokkenheid van iedereen.

Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor hun mantelzorgers.
Ik was zelf een paar jaar zo’n mantelzorger en voelde, toen ik naar Stefan luisterde, het grote verschil.

Betrokkenheid van mantelzorgers en zorgmedewerkers
Ik was mantelzorger en bewindvoerder van Gerard, mijn neef. Hij leefde in een gesloten afdeling van een centrum voor ouderenzorg. Wekelijks kreeg ik een mail met de activiteiten van die week. Ik las die mailtjes niet. Dat zou wellicht anders zijn geweest als mij een activiteit was voorgelegd waarvoor ik na een “ja” een eigen bijdrage zou moeten betalen namens Gerard. Ik zou dan de mailtjes waarschijnlijk wel hebben gelezen, en bij een bezoek informeren hoe het loopt met die activiteit. Met andere woorden ik zou meer belangstelling en betrokkenheid hebben.

Verdienmodel verschuivend van direct betaald naar betalingen uit verzekering en gemeentesubsidie
Stefan begon zijn onderneming gebaseerd op verkoop van bewegingsprogramma’s aan instellingen. Maar gaandeweg ontwikkelt hij nu programma’s waar verzekeraars en gemeente aan meebetalen. Omdat wat hij aanbiedt perfect past bij wat zorgverzekeraars en gemeente willen stimuleren: meer aandacht aan preventie, investeren in activiteiten die op lange termijn kostenbesparing geven en op korte termijn een verhoging van de kwaliteit van leven.

Wat is jouw verdienmodel?
Het verhaal van Stefan is uit mijn hart gegrepen. Het is een mooi voorbeeld van mijn missie dat iedere zelfstandige ondernemer in zorg en welzijn het verdienmodel heeft dat het beste past. Of dat gebaseerd is op verzekerde zorg, op inzet van PGB, op particuliere betaling of betaling door bedrijven of instellingen, alle combinaties zijn mogelijk. Wat er toe doet is dat het aansluit bij je eigen expertise, je (financiële) wensen en je ambities.

Dromen, doen, vragen

De afgelopen weken heb ik voor het eerst in mijn leven sponsorwerving opgezet. Het sponsoren van mijn eigen prestatie. Doodeng, maar met groot succes. Ik heb er weer veel van geleerd. En de Stichting Downsyndroom is de grote winnaar met ruim € 2.000 erbij. Wil jij er ook van leren?

NB6c

 

1. Durf te dromen
Ineens, middenin de voorbereiding voor de marathon van Rotterdam, kwam ik op het idee een sponsoractie op te zetten voor de Stichting Down Syndroom. Het zou groots worden. Ik bedacht dat ik daarvoor binnen mijn netwerk mensen gericht zou benaderen. Er zouden mensen tussen zitten die royaal zouden doneren.
Ik bedacht dat ik een campagne op moest zetten: werving op Facebook en via mijn ondernemersnetwerk. Van die plannen kwam niet veel. Druk druk en ik raakte geblesseerd en betwijfelde of ik de finish wel zou halen. Maar mijn droom, werven voor de Stichting Down Syndroom, de stichting die mij al 17 jaar inspireert om een eigenwijze, eigenzinnige moeder van mijn zoon met down te zijn, bleef overeind.

2. Durf te doen
Inmiddels was het een paar dagen voor de marathon. Ik was hersteld van de blessure, maar had niets aan de campagne gedaan, anders dan een Facebookpagina en aanmelding bij geef.nl. Wat moest ik doen? Door mijn uitstelgedrag had ik geen tijd meer voor een uitgebreide campagne. Mijn droom motiveerde mij om toch in actie te komen. Ik besloot te kiezen voor het meest eenvoudige: mijn hele adressenbestand een mail sturen. Dat gaf wel wat aarzeling want er zit van alles tussen. Familie, vrienden, maar ook allerlei zakelijke contacten en mensen die ik al jaren niet had gezien.

3. Durf te vragen
Ik stuurde mijn hele lijst een mail. Daarin vroeg ik om een donatie. Niet voor mezelf, maar voor de stichting. De mailing leverde veel leuke reacties op en er zaten veel mensen tussen die doneerden. Daarom had ik vooraf al best veel geld binnengehaald. Een goede stimulans om te finishen, waar ik veel kracht uit putte tijdens de laatste kilometers en de man met de hamer, gelukkig pas op de Coolsingel, ook nog eens toesloeg. Ik was zo blij dat ik ’s avonds weer een mailing heb verstuurd. Om iedereen te bedanken en te vertellen dat ik was gefinisht. Ook liet ik weten dat je nog kon doneren. Toen stroomde het geld pas echt binnen.

Mijn leerervaring
Niet alles hoeft altijd groots en meeslepend te zijn met geavanceerde acties, doordachte reclamecampagnes en subtiele vraagstelling. Gewoon durven dromen dat je de stichting actief ondersteunt, een mail uitsturen vanuit je hart en er komt een mooie golf op gang waaraan iedereen wil bijdragen. In dit geval geld om de stichting te sponsoren. Ook een tweede keer vragen had direct effect.

Daarom stel ik nu een vraag aan jou: Ben jij of ken jij mensen die in hun werk in de zorg & welzijn de verzekerde zorg, de onverzekerde zorg, overheidsvoorzieningen en ondernemerschap combineren? Zoals bijvoorbeeld orthopedagoog Mariëlle Vos, die logeeropvang uit PGB biedt en door ouders betaalde groepslessen voor kinderen met leervragen. Ik zoek namelijk mensen die deze combinaties maken. Zodat ik ze kan interviewen, waardoor zij anderen kunnen inspireren.

 

De Schijf van Vijf voor zorgprofessionals: vijf keer inspiratie voor vertrouwen

“Het wordt steeds competitiever in de zorg” aldus een van mijn klanten, eigenaar van een logopediepraktijk. “Klanten worden steeds kritischer en het wordt steeds meer nodig om je te onderscheiden”.

schijfvan5Ook voor zelfstandige ondernemers in zorg en welzijn (of: mensen met een eigen praktijk in zorg en welzijn) geldt dat ze zichzelf moeten durven verkopen. En dan niet als een willekeurige prijsvechter maar door vertrouwen te wekken, je visie te delen en te laten zien dat je specifieke expertise hebt. Met andere woorden zichtbaar zijn en vertrouwen wekken. Regelmatig reageren op de actualiteit is daar een passende manier voor.

Het Voedingsbureau heeft recent een nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd. Redenen voor veel debat en discussies in de media tussen voedingsexperts, diëtisten, verslavingsdeskundigen. Ieder met een eigen mening en visie over gezonde voeding. Elke invalshoek even uniek en verrassend. Sommigen stellen zelfs het bestaan van de schijf aan de orde. Het zijn allemaal voorbeelden hoe je je als ondernemende zorgprofessional kunt profileren. Denk bijvoorbeeld aan je website of je bedrijfspagina op Facebook.

Hoe kan jij je laten inspireren door de Schijf van Vijf? Onderstaand enkele voorbeelden voor professionals in verslaving, gedragsverandering, huid en beauty, fysiotherapie of diëtetiek:

1. Voor zorgprofessionals die werken met verslaving
Het Voedingsbureau adviseert om slechts een paar keer per week een glas alcohol te nuttigen. Op de radio hoorde ik al diverse verslavingsdeskundigen daar kritisch op reageren. Werk jij ook met klanten met verslaving? Dan is het debat in de media een mooi moment om jouw eigen visie daarover te ventileren. Ben je het eens met dit advies, waarom wel of niet enzovoort.

2. Voor iedereen die gewoontes wil veranderen
Een goed voedingspatroon heeft veel te maken met gedrag. Althans zo werkt het bij mij. Het is mij ook ooit gelukt om veel minder te gaan snoepen. Jij probeert in je werk wellicht ook om klanten hun patronen te laten doorbreken? En hebt vanuit die ervaring een visie over gedragsverandering

3. Voor fysiotherapeuten
We weten allemaal dat regelmatig bewegen minstens zo bepalend is voor onze gezondheid als goede voeding. Een prachtige kapstok voor jou als je iets met sport en beweging doet in je werk. Misschien heb je een stappenplan die klanten kunnen volgen waarmee je mensen tot regelmatige beweging hebt aangezet?

4. Voor specialisten in huid, beauty of visagie
Werk je aan de verbetering van de huid en heb je een uitgesproken visie over het verband tussen huid en voeding? Wat zie je terug in jouw visie in de nieuwe Schijf van vijf

5. Voor diëtisten
Misschien heb je al jaren een eigen methode ontwikkeld die is geïnspireerd op de Schijf van Vijf, maar dan net anders. Dan is dit het moment om dat extra onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld op je website. Want je had vast je redenen om dat anders te doen en hebt er al goede resultaten mee bereikt.

Veel mogelijkheden om jouw eigen specialisatie, jouw unieke visie en jouw passie als zorgprofessionals onder de aandacht te brengen en vooral te vertellen welke resultaten je daarmee al behaald hebt. 

 

Over werknemers met downsyndroom en een goed verdienmodel

Menno en Robklein

Op 21 maart is het Wereld Downsyndroom dag, een dag om de talenten en mogelijkheden van mensen met downsyndroom extra onder de aandacht te brengen.

Een mooie aanleiding om een bijzonder cateringbedrijf, “Firma van Buiten”, in het zonnetje te zetten.  De oprichters hebben zich laten inspireren door hun neef met downsyndroom en hebben een bedrijf opgericht waar we allemaal van kunnen leren.

Verschillende soorten afstand tot de arbeidsmarkt

De Firma van Buiten levert gebak en broodjes aan de horeca in Delft en omgeving, en ze leveren catering op bijeenkomsten en partijen. Het is een leer-werk plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die afstand tot de arbeidsmarkt kan om uiteenlopende oorzaken zijn. De twee grootste groepen zijn mensen met een verstandelijke beperking en mensen die integreren in de arbeidsmarkt vanuit de bijstandswet. Beide groepen werken intensief samen. Binnenkort bestaat de Firma van Buiten 5 jaar, en “we merken dat we door te werken met beide groepen een bijzonder evenwicht hebben. Dat merken we als een van de groepen groter of kleiner wordt, dan ontstaat er gelijk een andere sfeer”, aldus trotse eigenaar Femke Kleijweg.

Stagebegeleiding

Sinds kort loopt Joep, mijn zoon van bijna 17 met downsyndroom, stage bij de Firma van Buiten. Hij is daar net gestart. Zijn huidige taken zijn strijken, schoonmaken, containers buiten zetten, enzovoort.

Als beginneling wordt mijn zoon begeleid. Door Kees, zo vertelde zoonlief enthousiast. Iemand via de gemeente dacht ik. Tot ik een keer ging kijken bij de Firma van Buiten. Kees blijkt ook downsyndroom te hebben. Oeps, dacht ik, zelfs ik ga nog uit van aannames.

“Kees groeit enorm van het inwerken van Joep” hoorde ik later. En ik groei nog meer in het onbevangen kijken naar wat mensen kunnen, of ze nu een beperking hebben of niet.

Ondernemingszin

Als moeder heb ik weer bijgeleerd, maar ook als businesscoach. Ik zie:

 1. Een missie (mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een goede werkplek geven).
 2. Een visie (mensen leren van elkaar).
 3. Een persoonlijke bevlogenheid van de oprichters (“door mijn neef zie ik dat mensen met een verstandelijke beperking heel veel kunnen”).
 4. Expertise (in de horeca en de juiste begeleiders inhuren).
 5. Een goed werkend verdienmodel (inkomsten van de catering in combinatie met begeleidingsvergoeding vanuit dagbesteding en de bijstandswet).   

Dank je wel Firma van Buiten dat je op zo’n inspirerende wijze laat zien hoe je met maatschappelijk ondernemen een bijdrage levert aan de samenleving en een goede onderneming runt.

De zorgverzekering betaalt dus neemt u maar een gewoon consult

27-11-2015

salty chips

Een diëtiste heeft een prachtige methode ontwikkeld die voor mij en mijn zoon interessant lijkt. Tenminste dat denk ik maar om dan moet ik eerst op consult. Vergoed uit het basispakket, dat dan weer wel. Als moeder ben ik teleurgesteld, als businesscoach voor zorgprofessionals zie ik veel kansen.

Eigen regie
Mijn zoon met een verstandelijke beperking heeft licht overgewicht en dat is geheel mijn verdienste. En bedoel ik dat hij niet 10 of meer kilo te zwaar is. Want dat zie ik al bij veel van zijn leeftijdsgenoten (hij is 16). Op zoek naar een methode om mijn zoon eigen regie over zijn gewicht te geven hoorde ik over een specifieke methode. De bijbehorende website was snel gevonden. Voor veel geld zou ik een methode kunnen aanschaffen die ik verder nog niet ken of kan inzien. Ik stuur een mailtje en krijg snel een telefoontje van de beheerder van de website. Het is beter dat ik een keer met zoonlief op consult kom bij de ontwerper van de methode of desnoods bij een andere diëtist. Gratis want het zit in de basisverzekering, evenals eventuele extra consulten. En dan kan ik voor een X bedrag per maand inloggen op een website. En nee, voor ouders is er niets. Ik haak af.

Preventie
Vanwege een bijeenkomst die ik organiseer samen met Diamiz,“3 manieren om anno 2015 als zorgprofessional je omzet laten groeien”, bel ik met iemand van een gemeente. Zij coördineert en stimuleert preventieprojecten in de gezondheidszorg. Ik vraag of dat ook over bijvoorbeeld gewichtsbeheersing voor verstandelijk beperkten zou kunnen gaan. Jazeker is de reactie.

Wil jij ook meer weten over manieren om jouw omzet te laten groeien, kom dan naar de bijeenkomst op 7 december.

 

Twee honden vechten om een been en de derde

border collie 1167926 960 720

Steeds vaker spreek ik zorgprofessionals die meerdere potjes op het vuur hebben naast hun eigen praktijk, zoals een extra opleiding of andere werkzaamheden. Uit interesse of om ‘ooit’ iets anders te gaan doen.

Veel schoteltjes in de lucht
Soms houden ze twee heel verschillende bedrijven in de lucht. Met twee verschillende websites, twee verschillende facebookpagina’s, twee verschillende vul het maar verder in. Daarin kan je zover gaan als je wil. En pas hoorde ik van iemand die vanuit een expertise in alternatieve gezondheidszorg een eigen praktijk heeft en nu een studie voor diëtist volgt. Hij heeft alvast een bestaande praktijk overgenomen waarin een gediplomeerd diëtist werkt. Om er ook iets wat officieel erkend is bij te doen. Hoe hij beiden wil combineren weet hij nog niet.

Waar blijft je aandacht?
Wat kan het gevolg zijn van al die schoteltjes in de lucht? Van meerdere kanten is er een appel op je energie, focus en creativiteit. Zoals je iedere euro maar een keer uit kan geven zijn ook je energie, je focus en je creativiteit niet onbeperkt.

Door te zoeken naar een goede combinatie van je expertise, je ervaring en je passie kan je extra onderscheidend zijn en al je aandacht daar geheel op richten.

Keuzes
Sinds ik zelfstandige professionals in de zorg help in hun ondernemerschap heb ik al prachtige keuzes zien ontstaan bij mijn klanten. Een logopedist die ouders van jonge kinderen met een spraakachterstand begeleidt bij wat je als ouder kan doen. Een medisch specialist die consultant wordt voor maatschappen in fusie-ziekenhuizen. Een orthopedagoog die zich gaat toeleggen op de dialoog tussen overheid en zorgvrager. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het komt erop neer dat je kiest voor die combinatie van expertise, doelgroep en te bieden resultaat die jou uniek maakt.

Vragen
Heb je ook meerdere potjes op het vuur? Ga er dan eens voor zitten en stel jezelf de vraag welk menu jij wil maken. Is het een eenheid? Is de som meer dan de afzonderlijke delen? Het valt niet altijd mee om zelf die unieke combinatie te zien en te vinden. Praat met anderen. Volg je hart. Precies als toen ik zelf besloot om een nieuw bedrijf als businesscoach te starten. Van mijn eigen businesscoach heb ik geleerd om telkens kleine stappen te zetten en goed te focussen.

E-health: hoe het niet werkt voor mij

Op een website over marathons zie ik een aantrekkelijke aanbieding voor digitale begeleiding bij blessures. Deze wil ik ook wel eens proberen: voor een luttel bedrag mijn chronische hardloopblessure nog meer onder controle krijgen en tegelijkertijd een middel ondergaan dat ik als businesscoach aan zorgprofessionals adviseer: digitale begeleiding aan cliënten en patiënten.


Uitgebreide vragenlijst
Het begint met een uitgebreide vragenlijst. Ondanks veel vragen krijg ik het gevoel dat ik nergens ruimte heb om mijn specifieke situatie naar voren te laten komen en mijn klachten goed te omschrijven. En als er dan na ongeveer 24 uur een schema komt is mijn teleurstelling groot. Een schema waar ik niets mee kan, wat heel ver afstaat van wat ik nu weer kan en geen enkele technische aanwijzing omvat over mijn looptechniek. Want na al die jaren blessureleed is het voor mij wel helder dat mijn hardlooptechniek de oorzaak is van mijn blessureleed, samen met eenzijdig bewegen (en leeftijd…).

Boos
Verontwaardigd schrijf ik een boos mailtje waarin ik provocerend geld terug eis. Daar komt snel een reactie op. Met dan wel een toelichting op het schema. Als die toelichting bij het schema had gezeten zou ik al aanzienlijk minder geïrriteerd zijn geweest. Dan had ik geweten dat er echt was gekeken naar mijn gegevens, al waren die gegevens niet toereikend voor een echt persoonlijk advies.

Moraal van dit verhaal
Digitale vragenlijsten, begeleiding op afstand, het is allemaal prachtig en biedt veel mogelijkheden om klanten nog veel beter te helpen. Maar het gaat dan wel net om de juiste ‘touch’ te vinden waardoor klanten zich erkend en herkend voelen zodat jij ze echt kan helpen en zij zich dus geholpen voelen. En de juiste mix van klanten helpen met een passend verdienmodel. Dat betekent misschien eerst jezelf als zorgaanbieder heel veel vragen stellen voordat je een dergelijk digitaal product aanbiedt.

3 Reden om regie over je omzet te houden (of te krijgen)

nieuwe auto kopen               rien

We denken allemaal verschillend over de waarde van geld en bezit. De een wil graag in een nieuwe auto rijden met de mooiste foefjes, de ander is super tevreden in het stilte gedeelte van de trein. Zelf schuif ik de beslissing om een andere auto te kopen in plaats van door te tuffen in een afgeschreven exemplaar al een tijdje voor me uit. Maar ik heb wel net een prachtig schilderij gekocht. Regie over mijn omzet geeft mij de mogelijkheid om daar vrij in te kiezen.

Een psychotherapeut, die met veel passie met kinderen werkt zodat die meer regie over hun leven krijgen, vertelde tijdens haar VIP dag dat zij bij een kind met haar tarief was gezakt tot 25 euro per uur. Toen ik haar vroeg of zij wist wat de ouders hadden gedaan om de lessen gefinancierd te krijgen keek ze mij glazig aan. Dat was nog niet in haar opgekomen. Zij dacht alleen maar aan de ouders die zeiden niet meer te kunnen betalen en hoe goed zij het kind vooruit ziet gaan.

Er zijn meer zorgprofessionals die het korte termijn belang van hun klanten en hun eigen passie voor laten gaan op hun eigen belang, in dit geval meer omzet. Als ouders pas vlak tevoren afbellen rekenen ze geen kosten. Verslaglegging of extra overleg gaat in de eigen tijd. Je werkt immers vanuit je passie. Maar geld is slechts een ruilmiddel voor de waarde die jij levert en wil blijven leveren. En jij wil toch de regie houden over wat je ruilt en wanneer?

Regie over je omzet betekent:

1- Het vraagt ambitie, om de prijs te vragen die je waard bent moet je kwaliteit blijven leveren.
2- Je hebt zelf de vrijheid om te bepalen of en hoeveel je investeert in bijscholing, trainingen, coaching of een extra lange vakantie.
3- Je krijgt de regie over je tijd: wanneer werk je extra, wanneer minder.

En meer regie over je omzet kan meer omzet betekenen. Die keus ligt voor iedereen anders. Ik ga verder genieten van het mooie schilderij. En ik hoop dat de auto weer binnenkort door de APK komt, zodat ik zelf de regie hou of ik er nog in door kan blijven rijden.

 

Doen is de beste manier van denken

 

Op C-day, de bijeenkomst van Logeion om het seizoen te openen, waren er sprekers die een geweldig filmpje lieten zien, over het benutten van je eigen creativiteit, en vooral je routine te doorbreken. Allemaal doen zou ik zeggen. En voor mij mijn eerste blog op deze website. 

routine